Carnea de vita la copii. Când se introduce în alimentaţia bebeluşului și idei de rețete

Marina Rosenfeld
carnea de vită în alimentaţia bebeluşului

Carnea de vita la copii. Cei mai mulţi pediatri americani recomandă vita – şi alte proteine – să fie introdusă între vârsta de 8 până la 10 luni. Aceste recomandări sunt în schimbare. În cele mai multe ţări europene şi în Canada, se recomandă introducerea cărnii de vită mai repede datorită conţinutului de fier.

Carnea de vită se recomandă bebeluşilor datorită conținutului de proteine, în special: 100 de g de vită conţin 0.8 g de grăsime şi 29.73 g de proteine.

Vitamine

Vitamina A – 0

Vitamina C – 0

Vitamin B1 (tiamină) – 0.06 mg

Vitamin B2 (riboflavină) – 0.16 mg

Niacină – 5.34 mg

Minerale

Potasiu – 241 mg Fosfor – 186 mg Magneziu – 20 mg Calciu – 6 mg Sodiu – 38 mg Fier– 2 mg

Cum să alegem carnea de vită pentru bebeluş

Alegeţi o bucată netedă, o bucată ce e uşor marmorată, aceea e grăsime ce o face ceva mai fragedă.

Cum gătim carnea de vită pentru bebeluşi 

Este recomandată coacerea sau frigerea pentru că păstrează mai bine nutrienţii. Gătirea la crock-pot sau friptura sunt excelente. Ţineţi minte că zeama ce se scurge e si ea plină de proteine. Dacă bebeluşul nu e obişnuit încă cu acest gust, faceți un piure de carne folosind zeama în care s-a gătit carnea de vită. Dacă nu îi place, faceţi piureul de carne numai cu apă la care puteţi adăuga vreo legumă.

Carnea înăbuşită

Mai întâi o tăiaţi cubulete, puteţi picura puţin ulei de măsline pentru aromă, puneţi apă sau supă într-o tigaie, cât să acopere carnea. Daţi lichidul în clocote apoi faceţi focul mic şi fierbeţi cam 20 de minute. Testaţi la final şi tăiaţi şi gustaţi o bucăţică să vedeţi dacă e destul de bună şi de moale.

Friptura

Pentru a face friptura de vită, preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeţi o foaie  de hârtie de copt sau o tavă cu ulei de măsline, puneţi bucata de carne pe foaie în tavă şi nu puneţi sare. Puteţi pune alte condimente dacă sunt bune pentru vârsta bebeluşului şi coaceţi până nu mai lasă multă zeamă sau zeama de la carne e limpede. Regula generală e că aveţi nevoie de 20 de minute pentru fiecare jumătate de kilogram de carne.

Gătit la crockpot

Tăiaţi carnea cubuleţe, poate fi muşchiulet sau rasol, puteţi prăji puţin carnea înainte să o puneţi in crockpot. Acoperiţi cu apă, supă. Setaţi crockpot-ul pentru 6-9 ore.

Iată câteva reţete pentru bebeluşi :

Piure de cartofi cu vită

6 cartofi, tăiaţi cubuleţe

250 g de vită

O ceapă medie

250 de ml de supa de vită

Amestecaţi cartofii cu vita tăiată cubuleţe şi cu supa, lăsaţi să fiarbă, completaţi cu lichid după nevoie, iar la final pasaţi bine toată compoziţia rezultată.

Piure de vită

250 g de carne gătită de vită si 60 ml de apă

Se pune carnea tăiată mărunt în bleder şi se adaugă apa, se mixează până se obţine o consistenţă cremoasă. Adăugaţi câtă apă e nevoie ca să ajungeţi la consistenţa dorită, Puteţi adăuga un fruct sau o legumă fiartă.

Tocăniţă de vită

150 de g de vita gătită

Un cartof

50 de g de mazăre

1 morcov

Frunze de ţeină

100 g de paste mici

1 l de apă

Se spală legumele şi se toacă mărunt, apoi se fierb 20 de minute. Adaugaţi pastele. Şi fierbeţi-le cam 10 minute până devin moi, scurgeţi pastele, dar pastraţi apa, pasaţi cu blenderul, până are consistenţa dorită.

Iată alimentele pe care le puteţi amesteca cu vita, care au un gust deosebit :

Mere

Pere

Broccoli

Morcovi

Conopida

Fasole verde

Mazăre

Cartofi dulci

Cartofi

Linte

Paste

Orez

Important:

Cereţi sfatul medicului când introduceţi aimentaţia solidă şi discutaţi despre alimentele cu potenţial alergen.

Dacă doriţi puteţi congela cuburi de mâncare pentru bebeluş, dar vă recomandăm să le consumaţi în maximum o lună. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa