Când îi dăm bebeluşului miere de albine?

Iulia Mirică
miere-diversificare-totul-despre-mame

De la ce vârstă îi putem da bebelușului miere de albine?

Deși mierea pare un aliment sănătos și natural pentru a-l oferi bebelușilor, este indicat să nu le dați miere de albine până la vârsta de cel puțin 12 luni. Mierea poate conține sporii unei bacterii numită Clostridium botulinum, care poate germina în sistemul digestiv imatur al copiilor și provoca botulism infantil, o boală rară, dar potențial letală. Acești spori sunt de obicei inofensivi pentru adulții și copii cu vârsta de peste 1 an, deoarece microorganismele găsite în mod normal în intestin opresc creșterea bacteriilor.

Un alt motiv pentru care nu este bine să adăugați miere de albine sau zahăr în alimentele și băuturile copiilor la vârste foarte fragede este faptul că acestea pot fi dăunătoare pentru dinții în curs de dezvoltare. Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și dulceață alimentelor pentru copii, cum ar fi orezul sau iaurtul simplu, încercați să adăugați piure de banane sau fructe uscate. Aceste alimente sunt dulci în mod natural și, de asemenea, conțin vitamine și minerale valoroase.

Beneficiile mierii de albine

Supliment de vitamine și minerale

Deși lista de nutriție a mierii de albine nu este foarte complexă, vitaminele și mineralele sunt suficient de bune pentru copii. Mierea conține și mai multe tipuri de aminoacizi, care sunt buni pentru dezvoltarea fizică.

Oferă protecție ficatului

Mierea de albine are un efect protector asupra ficatului, mai ales când vreți vă preveniți efectele paracetamolului, adica leziunile hepatice induse de acesta. Supradozajul cu paracetamol este cunoscut pentru faptul că provoacă insuficiență hepatică, iar unele experimente au arătat că mierea are un efect protector asupra acestui organ.

Controlează tusea

În mod tradițional, mierea a fost dată de mult timp copiilor care sufereau de tuse. Tusea pe timp de noapte poate afecta somnul copiilor. Când mierea este oferită copiilor care tușesc, aceasta acționează ca un agent calmant asupra mucoaselor inflamate și care cauzează iritarea. În afară de reducerea efectului iritant provocat de tuse, mierea este utilă și pentru reducerea dificultăților asociate cu înghițirea.

Ce tip de miere de albine să alegi?

Mierea ecologică certificată este o opțiune mai bună decât mierea locală sau cea găsită în comerț. Riscurile mierii locale sunt mai mari din cauza lipsei certificării. Riscul apariției botulismului sau alergiilor la polen sunt reduse în cazul mierii comerciale, însă aceasta poate conține pesticide sau alte urme chimice. De aceea, este mai bine să optați pentru mierea ecologică certificată. De asemenea, e bine să citiți întotdeauna eticheta, pentru a ști ce ingrediente se regăsesc în mierea cumpărată.

Pentru a fi în siguranță, nu gătiți mierea (în pâine coaptă sau budincă, de exemplu) în cazul în care copiii vor mânca produsul final. În timp ce toxina din miere este sensibilă la căldură, sporii de Clostridium botulinum sunt greu de distrus. Alimentele comerciale care conțin miere, cum ar fi cerealele sau alimentele pentru bebeluși, sunt sigure pentru copii, deoarece au fost încălzite suficient cât să ucidă sporii.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa