Cereale pentru bebeluși de 4 luni. Situațiile excepționale când se recomandă, explicate de pediatru

Cristina Călin, redactor
cereale pentru bebeluși de 4 luni
Diversificarea la 4 luni cu cereale începe doar în cazuri speciale și la recomandarea medicului.

Diversificarea este unul dintre momentele importante în viața unui bebeluș. E un semn că a crescut și este pregătit să treacă la primul nivel. Multe mămici nu au răbdare și încep cu cereale pentru bebeluși la 4 luni, dar înainte de a trece la alimentația solidă trebuie să fie atente la câteva semne.

Înainte de a începe diversificarea, indiferent de vârsta copilului este bine să ceri sfatul medicului pediatru și să te informezi cât mai bine cu privire la pașii pe care trebuie să îi faci. Medicul pediatru Anca Cochino, de la Cabinetul Pedisan din București, recomandă ca diversificarea să fie făcută începând cu 6 luni, cu câteva excepții, pe care le detaliem mai jos. În aceste cazuri bebelușul va începe cu hrana solidă de la 4 luni.

Aceste excepții sunt următoarele:

  1. Dacă bebelușul refuză complet laptele și nu există altă alternativă de mâncare, este obligatoriu să începi cu cereale pentru bebeluși de 4 luni.
  2. Dacă nu ia bine în greutate și în lungime doar cu lapte, fie el matern sau praf, sau dacă constați că nu se hrănește suficient este bine să începi diversificarea.
  3. De asemenea, bebelușii alergici la proteina laptelului de vacă ce nu acceptă sub nicio formă formulele hidrolizate vor fi trecuți pe hrană solidă mai devreme de 6 luni, potrivit medicului pediatru Anca Cochino.

Când îi dăm cereale pentru bebeluși de 4 luni celui mic?

Diversificarea la 4 luni începe doar dacă este recomandată de medicul pediatru în urma unor probleme de alimentație pe care el are bebelușul. Și în acest caz diversificarea va începe la fel ca la 6 luni, cu legume și cereale în primă fază.

Mai întâi trebuie să te asiguri că ai tacâmuri și veselă pentru bebeluș și foarte multă răbdare pentru a porni pe acest drum. Dacă începi cu cerealele asigură-te că pe cutie este specificat clar că sunt potrivite pentru această vârstă a celui mic.

Majoritatea tipurilor de cereale pentru bebeluși de 4 luni se prepară amestecându-se cu lapte matern, lapte formula sau cu apă. Trebuie să respecți indicațiile date de producător pe ambalaj, atât în ceea ce privește cantitatea de lichid cu care trebuie amestecate cerealele, cât și cantitatea pe care ar trebui să o consume bebelușul în funcție de vârsta lui.

La început, cerealele vor avea o consistență aproape lichidă, iar pe măsură ce copilul se obișnuiește cu ele vei adăuga din ce în ce mai puțin lichid.

Primele mese de cereale pentru bebeluși vor consta în câteva lingurițe, poate 1 sau 2 la o masă. Trecerea la 3-4 lingurițe se va face treptat. Cu timpul vei învăța să îți simți copilul și să știi de câtă mâncare are nevoie.

Cereale pentru bebeluși de 4 luni. Ce alegi?

Primele cereale pentru bebeluși vor fi din orez, de cele mai multe ori fortifiate cu fier și alte vitamine. Vei continua cu același tip de cereale pentru cel puțin două săptămâni. Apoi, dacă observi că sunt bine tolerate, vei putea să diversifici meniul cu cereale din ovăz, orz, grâu sau amestec de mai multe cereale.

Atunci când pare că nu se mai satură cu 2 sau 4 lingurițe de cereale pentru bebeluși poți încerca și cu alte alimente. Medicii pediatri recomandă să începi cu legume pentru a nu obișnui bebelușul cu gustul dulce. De asemenea, este indicat să nu îi dai bebelușului cerealele din biberon. Lingurița este cea mai indicată în acest caz.

În general, bebelușii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 luni care trebuie să înceapă diversificarea la recomandarea medicului pediatru mănâncă 3-4 lingurițe de cereale pentru bebeluși de 4 luni o dată pe zi și 1-2 lingurițe de piure de legume și lapte matern sau praf.

Dacă vrei să citești mai mult pe tema diversificării, ai mai jos câteva articole ce îți pot fi de ajutor:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa