Cât de mult trebuie să mănânce un bebeluș?

Ramona Dinescu
Cât trebuie să mănânce un bebeluș

Cât trebuie să mănânce un bebeluș. Un bebeluș trebuie să mănânce atât de mult cât mănâncă. Fiecare copil este unic și nu e nici o problemă dacă copilul tău mănâncă mai mult sau mai puțin decât alții.

Din experiența mea de până acum și din ce am mai aflat și de la medici, una dintre cele mai mari îngrijorări ale unei mame este legată de cantitatea de mâncare pe care o consumă copilul său.

Rar am auzit mame să spună că mănâncă prea mult copii lor, cele mai multe dintre ele se plâng că mănâncă prea puțin. Dacă întrebi, aproape orice pediatru îți va spune să-i dai copilului să mănânce atât cât mănâncă.

O singură atenționare ar fi și anume aceea că după introducerea alimentelor solide trebuie să te asiguri că cel mic primește în continuare cantitatea recomandată de lapte matern sau formulă de lapte praf. Alimentele solide la începutul diversificării sunt folosite ai mult pentru a exersa mâncatul nu pentru a-i furniza copilului toți nutrienții de care acesta ar nevoie, nutrienți ce se găsesc deocamdată în lapte.

Cât trebuie să mănânce un bebeluș. Depinde de mai mulți factori

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru ne spune că nu trebuie să uităm că bebelușii sunt și ei ființe umane și au propriul lor apetit. Acesta va influența cantitatea de mâncare pe care fiecare dintre copii o va mânca. La fel ca și în cazul adulților, unii bebeluși mănâncă mai mult decât alții datorită apetitului alimentar individual. Iată câteva sfaturi utile pe care ar fi bine să ni le amintim atunci când ne hrănim bebelușii:

·         Un bebeluș care a început diversificarea mai devreme de 6 luni  probabil că va mânca mai multe alimente solide decât unul care a gustat pentru prima dată altceva în afară de lapte la vârsta de 6 luni.

·         Un bebeluș care începe diversificarea cu alimente tocate mărunt va mânca mai puțin decât unul care începe cu piureuri.

·         Un bebeluș care este bolnăvior sau căruia îi apar dinții va mânca mai puțin decât o făcea cu câteva zile înainte. Fii fără grijă, apetitul lui se va reîntoarce imediat ce se va simți mai bine.

·         Un bebeluș care este ocupat să cerceteze covorul sau noua cărticică moale pe care a primit-o va fi foarte supărat să fie pus în scaunul de masă și să i se dea să mănânce.

·         Încetinirea procesului de creștere prin care trec bebelușii în mod natural va influența și cantitatea de mâncare pe care copilul o mănâncă. Copilul ar putea să pară foarte înfometat pentru câteva zile sau săptămâni iar, apoi, brusc, abia să se atingă de mâncare. Copiii care tocmai au trecut de un puseu de creștere vor mânca evident mai puțin decât cei care se află în timpul unui asemenea fenomen.

Cum știu dacă un bebeluș mănâncă suficient?

Când primul meu băiat părea că nu mănâncă suficient, pediatrul îmi spunea să stau fără grijă căci niciodată nu va flămânzi. Majoritatea bebelușilor sănătoși vor mânca o cantitate suficientă de mâncare, cantitatea exactă de care ei au nevoie. Trebuie să reziști tentației de a-i mai oferi „doar încă o linguriță” atunci când el îți arată clar că nu mai vrea mâncare. Probabil nici o mamă nu dorește să suprasolicite capacitatea de dezvoltare a nevoii copilului de a-și autoregla hrănirea prin faptul că insistă să-l hrănească în plus, nu?

Dr. Pecec mai spune că este important să fii foarte atentă la indiciile pe care le transmite copilul tău pe măsură ce obiceiurile sale alimentare se schimbă de la o zi la alta și sunt afectate de ceea ce se întâmplă în jurul lui. Oferindu-i o dietă alimentară echilibrată nu vei face decât să te asiguri că cel mic va mânca cantitatea potrivită de alimente nutritive.

Cât mănâncă un bebeluș?

Înainte de 4 luni

·          Conform Organizației Mondiale a Sănătații, bebelușii mai mici de 4 luni nu ar trebui să primească alimente solide. Bebelușii ar trebui să poată să stea singuri în funduleț și să ia singuri alimentele din lingură înainte de a se trece la diversificare.

·          De ce nu le putem da bebelușilor mai mici de 4 luni alimente solide? Conform Dr. Pecec, a introduce alimentația solidă înainte de 4 luni de viață înseamnă mai puțin lapte matern sau formulă, ceea scade abilitatea de a beneficia de măsuri importante, precum protecția împotriva infecțiilor.

4-6 luni

Dacă bebelușul poate sta în funduleț și pare că încă nu s-a săturat după alăptare, ar putea fi pregătit pentru diversificare. Copilul trebuie să-și țină fără probleme capul drept, să deschidă sau să închidă gura când se apropie lingura și să poată înghiți mâncarea.

·          La această vârstă bebelușul va mânca lapte matern sau formulă de lapte praf și 1-3 linguri de mâncare la una sau două mese

6-8 luni

Laptele matern sau formula de lapte praf rămân foarte importante la această vârstă. Majoritatea bebelușilor acum încep diversificarea. Unii bebeluși ar putea mânca 8-10 linguri de mâncare împărțită pe două-trei mese ale unei zile.

·          La această vârsta va mânca lapte și alimentele potrivite vârstei de 6-8 luni în timpul a 2 sau 3 mese pe timpul unei zile.

8-10 luni

Mulți bebeluși mănâncă aproximativ 3 mese pe zi de mâncare solidă în această etapă de vârstă. Printre alimentele potrivite sunt incluse cerealele, fructele, legumele carnea sau oul ca sursă de proteine. Din nou, trebuie să fii atentă la indiciile pe care ți le oferă bebelușul deoarece obiceiurile sale alimentare se schimbă de la zi la zi și sunt afectate de ceea ce se întâmplă în jurul său. Bebelușul tău va mânca exact cantitatea de mâncare de care are nevoie.

·          La această vârstă, copilul mănâncă în continuare lapte și aproximativ 3 mese pe zi de alimente solide.

10-12 luni

·          Copilul va mânca la această vârstă aproximativ 2-3 mese pe zi de lapte și alte 3 mese de alimentație solidă ce vor conține alimentele recomandate vârstei sale.

Aici găsești un ghid complet pe categorii de vârstă cu alimentele interzise în alimentația copilului.

La ce trebuie să fii atentă ca să fii sigură că îi dai prea mult sau prea puțin de mâncare unui bebeluș?

Iată câteva semne pe care bebelușul ți le-ar putea transmite în cazul în care nu s-a săturat și mai vrea mâncare:

·          Se întinde după lingură

·          Deschide gura

·          Încearcă să apuce mâncarea și să o bage în gură

Semne care indică faptu că bebelușul este sătul și nu mai are nevoie de mâncare:

·          Închide gură atunci când se apropie lingura de ea

·          Scuip mâncare pe care i-ai băgat-o în guriță

·          Întoarce capul atunci când îi apropii lingura de guriță

Un bebeluș sănătos, bine hrănit va uda în mod regulat scutecele și va avea unul sau două scaune pe zi. Responsabilitatea unei mame este să-și ducă copilul la controalele regulate la medicul pediatru ca acesta să-l cântărească și să-l măsoare pentru a se asigura că are o creștere susținută.

Cât trebuie să mănânce un bebeluș.Fără medicină de parc

Citește AICI care sunt etapele diversificării și care sunt pașii de urmat.

Dacă vreodată ești îngrijorată de cantitatea de mâncare pe care o consumă copilul tău, cere sfatul medicului pediatru. Pediatrul copilului, cel care i-a urmărit creșterea încă de la naștere te va susține și va valida cantitatea de mâncare pe care i-o dai copilului tău și este cel care îți va putea spulbera temerile.

Reține faptul că nu vei găsi doi bebeluși care să mănânce exact aceeași cantitate de mâncare. Cantitatea pe care fiecare o consumă este cea potrivită pentru el. Iar mamele care au câte doi sau mai mulți copii, vor confirma acest lucru. Copiii mei născuți din aceiași părinți, hrăniți la fel, după indicațiile aceluiași pediatru nu au semănat deloc în privința mâncării. Unul a fost extrem de mofturos, iar celălalt părea cel mai flămând copil din lume.

Un alt medic, pe vremuri, îmi spunea să nu urmez niciodată „medicina de parc” expresie care mi s-a părut extrem de interesantă și de potrivită. Așadar, nu te mira dacă auzi că un alt bebeluș din parc de aceeași vârstă cu al tău mănâncă de trei ori mai mult pentru că este posibil ca el să aibă nevoie de mai multă mâncare sau, al fel de posibil este ca mama lui să exagereze puțin realitatea. Atâta vreme cât copilul crește și se dezvoltă armonios, primește o alimentație echilibrată, nu ai nici un motiv de îngrijorare.

În categoria Diversificare, poți afla la ce vârstă poți introduce aproape orice aliment, dar și răspunsurile la dileme care te macină despre acest subiect.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa