De la ce vârstă îi putem da bebelușului spanac?
Spanacul reprezintă o sursă importantă de calciu, o singură cană de spanac fiert oferind 42 miligrame de calciu. Spanacul conține, de asemenea, cantități notabile de vitamina A, fier și seleniu. Cei mai mult specialiști recomandă vârsta de 10 luni a bebelușilor pentru introducerea spanacului în diversificarea alimentației. Acest lucru se datorează conținutului bogat de nitrați, care se poate intensifica în timpul depozitării și reîncălzirii ulterioare. Un alt motiv pentru care nu este recomandat bebelușilor cu vârsta mai mică de 8 luni este cei mici pot avea dificultăți în a absorbi calciul și fierul conținut. Există, de asemenea, cercetări care sugerează că oxalații din spanac pot inhiba absorbția de calciu din lapte a copilului, dacă aceste două alimente sunt servite împreună.
Beneficiile spanacului
Spanacul este o plantă care conține multe vitamine și minerale ideale pentru creșterea unui copil. Nu e de mirare că Popeye devenea mai puternic în momentul în care mânca spanac. Iată câteva dintre beneficiile pe care spanacul le are asupra sănătății!
Supliment de minerale esențiale
Unul dintre motivele pentru care copiii ar trebui să consume spanac este conținutul bogat de minerale esențial pentru dezvoltare și creștere. Spanacul conține o mare cantitate de calciu și magneziu, ambele fiind esențiale pentru dezvoltarea oaselor. De asemenea, conține și mari cantități de fier și potasiu. Fierul este util pentru producția de hemoglobină, iar potasiul este esențial pentru dezvoltarea creierului.
Supliment de vitamine esențiale
În afară de minerale, vitaminele sunt, de asemenea, esențiale pentru creșterea unui copil. Spanacul oferă vitamine precum vitamina C, vitamina A, tiamina, riboflavina, acidul folic, niacina, vitamina E și vitamina K. Fiecare dintre aceste vitamine joacă un rol important pentru îmbunătățirea funcțiilor organismului la sugari. De exemplu, vitamina A este esențială pentru dezvoltarea vederii, iar vitamina C este esențială pentru consolidarea sistemului imunitar.
Laxativ natural
Spanacul are cantități semnificative de fibre alimentare în compoziție. Aceste fibre dietetice sunt perfecte pentru menținerea sistemului digestiv curat. Este recomandat ca cei mici să aibă fibre incluse în dietă, deoarece acestea absorb apa, iar sistemul digestiv al copilului se va dezvolta în mod sănătos.
Protector al ficatului
Cercetările arată că substanțele regăstie în spanac sunt capabile să protejeze ficatul. Deși ficatul este un organ puternic din organismul uman când vine vorba de rezistență, acesta poate fi supus riscului apariției infecțiilor, în special în cazul copiilor, când nu a atins pragul maxim de dezvoltare. În astfel de cazuri, cel mai bine este să le oferiți celor mici alimente protectoare, deoarece prevenirea este mai eficientă decât vindecarea.
Ce tip de spanac să alegi?
Atunci când alegeți spanac pentru prepararea produselor alimentare, încercați să-l cumpărați proaspăt de câte ori este posibil. Achiziționarea spanacului proaspăt vă poate permite să alegeți frunzele ferme, de un verde închis, fără pete, ofilite sau deteriorate. Evitați frunzele galbene, deoarece acestea sunt vechi și nu mai au aceleași proprietăți nutritive.
Spanacul poate fi gătit sub formă de piureuri, iar aici puteți găsi rețeta: Rețetă de piure de spanac