Când poate mânca iaurt copilul meu?

Daniela Ghiorghe
când se dă iaurt la bebeluși

Majoritatea copiilor pot mânca iaurt simplu începând cu 6 luni, după ce s-au obișnuit deja cu mâncarea solidă. Bogat în vitamine, minerale și proteine, iaurtul este una dintre cele mai hrănitoare alimente din dieta bebelușilor. Totuși, decizia este bine să o iei împreună cu pediatrul celui mic, care știe cel mai bine istoricul lui medical.

Ce fel de iaurt aleg pentru bebelușul meu?

Înainte de a cumpăra iaurtul pe care urmează să îl dai bebelușului este indicat să citești eticheta cu foarte mare atenție. Singurele ingrediente pe care ar trebui să le aibă sunt laptele și culturile lactice, care să ajute la fermentare. Oricum, iaurtul simplu integral sau grecesc sunt cele mai potrivite opțiuni.

La începutul diversificării, iaurtul trebuie să fie integral. Este potrivit chiar și cel grecesc cu o cantitate mai mare de grăsime, pentru că la această vârstă creierul și sistemul nervos au nevoie de lipide de calitate pentru a se putea dezvolta cum trebuie. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie grăsimile ar trebui să constituie jumătate din totalul aportului caloric zilnic pentru un bebeluș.

Orice alt tip de iaurt—cu fructe, cu cereale, cu biscuiți sau cu alte adaosuri—nu are ce căuta în alimentația bebelușilor și a copiilor mici. Toate au în compoziție cantități însemnate de zahăr sau îndulcitori și aditivi alimentari. Chiar și cele bio sau care sunt inscripționate ca fiind destinate bebelușilor pot conține o serie de ingrediente nesănătoase, așa că citește eticheta indiferent de raionul de unde cumperi iaurtul.

Dacă nu vrei să îi dai copilului iaurtul simplu, atunci poți adăuga chiar tu fructele sau cerealele. La vârste mici, fructele vor fi paste cu blenderul pentru a evita înecarea. De asemenea, trebuie să amesteci cu iaurt doar fructele pe care le-a încercat deja. Aceeași regulă se aplică și cerealelor.

Iaurtul este unul dintre alimentele pe care le poți prepara și în casă. Dacă ai timp, poți face acest lucru și, în felul acesta, te vei asigura că îi dai copilului un produs curat.

Când se dă iaurt la bebeluși. Rețetă rapidă de iaurt de casă

Ingrediente

1 l lapte integral

2 linguri de iaurt integral

Mod de preparare

Se pune la fiert laptele. După aceea se ia de pe foc și se lasă să se răcească, până ajunge la aproximativ 40°C. Apoi se adaugă cele două linguri de iaurt și se amestecă până se omogenizează. Se toarnă compoziția în borcane și se lasă la cald aproximativ 12 ore, până când se separă zerul și iaurtul se încheagă. Se scurge zerul și se pun la frigider pentru cel puțin o oră.

Cu ce pot amesteca iaurtul pentru bebeluși

Iaurtul simplu poate fi amestecat cu fructe proaspete sau congelate. La începutul diversificării este bine ca fructele să fie făcute piure. Înainte de a le pasa le poți fierbe. Caisele, piersicile, cireșele, merele, perele, dovleacul pot și fierte sau coapte pentru a se înmuia. Banana, căpșunile, citrice, mango, fructe de pădure pot fi puse ca atare. Legumele pot fi și ele un adaos delicios în iaurt. Avocado, cartof, cartof dulce pot fi adăugate în iaurtul simplu sau grecesc.

Cerealele pot consitui o combinație perfectă cu iaurtul. Fulgii de ovăz lăsați pentru o perioadă mai lungă la înmuiat în iaurt sunt o gustare excelentă pentru cei mici.

Cât iaurt mănâncă un bebeluș?

Până la vârsta de un an un bebeluș poate mânca între 50 și 100 de grame de iaurt pe zi. Această cantitate poate fi dată la o singură masă sau împărțită pe parcursul unei zile. 1 cană de iaurt (aproximativ 200 g) asigură 8% din necesarul de vitamina A, 4% din necesarul de vitamina B6, 20% din cel de vitamina B12, 25% din cel de vitamina D, 30% din necesarul de calciu, 8% din cel de magneziu și vitamina B1 și B5, un sfert din necesarul de fosfor și vitamina B.

Iaurtul din lapte de vacă este alegerea majorității mamelor, însă la începutul diversificării îi poți oferi bebelușului tău și alte sortimente. Sunt la fel de potrivite iaurtul din lapte de bivoliță, de capră, oaie. Deși puțin probabil să găsești pe piață, chiar și iaurtul din lapte de cămilă este bun pentru copiii mici.

Bebeluș cu intoleranță la lactoză. Poate mânca iaurt?

Dacă bebelușul tău este diagnosticat cu intoleranță la lactoză sau prezintă simptome că ar suferi de alergie (de exemplu, eczemă), nu îi da iaurt până nu discuți cu medicul lui pediatru.

Atunci când introduci iaurtul, așteaptă măcar trei zile până îi vei da un aliment nou pentru a putea observa care sunt reacțiile organismului. În același timp, bebelușul se va obișnui cu iaurtul.

Dacă copilului îi apare o iritație în jurul gurii sau dacă are diaree după ce a consumat iaurt, mergi la medic. Toate acestea reprezintă semne că o are loc reacție alergică, care are legătură cu proteinele din lapte ale iaurtului.

De ce să alegem iaurt și nu lapte de vacă?

Probabil te întrebi de ce bebelușul tău poate mânca iaurt până la vârsta de 1 an, dar lapte de vacă nu. Explicația este simplă: prin procesul de fermentare proteinele din iaurt sunt mult mai ușor de digerat față din cele din laptele de vacă. De asemenea, acesta este mult mai bogat în minerale și proteine, care pot constitui un stres pentru rinichii celui mic. Mai mult, se pot crea dezechilibre în organism care în timp pot duce la apariția anemiei.

Atunci când introduci iaurtul în alimentația bebelușului nu trebuie să scazi cantitatea de lapte pe care o bea, fie că vorbim de lapte matern sau de formulă. Acesta trebuie să rămână principala sursă de hrană până la împlinirea vârstei de un an. Fierul din laptele matern/formulă este mai ușor asimilabil de către copiii atât de mici și se evită riscul apariției anemiei.

Dacă acest articol despre momentul când se dă iaurt la bebeluși ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa