Știi care este diferența între alergie și intoleranță alimentară?

Teodora Radu
diferența dintre alergie și intoleranță alimentară

Se plânge des că-l doare burtica? Acesta poate fi un indiciu că organismul lui nu tolerează bine anumite alimente. Tot ce trebuie să faci este să afli care este diferența între alergie și intoleranță alimentară. Pentru asta, cel mai bine este să mergi cu el la un medic specialist.

Diferența între alergie și intoleranță alimentară este caracterizată și de când apar simptomele. Potrivit todaysparent.com, alergia alimentară este o reacție imediată a sistemului imunitar la proteinele din alimente, precum faină, lapte, ouă, soia, alune. De cele mai multe ori, copilul cu alergie alimentară strănută, are respirație șuierătoare sau alte probleme respiratorii, prezintă urticarie și stări de vomă. Din păcate, studiile în domeniu au descoperit că micuții care provin din familii cu istoric medical cu cazuri de eczeme, alergii, astm și rinite alergice sunt mai predispuși să sufere din pricina alergiilor alimentare. Nu te speria! Nu înseamnă că dacă tu ai rinită, puiul tău va avea alergie la unele alimente. Riscuri sunt, dar sunt și șanse să nu aibă nicio problemă de acest gen.

Diferența între alergie și intoleranța alimentară, explicată de gastroenterologul Robert Issenman

Comparativ cu alergia alimentară, intoleranța la unele alimente este însoțită în special de simptome digestive, cum sunt acumularea de gaze în stomac, balonarea, diareea și crampele abdominale. Trebuie să știi, spune Robert Issenman, care este gastroenterolog-pediatru la Spitalul de Copii din McMaster din Hamilton și fost președinte al Societății Canadiene de Pediatrie, că pot apărea și erupții cutanate. Cu toate astea, intoleranța alimentară, deși este neplăcută, nu este așa de periculoasă, precum este alergia care poate provoca șoc anafilactic. Intoleranța la lactoză este, însă, cel mai des întâlnită și apare la cei care nu au acele enzime necesare pentru a digera lactoza, adică zahărul din lapte. Potrivit specialistului Issenman, intoleranța la lactoză apare la oamenii care provin din medii unde laptele de vacă nu este inclus în meniul obișnuit, cum ar fi Asia și Africa. Pe de altă parte, când încep să mănânce lapte, cei mai mulți copii mici manifestă intoleranță la laptele de vacă, și sunt mai dese cazurile între trei și cinci ani.

Boala celiacă este o reație a intestinului la gluten, o proteină care se găsește în produsele alimentare, cum ar fi grâu, secară, orz și ovăz. Medicul Issenman spune că și acest tip de boală apare frecvent la copii și este gravă, pentru că glutenul distruge mucoasa intestinului. Nu-ți fac griji! De regulă, se înregistrează cazuri mai frecvente la irlandezi, indo-europeni, italieni, englezi și în rândul populației din Scandinavia. Adesea, copilul cu boală celiacă se dezvoltă mai încet și pare subnutrit. Din fericire, dacă este supus unei diete fără gluten, cel mic își va reveni.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa