Cea mai potrivită apă pentru bebeluși

Adriana Moscu
apa-pentru-bebelusi-totul-despre-mame

Cum știi care este cea mai potrivită apă pentru bebeluși?

Care este cea mai potrivită apă pentru bebeluși, fie că o folosești pentru a amesteca laptele formulă, fie că ai început diversificarea? Sunt câteva indicii despre conținutul apei minerale plate, de care trebuie să ții cont dacă vrei să faci alegerea perfectă.

De ce trebuie să bea bebelușul apă?

Apa este necesară în primul rând pentru hidratare, dar și pentru buna funcționare a rinichilor. Suntem obișnuite să credem că trebuie să bem apă dacă vrem să slăbim, dar nu este cazul bebelușilor. Apa ajută la pierderea în greutate, dar și la păstrarea greutății optime. Mai mult, apa contribuie la dezvoltarea și creșterea calității musculaturii și a articulațiilor, precum și la potențarea performanțelor funcției cognitive. Atenţie! Dacă alăptaţi, până la 6 luni alăptarea trebuie să fie exclusivă, cel mic neavând nevoie de surse suplimentare de hidratare, aşadar nici de apă pentru bebeluşi!

Cât de multă apă?

Organismul unui nou-născut conține apă în proporție de 75%. La un an de la naștere, apa din organism scade la 65% din greutatea corpului. Apa, alături de lapte, sunt cele mai potrivite surse de hidratare pentru un copil, mai ales că fluctuațiile lichidelor din organism sunt destul de pronunțate în primii ani de viață, datorită metabolismului extrem de rapid. Din această cauză, sugarii au nevoie de 3 ori mai multă apă decât adulţii, raportat la greutatea lor. Necesarul zilnic este de cca. 120 ml/kg corp. În acest sens, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizaţie scăzută (oligominerale) reprezintă alegerea optimă, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 978/2006. Unele dintre  apele minerale naturale comercializate în România sunt atestate clinic de către Societatea Română de Pediatrie sau de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”. Vei putea citi această informație pe etichetă. 

Atenție la cantitatea de fluor!

Intoxicația cu fluor (fluoroza), este provocată de prezența acestui element chimic în cantități prea mari în apa de băut. Multe surse de apă potabilă conțin fluor, printre care și apa îmbuteliată. Fluoroza începe să se producă încă de când dinții bebelușului se formează în gingii și poate duce la pete albe pe dinți, mai târziu, când aceștia încep să apară. Așa că, dacă ții neapărat să optezi pentru un anumit brand, dar pe etichetă nu e specificat concret cantitatea de fluor conținută, cel mai bine e să întrebi direct producătorul.

Importanța fluorului

Chiar dacă în cantități prea mari, fluorul poate fi dăunător, totuși, el este important pentru sănătatea bebelușului. O cantitate suficientă, poate să ajute la prevenirea cariilor și la dobândirea unei danturi puternice. Totuși, dacă îi dai copilului numai apă fără fluor, pediatrul îți poate recomanda suplimente cu fluor potrivite pentru cel mic începând de la vârsta de 6 luni.

Nitrații, periculoși în cantități prea mari

O atenție deosebită trebuie acordată conținutului de nitrați din apa folosită pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor. Conform unui studiu realizat în anul 2012 de o echipă de medici din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 1997 – 2005 s-au înregistrat la nivel național 3.314 cazuri de methemoglobinemie, boală cunoscută și sub denumirea de boala albastră a nou-născuților. Aceasta ascunde, de fapt, o intoxicație acută cu nitrați. Din fericire, pentru anul 2011 s-au raportat la nivel național numai 84 de cazuri, din care 60% provin din regiunea nord-est a țării.

Concentrații mari de nitrați în apa de băut se înregistrează în Dolj, Mehedinți și Botoșani, unde 75% din fântâni au un nivel ridicat de nitrați, peste limita admisă de 50 mg/l. În același studiu se atrage atenția că, în cazul sugarilor hrăniți artificial în primele 12 luni de viață, adică cu lapte praf, probabilitatea apariției bolii albastre crește, datorită faptului că la ei se dezvoltă o aciditate gastrică scăzută, ce permite dezvoltarea bacteriilor nitrat-reducătoare ce convertesc nitrații în nitriți.

Indicii că apa e bună pentru a fi consumată de bebeluși

Deși cel mai bine este să întrebi medicul copilului despre ce tip de apă este cel mai indicat să consume, etichetele apelor îmbuteliate care utilizează termeni ca “purificată”, “demineralizată”, “deionizată”, “distilată”, sau “preparată utilizând osmoza inversă” indică, de cele mai multe ori, faptul că apa are un conținut scăzut în fluor. În cazul în care bebelușul este bolnav, doctorul îți poate recomanda să fierbi apa timp de un minut și să o lași la răcit înainte de utilizare.

Indicii că apa NU e bună pentru a fi consumată de bebeluși

Nu-i da niciodată bebelușului apă minerală carbogazoasă. Sodiul conținut de aceasta poate fi prea greu de digerat de sistemul digestiv plăpând, încă în formare, al bebelușului. În plus, apa carbogazoasă poate produce celui mic crampe abdominale și gaze.

Apă de la robinet sau apă îmbuteliată?

Nu există niciun motiv pentru care apa îmbuteliată să nu fie potrivită pentru bebeluși, atât timp cât se respectă dozele potrivite. Caută doar să fie demineralizată și cu un conținut scăzut de sodiu. Mai mult, apa îmbuteliată reduce la zero riscul ca micuțul să ingereze anumite chimicale conținute în apa de la robinet.

Apă pentru bebeluși, în cifre

Apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • conținutul de săruri minerale să nu fie mai mare de 500 mg/l
  • conținutul de sodiu să fie mai mic de 20 mg/l
  • conținutul de nitrați să fie mai mic de 50 mg/l
  • conținutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un conținut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani
  • să aibă un PH optim consumului permanent, pH-ul neutru 7 sau ușor alcalin

Descarcă acum GRATUIT, de AICI, un capitol din cartea ”Diversificarea naturală – cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați”. Mai multe detalii despre carte găsiți AICI.

Citeşte şi:
Alimente care provoacă balonare la bebeluși
Listerioza la copii
Reflexele cu care se naşte bebeluşul
Indiciile din scaunul copilului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa