Când îi dăm bebeluşului mazăre?

Iulia Mirică
diversificare-mazare-totul-despre-mame

De la ce vârstă îi putem da bebelușului mazăre?

Valoarea nutritivă a mazării este uimitoare când ne gândim la dimensiunea redusă a boabelor de mazăre. O ceașcă de mazăre conține mai multe proteine decât o lingură de unt de arahide și oferă și calciu, vitamina A, vitamina C și fier, de asemenea. Aceste bobițe minunate mici sunt perfecte ca o primă masă verde pentru bebeluși, deoarece sunt hrănitoare și plăcute la gust.

Este ideal să îi dați bebelușului mazăre în jurul vârstei de 8 luni. Ca întotdeauna, trebuie să discutați în detaliu orice probleme alimentare cu medicul pediatru, pentru că de multe ori recomandările generale nu se aplică tuturor.

Beneficiile mazării

Ideală pentru vedere

Luteina și vitamina A din mazăre protejează ochii. Luteina, un pigment de plante naturale, este concentrată la nivelul ochilor, iar activitatea sa antioxidantă vă poate proteja de cataractă și degenerescență maculară prin prevenirea oxidării. Vitamina A ajută la menținerea suprafeței ochilor sănătoși.

Sursă importantă de fier

Mazărea poate ajuta, de asemenea, la satisfacerea nevoilor organismului de fier. O porție cuprinsă în 1/2 cană conține 1,2 miligrame de fier. Mare parte din fierul pe care îl consumăm poate fi regăsit în hemoglobină, proteina responsabilă pentru transportul oxigenului în corp. Aportul inadecvat de fier micșorează aportul de oxigen, ducând la oboseală, scăderea capacității de concentrare și creșterea riscului apariției infecțiilor.

Ce tip de mazăre să alegi?

Atunci când alegeți mazărea verde proaspătă, verificați cu atenția capsula. Uitați-vă după boabele care sunt ferme, clare, cu o culoare verde strălucitor și un aspect proaspăt. Mazărea proaspătă se va simți aproape precum catifeaua atunci când o atingeți. Încercați să cumpărați păstăi mijlocii ca mărime, evitându-le cele mari. De asemenea, e preferabil să evitați păstăile dure, deoarece acest lucru indică faptul că mazărea este supra maturată, precum și cea care are o culoare săracă sau prezintă semne de degradare sau ofilire. Nu cumpăra mazăre care este deja decojită, deoarece nu știi cum a fost curățată.

Alte opțiuni sunt mazărea congelată și mazărea la borcan (o opțiune mai sănătoasă decât mazărea în conservă). Alege mazărea-baby, care este fragedă și va fi cu siguranță pe gustul celui mici.

Cea mai bună modalitate de a găti mazărea este la abur sau fiartă, într-o cantitate insuficientă de apă, pentru produsele alimentare făcute pentru copii. Pentru o aromă plăcută, gătiți mazărea alături de alte legume, pui sau pește. Aici puteți găsi o rețetă pe care o puteți încerca în momentul când cei mici cresc puțin: Rețetă de somon la cuptor cu cartofi și mazăre.

diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor~8094979

Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. Volumul poate fi achiziţionat din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME, dar şi din reţeaua librăriilor Humanitas.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa