De la ce vârstă pot primi copiii avocado și în ce cantitate? Rețeta de smoothie de avocado și banane

Anca Vlad
avocado pentru bebeluși

  Suntem siguri că iubești avocado și abia aștepți ca și micuțul tău să îl adore, dar este posibil să fi auzit că nu este în regulă să îți hrănești copilul cu un fruct atât de gras. Nu te îngrijora! Avocado pentru bebeluși este minune în alimentație.

  Mai hrănitor decât un măr sau o banană, un sfert de avocado pentru bebeluși poate ajuta peristaltismul copilului tău.  Jumătate de avocado îi acoperă 100% din necesarul zilnic de acid folic și 86% din necesarul de vitamina B6. Fiind o sursă de proteină, conține cei 10 amino acizi esențiali de care copilul are atâta nevoie. De asemenea, conține următoarele minerale: potasiu și magneziu. De reținut este faptul că îi poți da copilului tău avocado după ce împlinește 6 luni.

  Avocado pentru bebeluși, alimentul – minune care conține

  • acizi grași sănătoși
  • de două ori mai multe proteine decât majoritatea fructelor
  • multe fibre
  • majoritatea vitaminelor
  • o serie de minerale importante

  Nimic în afară de lapte de la sân pentru primele 6 luni

  Laptele matern este singurul aliment pentru copilul tău în primele 6 luni de viață. Sistemul digestiv al copilului tău nu este suficient de dezvoltat pentru a digera și a absorbi alte mâncăruri, iar laptele matern îi oferă tot ce are nevoie pentru a se dezvolta.

  Dacă vrei să afli cum începi diversificarea corect, îți recomandăm cartea Diversificarea naturală pe care o găsești aici.

  Poți începe să îi dai avocado după ce a împlinit 6 luni

  Consiliul de Sănătate Națională și Cercetare Medicală din Statele Unite spune în Ghidul pentru alimentarea copiilor și adolescenților că, după ce micuțul tău a depășit 6 luni, poți începe să diversifici alimentația și să introduci semisolide și solide ușor digerabile. Poți începe tranziția de la lapte cu mâncăruri cu texturi moi, iar în final poți trece la alimente cu texturi mai consistente.

  Alimentele solide pe care le introduci în alimentația copilului tău vor juca un rol foarte important în dezvoltarea acestuia. Avocado este un aliment nu foarte parfumat și cu o textura untoasă care poate fi servit ușor copilului.

  Copilul tău va avea nevoie de nutrienți vitali cum ar fi: fier, zinc, fosfor și vitaminele B3 și E care se găsesc și în alte alimente, alături de cereale îmbogățite cu fier, suplimente de vitamina D și uleiuri cu vitamina E. Din fericire, avocado conține toate aceste vitamine și minerale.

  Avocado poate satisface nevoile nutriționale ale bebelușului tău

  Avocado a ieșit câștigător, depășind chiar merele și bananele, cele mai populare fructe în rândul copiilor, atunci când vine vorba despre asigurarea maximului de nutrienți. Spre deosebire de alte fructe, are un conținut foarte scăzut de zahăr, cu mai puțin de 1g pe porție, ceea ce îl face de departe fructul cu cel mai scăzut conținut de zahăr, bogat în fibre și acizi grași buni. O porție de 30 g de avocado conține elemente-cheie în dezvoltarea copilului cum ar fi acid folic, vitamina E și luteină.

  Conține grăsimi sănătoase

  Când alegi avocado pentru bebeluș trebuie să știi că acesta reprezintă o sursă foarte bună de acid linoleic care ajută la creștere și îl protejează de infecții. Este adevărat ca avocado este plin de grăsimi, dar sunt doar din cele sănătoase. Aproximativ 100 g de avocado proaspăt conține 15-30 g de ulei care este, în mare parte, monosaturat și este o sursă bună de acid gras esențial linoleic.

  Un studiu de 4 ani efectuat în 1963 pe 428 de copii a descoperit că micuții care aveau o dietă săracă în acid linoleic aveau un ritm de creștere mai încet. Pielea acestora era uscată, uneori se exfolia și devenea groasă. Ulterior, copiii au dezvoltat inflamații și erupții cutanate în zona pliurilor, această afecțiune fiind cunoscută sub numele de intertigo. Erau, de asemenea, expuși la infecții bacteriene, cum ar fi cea cu stafilococul auriu. Așadar, avocado pentru bebeluși este o sursă bogată de grăsimi sănătoase și este foarte benefic pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12- 24 de luni.

  Conține de două ori mai multe proteine decât majoritatea fructelor

  Avocado conține toți cei 10 amino acizi esențiali.

  Proteina este un nutrient esențial pentru creștere. Conținând 2 g proteină la fiecare 100 g, avocado oferă de două ori mai multe proteină decât alte fructe cum ar fi bananele (1.1g) și merele (0.3g).

  Avocado conține 18 din cei 20 amino acizi necesari unei dezvoltări adecvate. Printre acești 18 se regăsesc toți cei 10 amino acizi pe care corpul uman nu îî poate produce și pe care trebuie să îi asimileze prin mâncare.

  Conține multe fibre

  Doar un sfert de avocado are suficiente fibre pentru ca bebelușul tău să aibă un tranzit intestinal sănătos.

  Deși nu a fost încă stabilită o valoare zilnică necesară bebelușilor sub 1 an, nutriționistul australian Lisa Yates spune că, pentru un bebeluș de 7-12 luni, un sfert de avocado sau aproximativ 60 g fruct asigură fibrele necesare tranzitului intestinal sănătos, cu un raport de 7 g fibre la 100 g fruct.

  Totuși, ar trebui să suplimentezi, începând cu vârsta de un an, cantitatea de avocado cu alte surse de fibre pentru a atinge necesarul zilnic de 19 g al copiilor cu vârste între 1 și 3 ani.

  Are cele mai multe vitamine necesare bebelușului tău

  O jumătate de avocado conține întreaga cantitate de acid folic de care bebelușul tău are nevoie zilnic și 86% din necesarul de vitamina B6. Avocado conține vitaminele A, C,D,E,K și 5 vitamineB.

  Conform valorilor indicate de analiza Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite, în mod ideal, 100 g avocado, aproximativ jumătate de fruct, conține aportul necesar (AN) al bebelușilor între 7-12 luni, cu următorul procentaj:

  • 22% tiamină sau vit B1 (AN=0,3mg), necesar creșterii și dezvoltării celulelor și metabolismului
  • 32,5% riboflavină sau vit B2 (AN=0,4mg), care ajută la eliberarea energiei în timpul proceselor metabolice
  • 43% niacină sau vit B3(AN=4mg) care ajută metabolismul energetic
  • 86% din necesarul de vitamina B6 (AN=0,3mg) care ajută metabolismul proteic
  • 100% acid folic (AN=80mcg), esențial pentru dezvoltarea organismului și formarea de globulelor roșii
  • 20% vitamina C (AN=50mg), care formează și repară globulele și întărește imunitatea
  • 41% vitamina E (AN=5mg), antioxidant care crește imunitatea

  Conține câteva minerale importante

  Avocado este unul dintre rarele feluri de mâncare ce conțin mai mult potasiu decât sodiu, ceea ce îl face sănătos pentru inimă.

  Avocado pentru bebeluși este o sursă ideală de minerale precum magneziu, fosfor, zinc, cupru, mangan și fier. 100 g avocado pot oferi:

  • 38% din necesarul zilnic de magneziu al bebelușului tău, necesar procesării proteinelor și comunicării celulelor
  • 19% fosfor necesar sănătății oaselor și producerii de energie
  • 12,5% zinc, necesar imunității și sintezei proteice

  De asemenea, avocado conține mai mult potasiu decât sodiu, ceea ce este esențial pentru inima sănătoasă a bebelușului tău, iar procentul conținut poate ajunge până la 69 la sută din necesarul zilnic.

  Este sigur cu excepția cazului în care suferi de alergie la latex

  Dacă tu sau partenerul tău nu aveți un istoric de alergie la latex, care poate provoca alergia la avocado și poate fi transmisă copilului, avocado este sigur pentru bebelușul tău.

  Cum să hrănești bebelușul

  Acum că știi că nu există un alt fruct mai potrivit pentru bebelușul tău, fă-l plăcut într-un smoothie amestecat cu banane.

  Rețetă cu avocado pentru bebeluși

  Smoothie de avocado și banane

  Ingrediente:

  • 1 banană coaptă, felii
  • 1 avocado proaspăt, curățat, fără sâmbure
  • 2 lingurițe miere
  • ½ linguriță pudră vanilie
  • 2 căni lapte, rece sau la temperatura camerei
  • 4-5 cuburi gheață

  Preparare:

  Amestecă avocado, bananele și mierea folosind blenderul până când capătă o textură catifelată și spumoasă. Adaugă vanilia, laptele și gheața. Amestecă cu blenderul timp de un minut Se servește proaspăt.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa