Ardeiul gras în diversificare. Secrete și rețete

Cum și când introduci ardeiul gras în diversificarea alimentației bebelușului? Îți explicăm pe larg mai jos, unde vei găsi și idei de rețete.

Georgiana Mihalcea, redactor
diversificare-ardei-gras
Ardeiul gras în diversificare aduce foarte multe beneficii datorită nutrienților pe care îi conține.

Ardeiul gras în diversificare. Ardeiul este o legumă plină de nutrienți și foarte gustoasă, care va aduce numai beneficii dacă este introdus în dieta copilului tău. Îți vom spune când și cum trebuie introdus în alimentația bebelușului și îți vom da câteva rețete delicioase, cu care să-l cucerești.

Ca să i-l dai sub formă de gustări în formă crudă este recomandat și aștepți să îi crească câțiva dințișori. Este posibil să aibă coaja tare, de aceea ar fi bine să o îndepărtezi înainte de a i-l servi! În general, trebuie să studiezi atent capacitatea copilului tău de a mesteca, înghiți și digera legumele.

Cum și când introduci ardeiul gras în diversificarea alimentației bebelușului

Chiar dacă îl tai în bucățele mici, această legumă poate prezenta pericol de sufocare, dacă încerci să i-l dai la o vârstă prea fragedă. Ardeiul gras trebuie introdus în planul de diversificare al alimentației bebelușului după vârsta de 6 luni și reprezintă o sursă esențială de vitamina C și de vitamina A.

Cel mai simplu ar fi să-l prepari termic în prima fază, astfel ardeiul se va înmuia și va fi mult mai ușor de mestecat și de digerat. Îl poți pune la cuptor câteva minute sau poți prepara un piure alături de alte legume pe care bebelușul tău le mănâncă deja cu plăcere.

În afară de ardei, poți băga la cuptor și alte legume: roșii, dovlecei, până devin moi și pot fi consumate ușor de copil. Abia după 8 luni poți tăia ardeiul feliuțe și i-l poți da împreună cu crema de brânză preparată în casă, de exemplu.

Beneficiile nutriționale ale ardeiului gras

  • Ştiai că ardeiul are mai multă vitamină C decât citricele? Aşa că, dacă vrei să ai un copil sănătos, adaugă în meniul său zilnic specialităţile care conţin această legumă!
  • Este plin de antioxidanți, ceea ce îl face o alegere ideală pentru o dietă sănătoasă la începutul diversificării alimentației.
  • Este sursă bogată de vitamină C şi A şi beta-caroten.
  • Creşte rezistenţa organismului la infecţii.
  • În compoziţia sa se mai găsesc şi folaţi, potasiu, vitamina B6, A si E care ajută la dezvoltarea bebelușului. Ardeiul verde este o sursă importantă de fibre alimentare, vitamina A, C, K, B6, potasiu, magneziu, tiamina, niacina si acid folic.
  • Ardeiul roşu este mai sănătos decât cel verde, conţinând o cantitate de vitamine A şi C de două ori mai mare.
  • Este util în prevenirea anemiei și susține sănătatea ochilor.
  • Ardeiul gras este considerat o sursă primară de fier și susține dezvoltarea sănătoasă a copilului.
  • Este considerat un produs versatil, deoarece este inclus în foarte multe rețete atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii mari sau chiar adulți.

Ardeiul gras în diversificarea alimentației bebelușului. Cele mai populare rețete în pași

Ardei gras cu orez și pui (vârsta recomandată: după 6-8 luni)

Ingrediente: 1 ardei gras, 35 g orez, 65 g de piept de pui.

Cum se prepară:

Pasul 1 – Spală bine ardeiul gras și scoate-i cotorul, tăind în jurul său cu un cuțit ascuțit.
Pasul 2 – Înjumătățește-l pe lungime și îndepărtează-i miezul și semințele.
Pasul 3 – Frige ardeiul gras până când pielea se înnegrește (o poți face pe un grill micuț de aragaz).
Pasul 4 – Pune ardeiul gras într-o pungă de plastic (de sandwich) și lăsă-l să se răcească. Pielea ar trebui să se dezlipească acum foarte ușor.
Pasul 5 – Gătește orezul aproximativ 8-10 minute, până când este bine fiert.
Pasul 6 – Asigură-te că puiul este lipsit de piele, nu are niciun pic de os și că nu sunt tendoane sau zgârciuri. Taie puiul în bucăți.
Pasul 7 – Pune carnea de pui într-o cratiță cu apă clocotită. După aproximativ 8-10 minute puiul va fi fiert. Asigură-te că nu mai există pete roz. Spuma albă care se formează deasupra apei este doar proteină, așa că nu îți face griji!
Pasul 8 – Adăugă toate ingredientele într-un blender și amestecă-le bine până formează un piure. Adaugă la final puțină apă, ca să aibă o consistență la moale.

Ardei gras, dovlecei și roșii (vârsta recomandată: 10-12 luni)

Ingrediente: 1 ardei gras, o jumătate de dovlecel, 2 roșii de dimensiuni medii

Cum se prepară:

Pasul 1 – Spălă bine ardeiul gras și scoate-i tulpina tăind în jurul său cu un cuțit ascuțit.
Pasul 2 – Taie-l în două pe lungime, apoi scoate-i miezul și semințele.
Pasul 3 – Frige ardeiul gras până când pielea se înnegrește.
Pasul 4 – Pune ardeiul gras într-o pungă de plastic (cele de tip sandwich) și lăsă-l să se răcească. Pielea se va dezlipi acum foarte ușor.
Pasul 5 – Spălă dovleceii, curăță-le coaja și apoi toacă-i cubulețe mici.
Pasul 6 – Fierbe dovleceii cam 5 minute.
Pasul 7 – Spălă roșiile, taie-le pe din două și scoate-le miezul.
Pasul 8 – Fierbe roșiile timp de 10 minute.
Pasul 9 – Pune toate ingredientele într-un blender și mixează până obții un piure numai bun de servit pe loc.

Rețeta 3 – tocană de ardei gras (vârsta recomandată: 8-10 luni)

Ingrediente: 1 ardei gras, o jumătate de ceapă, 65 g de carne de vită tocată

Cum se prepară:

Pasul 1 – Spălă bine ardeiul gras și scoate-i cotorul.
Pasul 2 – Taie-l în două, pe lung și curăță-l de semințe.
Pasul 3 – Coace ardeiul pe grill până i se desprinde coaja.
Pasul 4 – Desprinde-i pielea, după ce se răcește.
Pasul 6 – Curăță și toacă ceapa și sotează-o cu puțin ulei de măsline până devine aurie și fragedă.
Pasul 7 – Gătește carnea de vită într-o cratiță cu apă clocotită timp de aproximativ 10 minute, până își pierde culoarea rozalie.
Pasul 8 – Adăugă toate ingredientele într-un blender. Poți adăuga puțină apă, dacă piureul obținut are o consistență prea tare. Va avea un veritabil gust de tocăniță.

Ardei gras mexican (vârsta recomandată de 8-10 luni )

Ingrediente: 1 ardei gras, 2 linguri de porumb dulce (conservat), 70 g de carne tocată de vită, 2 linguri de fasole neagră (conservată)

Cum se prepară:

Pasul 1 – Spălă bine ardeiul gras, taie-l în două și curăță-l de semințe.
Pasul 2 – Coace ardeiul gras, lasă-l la răcit și îndepărtează-i pielița.
Pasul 3 – Fierbe carnea tocată de vită până când nu mai are culoarea roz.
Pasul 4 – Porumbul și fasolea neagră pune-le într-un vas cu apă clocotită preț de câteva minute și fierbe-le până se înmoaie și mai mult.
Pasul 5- Amestecă toate alimentele preparate individual cu ajutorul unui blender și vei obține cea mai interesantă cină pentru bebelușul tău!

Rețete cu ardei gras ideale după 12 luni

Budincă de telemea cu ardei

Ingrediente: 400 g brânzică de vaci preparată de tine în casă , 1 ou, 75g smântână, 1 lingură de ulei de măsline, 1 ardei verde mare.

Cum se prepară:

Pasul 1: Zdrobeşti telemeaua cu furculiţa şi amesteci bine cu oul şi smântâna.
Pasul 2: Pui această cremă de brânză într-un vas termorezistent şi deasupra torni uleiul de măsline.
Pasul 3:
După ce ai încins prealabil cuptorul, pui în el vasul cu budinca aproximativ 20 de minute.
Pasul 4: Între timp speli ardeiul, îl cureţi de seminţe şi-l tai rondele subţiri. Acestea le aşezi deasupra compoziţiei pentru budincă cu 5 minune înainte de a o scoate de la cuptor.

Ardei copți cu sos alb

Ingrediente: 1 kg de ardei graşi, iar pentru sosul alb: 100 g de unt, 65 g făină, 500 ml lapte, 100g brânză telemea proaspătă, zeama de la o lămâie sau caşcaval ras, verdeaţă tocată mărunt.

Cum se prepară:

Pasul 1: Ardeii îi speli bine, îi coci, îi cureţi de pieliţă, îi tai felii late şi-i aşezi într-un vas uns cu unt.
Pasul 2: Între timp, într-un topeşti untul la foc mic, adaugi făina şi stingi totul cu laptele.
Pasul 3: După ce se răceşte, adaugi telemeaua, zeamă de lămâie după gust şi verdeaţa preferată a copilului tău (pătrunjel sau leuştean).
Pasul 4: Pui sosul alb peste ardeii copţi să dă totul la cuptor 10 minute!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa