Alimente periculoase pentru copilul tău și variantele lor sigure

Alexandra Ion

Există multe pericole în alimentele pe care le oferi copilului tău, iar o listă cu alimente periculoase pentru cel mic este și necesară și utilă.

Uneori, din dorința de a-i oferi tot ceea ce este mai bun, facem erori și-i oferim alimente periculoase.

Nu toate alimentele sunt sigure pentru copilul tău, iar principalul criteriu care face diferența și care clasifică alimentele în alimente periculoase sau bune pentru copilul tău este vârsta micuțului.

Alimente periculoase între șase și 24 de luni

Laptele integral. Copilul poate să primească lapte de vacă, doar în completare și doar ocazional, laptele de vacă fiind un aliment bun doar pentru copilul mai mare doi ani.

Laptele de vacă recomandat în dieta copilului mai mic de doi ani este cel parțial degresat. Iaurtul și brânza de vaci pot fi preparate din lapte integral.

Alternativa sigură o reprezintă laptele matern sau formula de lapte adaptată vârstei copilului, dai și brânza de vaci și iaurtul preparat în casă.

Alimente tari.

Toate tipurile de bomboane (inclusiv cele pentru tuse foarte bune de altfel – pentru asta copilul poate folosi doar bomboane de tuse sub formă de acadele, sub supravegherea atentă a unui adult), nucile, floricele de porumb sau alunele (nerecomandate oricum în acest segment de vârstă, dar deseori pe masa părinților) sunt pericole potențiale de sufocare.

Semințele de dovleac și de floarea soarelui, sunt o altă categorie de alimente sănătoase dar cu risc maxim de a deveni alimente periculoase pentru că se pot bloca în căile respiratorii ale unui copil.

Alternativele sănătoase și sigure sunt măcinarea nucilor și semințelor și adaugarea lor în cereale. Legumele taiate sub forma de betișoatre de grosimea unui deget și fierte în abur sau coapte sunt ideale pentru a fi oferite copilului, pentru a fi ronțăite de acesta. Sunt perfecte și buchețelele de broccoli sau conopidă.

Alimentele lipicioase.

În acestă categorie intră guma de mestecat și toate alimentele alimente moi și lipicioase (bezele și jeleuri, gemuri și dulcețuri) sau bomboane gumate, dar și pasta de nuci sau alune, cremele de ciocolată (unele chiar necesare în dieta copilului mic, mai ales dacă sunt preparate în casă, fiind foarte nutritive și gustoase), dar care toate se pot opri în gâtul copilului, prea mic pentru a putea avea grijă cum le mestecă și cum le înghite.

Oferă-i alimente moi ca alternativă. O bucată de banană sau taiata pe lung este ideala, iar la fel poți proceda și cu fructele mari, pe care cel mic le poate apuca in mana daca sunt taiate in bucați potrivite. Forma de bețișor este ideala, pentru că cel mic o poate ține alimentul respectiv în mână și-l poate duce la gura fără riscuri.

Untul de arahide este unul din alimentele foarte utile în dieta copilului, mai ales dacă este preparat în casă, fără zahăr și aditivi, care deși hrănitor și gustos este dificil de înghițit.

Oferă-i copilului în acest segment de vârstă unt de arahide doar în strat foarte subțire pe biscuiți crocanți, pentru a putea fi ușor și sigur înghițit.

Alimente periculoase între 24 și 36 de luni

Riscurile pe care le poate reprezenta un anume aliment depinde de cât de bine a învățat copilul să mestece. Unii o fac mai greu, alții mult mai ușor.

Este total neindicat să-i dai să mănânce sau să-l lași să mănânce la televizor sau atunci când atenția sa este captată de altceva. Toate alimentele periculoase pentru segmentul de vârstă șase-24 de luni pot rămâne un pericol și pentru copilul mai mare de doi ani.

Laptele iese de pe listă, dar intră, de exemplu, mierea de albine, permisă copiilor mai mari de doi ani. În plus, în acest interval de vârstă trebuie avută maximă atenție la introducerea alimentelor alergenice: ouă, lapte, alune, grâu, soia, nuci, pește și crustacee.

Ține minte aceste sfaturi!

Un copil în acest segment de vârstă nu trebuie lăsat să mănânce în mașină pentru că se poate îneca grav. O altă grijă majoră trebuie avută cu analgezicele care calmează durerile provocate de erupția dentară.

Trebuie folosită doar cantitatea recomandată și la intervalele de timp indicate de producător. Dacă folosești prea mult medicament acesta poate amorți musculatura care este implicatîă în înghițire și copilul se poate îneca chiar și cu propria lui salivă!

În plus uită-te în gurița copilului, după ce a terminat de mâncat. Între gingii și pliurile obrajilor pot rămâne bucățele de alimente pentru ca cel mic nu are abilitatea de a le scoate cu limba, și nu este deloc recomandat să rămână cu ele în gură, mai ales dacă va dormi.

Forma alimentelor trebuie să fie în acord cu capacitatea de a mesteca a copilului.

Este recomandat ca fructele rotunde (struguri, cirese, rosii mici) să fie tăiate în două sau trei, iar sâmburii îndepărtați. Legumele și alte alimente trebuie tăiate pe lung, niciodată rondele pentru ca cel mic să muște din ele nu să le bage întregi în gură.

Este necesar, pentru a preveni orice situații neplăcute, ca un copil să fie supravegheat atunci când mănăncă singur, indiferent dacă are în farfurie alimente care nu prezintă risc și indiferent dacă știe să mestece sau nu.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa