Bebelușul nu acceptă diversificarea din varii motive, iar asta e o piatră grea de încercare pentru părinți. Vestea bună este că există soluții, sau trucuri, mai degrabă.
Îmi amintesc perfect momentul când am început diversificare la primul copil. Aproape că nu mai dormeam noaptea de grijă că nu mănâncă, iar când eram la birou și mă suna bona să-mi spună că iar nu a mâncat și i-a dat lapte ca să nu-l lase cu burtica goală, îmi strica toată ziua și nu mai eram bună de nimic. Iar asta se întâmpla aproape zilnic. Dar eu continuam să mă trezesc în fiecare zi la 6 și să-i pregătesc mâncarea, ce-mi spusese medicul pediatru că am voie să-i dau să mănânce. Încercam să-i dau alimentație solidă la fiecare masă, dar rezultatul era mereu același: se termina cu un biberon de lapte.
La un an, copilul meu mânca supă în care îi pasam obligatoriu o banană ca să accepte să mănânce măcar jumătate din cantitatea recomandată. Probabil că avea gust de lături, dar eram în stare de orice compromis.
De ce bebelușul nu acceptă diversificarea?
Medicii mi-au spus că am făcut totul ca la carte, dar cine știe?!
Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, recomandă ca diversificarea să înceapă atunci când copilul este pregătit din punct de vedere al dezvoltării, moment ce apare de obicei în jurul vârstei de șase luni.
A scuipa mâncarea pe jos este un reflex obișnuit bebelușilor mai mici de șase luni. Provocarea vomei (știți ce zic) este un fenomen normal și este declanșat adesea de faptul că cel mic simte în mod neașteptat alimentele în partea din spate a cerului gurii, ceea ce face organismul să simtă nevoia să vomite. Deci nu sunt șmecheri copiii, cum am crezut eu.
Niciodată nu trebuie să forțăm copilul să mănânce
Medicii spun că este des întâlnit fenomenul de a refuza mâncarea atunci când este introdusă alimentația solidă și este foarte important să le respectăm decizia de a o refuza. Niciodată nu trebuie să forțăm copilul să mănânce.
Dacă copilul refuză diversificarea sau dacă pare că nu-l interesează, Dr. Pecec recomandă să-i lăsăm copilului o pauză de aproximativ o săptămână înainte de a încerca din nou. Mestecatul și înghițitul nu sunt lucruri la care bebelușii încep să se priceapă instant, sunt abilități care se învață.
Nu vă faceți griji că în acest interval copilul nu va lua nutrienții necesari. Primele luni de diversificare au rolul de a ajuta copilul să descopere noi gusturi și texturi, nu de a-l ține sătul. Până la nouă luni, copilul își ia în continuare nutrienții din lapte.
În primele luni, orice aliment nou se va adăuga meselor de lapte. Alăptarea sau hrănitul la biberon pur și simplu va continua ca până atunci, ori de câte ori cel mic va cere. După ce va începe să mănânce conștient – cel mai probabil după vârsta de nouă luni, dar posibil și mai târziu – se poate întâmpla să ceară mai puțin lapte.
Gill Rapely & Tracey Murkett
Înceracă autodiversificarea
Autodiversifcarea are nenumărate avantaje acoperite exhaustiv în cartea Diversificarea naturală – cel mai bine păstrat secre al părinților relaxați, printre care enumerăm doar câteva legate strâns de pofta de mâncare.
Copiii sunt mai puțin mofturoși: Mofturile și refuzurile nu sunt atât de probabile în cazul autodiversificării. Și aceasta datorită faptului că bebelușul mănâncă hrană normală de adulți încă de la început și nu există tranziția de la mâncare pentru bebeluși la mâncare mai densă și apoi la mesele în familie, proces pe care mulți bebeluși îl găsesc dificil.
Își descoperă propriul ritm: Bebelușii sunt programați să experimenteze și să exploreze. Așa învață. Își folosesc mâinile și gura pentru a folosi tot soiul de obiecte, inclusiv mâncarea. Prin autodiversificare, ei pot explora mâncarea în ritmul lor și își pot urma instinctele de a mânca atunci când sunt pregătiți pentru asta.
Își dezvoltă controlul apetitului: Obiceiurile alimentare dezvoltate în copilărie pot dura o viață. Bebelușii cărora li se permite să aleagă ce să mănânce dintr-o varietate de alimente hrănitoare, în ritmul lor și să hotărască ei când au mâncat destul, vor continua să mănânce în acord cu apetitul lor și nu vor pica în extrema supraalimentării la vârstă adultă. E o latură importantă a prevenirii obezității.
Dezvoltă o atitudine pozitivă față de mâncare: Dacă primele experiențe ale unui copil cu mâncarea sunt sănătoase și fericite, problemele cu refuzul hranei și fobiile legate de alimentație sunt mai puțin probabile.
Trucuri pe care le poți aplica dacă bebelușul nu acceptă diversificarea
1. Primul lucru pe care îl poți face este să pui o linguriță în mâncarea copilului sau să-i lași pe tăviță un piure de fructe sau legume sau un iaurt. Știu, va fi multă mizerie, dar s-ar putea să ai mari surprize.
2. Încurajează-ți copilul să atingă mâncarea, dar nu-l forța. Arată-i cum se face și dacă nu vrea, continuă să încerci.
3. Odată ce copilul a atins mâncarea, ești pe drumul cel bun. Permite-i să atingă, să împrăștie, chiar să umple toată masa și pe el însuși cu mâncare. Este minunat pentru procesul lor senzorial, îi va face să vadă diferențele dintre texturi.
4. Imediat ce copilul are mâncarea în mână, arată-i cum să o ducă la gură și să o guste. Va trebui să-i faci o demonstrație. Repetă acest lucru de câteva ori.
5. Îi poți oferi un morcov tăiat de-a lungul sau o bucată mare de țelină. Scopul nu este să le mănânce, ci doar să le ducă la gură. Când fac asta, încep să scape de reflexul de a-și provoca vomă. În plus, exersează mușcatul, mestecatul și plimbarea limbii împrejurul mâncării. Demonstrează-i cum se face și repetă acest lucru la fiecare masă.
6. Fii consecventă și răbdătoare. E ușor de zis și greu de făcut, dar trebuie. Copilul trebuie să aibă un program de masă regulat și în timpul fiecărei mese să repete pașii de mai sus.
- CITEȘTE ȘI: Tabel diversificare. Cum să introduci alimentele solide mai ușor în alimentația bebelușului
7. Concentrează-te ca mesele să fie o experiență pozitivă, chiar și atunci când copilul nu mănâncă de fapt nimic. Noi, ca părinți putem aduce foarte mult stres în timpul mesei, iar stresul este greu de ascuns. Trage aer în piept, ia-ți o față veselă și lucrează la toți pașii de mai sus.
Ce să nu faci atunci când bebelușul nu acceptă diversificarea
Pediatrul Carlos Gonzalez recomandă să eviți un șir de ”trucuri” pe care poate le-ai auzit de la alte mame bine intenționate. Iată care sunt acestea:
- Nu-i da să mănânce când atenția lui este în altă parte (se uită la un ecran, televizor, reclame, desene). Copilul mănâncă, dar nu conștientizează acest fapt. Mama e mulțumită pentru moment, dar pe termen lung acel copil va mânca automat și riscă să devină supraponderal la maturitate.
- Nu-l mitui cu cadouri ca să mănânce. Există un studiu care a cercetat acest subiect. Copiilor din două grupuri li s-a oferit un aliment nou. Unui grup i s-a promis un premiu pentru încercarea noului aliment. Celuilalt grup doar i-a fost prezentat alimentul, iar copiii au putut face cu acesta ce doreau. După câteva zile, copiii din grupul care primise premii mâncau mai puțin din noul aliment decât copiii din celălalt grup.
- Nu folosi nici mâncarea drept recompensă sau pedeapsă. Aceasta deoarece recompensa nu e niciodată un aliment sănătos, iar pedeapsa nu e niciodată un aliment tip junk. Adică, nu premiem cu sfeclă roșie și nu pedepsim cu ciocolată, ci mai degrabă invers. În acest mod, fără să ne dăm seama, le dezvoltăm obiceiuri alimentare greșite.
- Nu-ți compara copilul cu alți copii (frați sau nu). Este o regulă general valabilă și se aplică și la masă.