Alimentaţia copilului, decisivă în dezvoltarea creierului copilului (P)

Raluca Dumitrică
dezvoltarea-creierului-copilului-totul-despre-mame

Ştiaţi că în primii trei ani de viaţă ai copilului creierul său se dezvoltă fantastic de mult? Că el ajunge la aproape 80% din dimensiunea sa de la vârsta adultă? Dar că în fiecare secundă creierul lui produce 700 de conexiuni neuronale? Şi că ceea ce se întâmplă în aceşti 3 ani e de o importanţă vitală pentru creier? De aceea alimentaţia este foarte importantă în dezvoltarea creierului copilului?

Prin hrană de calitate ne asigurăm că vom contribui la dezvoltarea creierului copilului nostru

Fix acesta este motivul pentru care toţi părinţii ar trebui să îi acorde o extraordinar de mare importanţă alimentaţiei copiilor lor în primii ani de viaţă. Aceştia sunt anii în care experienţele cognitive prin care trece copilul îşi vor spune cuvântul în evoluţia sa, când cunoştinţele acumulate îl vor ajuta să îşi dezvolte ulterior capacitatea de învăţare şi când diversitatea stimulilor la care este expus îl vor menţine într-un stadiu constant alert, necesar descoperirii. Iar toate acestea de mai sunt nu sunt doar paşi necesari în dezvoltarea creierului copilului. Ci şi părţi pozitive ce pot prevesti succesul personal şi profesional din viaţa de adult.

Nutrienţii din alimente, prieteni buni ai creierului copilului

Proteinele, carbohidraţii, lipidele, vitaminele, apa şi mineralele sunt toate nutrienţi. Adică substanţe folosite de organismul nostru pentru a putea funcţiona cât mai bine cu putinţă şi, de fapt, pentru a trăi. Cu ajutorul nutrienţilor se produc hormonii, energia necesară activităţilor zilnice fizice şi intelectuale, se reînnoiesc celulele corpului şi avem constant poftă de viaţă. Aceşti nutrienţi sunt buni prieteni şi ai creierului copilului, fiind cei care ajută creierul să aibă o structura neuronală bună. Prin nutrienţi se pot ţine la distanţă şi posibilele stări negative şi conflictuale. Ele îi afectează celui mic relaţiile cu ceilalţi şi capacitatea de a acumulare de informaţii şi de joacă. Tot nutrienţii menţin memoria la parametri optimi.

Fără o alimentaţie adecvată, copilul va rămâne în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea motorie şi cognitivă. El va avea dificultăţi de atenţie şi probleme emoţionale, rezultatele sale şcolare lăsând de dorit. Există, din fericire, alimente care sunt pline de nutrienţi buni pentru dezvoltarea creierului copilului. Aici se înscriu ouăle, produsele lactate, peştele, nucile şi seminţele, fructele, legumele, dar şi cerealele.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului.

Cerealele sunt o sursă bună de nutrienţi

Pe lângă toate alimentele de mai sus, bogate în nutrienţi sunt şi cerealele. Acestea conţin şi ele atât carbohidraţi complecşi şi fibre, cât şi antioxidanţi, vitamine şi minerale. Mai conţin  vitamina B12, acid folic sau vitamina B9, responsabil cu impregnarea creierului cu celulele specialiste pe partea de memorie, se regăseşte din plin în cereale. Ovăzul, de exemplu, este una dintre cerealele pline de fibre şi care se digeră într-un ritm mai încet. Acest lucru face că energia pe care o emană să fie de durata şi să-i permită copilului să fie alert (stare propice învăţării) pe o perioadă mai lungă de timp.

Cerealele premium Aptamil sunt o alegere sănătoasă pentru copii

Dacă acestor cereale li se adaugă lactate şi fructe, boost-ul de nutrienţi este şi mai mare. În plus, fructele, care sunt la rândul lor pline de fibre, facilitează digestia, ţinând, astfel, constipaţia la depărtare de copil. Poate părea mai puţin relevant, dar constipaţia este cea care poate să aducă cu ea nu doar disconfort abdominal, ci şi letargie, anxietate sau chiar imposibilitatea de a mai duce la bun sfârşit activităţile zilnice.

dezvoltarea-creierului-copilului

Cerealele premium Aptamil susţin dezvoltarea creierului şi funcţionarea sistemului imunitar, fiind o sursă sănătoasă de vitamine, minerale şi energie. Toate cerealele au gust plăcut şi consisten’ă potrivită etapelor de vârstă. Ele nu conţin zahăr adăugat, conservanţi sau coloranţi. În funcţie de tipul lor, nu conţin nici lactoză sau gluten, putând fi preparate, tot în funcţie de felul lor, cu apă sau cu lapte. Toate produsele au ingrediente naturale, atent selecţionate de specialişti în nutriţia bebeluşului.

dezvoltarea-creierului-copilului

Compusul de Fier şi Iod conţinut de cereale favorizează dezvoltarea creierului copilului. Complexul Pronutravi+, un complex unic de ingrediente, fără conservanţi sau coloranţi artificial, alcătuit din vitaminele A şi C, ajută sistemul imunitar să funcţioneze normal.

dezvoltarea-creierului-copilului

Deşi introducerea glutenului în alimentaţia sugarilor contribuie la scăderea riscului de boală celiacă, gama de cereale Aptamil include variante cu gluten, dar şi fără. Cerealele furnizează o mare parte din necesarul energetic şi de carbohidraţi. Ele mai au între 50% şi 80% din doza zilnică recomandată de Fier şi Iod care ajută dezvoltarea creierului şi mai mult de 50% din DZR pentru vitaminele A şi C, menite să sporească funcţionarea normală a sistemului imunitar.

Cerealele, lactatele şi fructele, ingrediente câştigătoare pentru dezvoltarea creierului copilului

dezvoltarea-creierului-copilului

Cerealale Aptamil disponibile pentru copiii aflaţi la început de diversificare sunt Fulgii de orez cu gust de vanilie dar şi Aptamil 7 cereale – care conţin 12 vitamine şi Pronutravi+. Acesta este un complex unic de ingrediente atent selecţionate, având în compoziţie cereale de cea mai bună calitate. Pronutravi 2 mai conţine vitaminele C şi D, care contribuie în mod natural la funcţionarea normală a sistemului imunitar. De asemenea, Pronutravi 2 are Calciu, Fier şi Iod, minerale esenţiale care ajută la dezvoltarea creierului.

dezvoltarea-creierului-copilului

Tot pentru copiii diversificaţi sunt şi cerealele cu lapte, porumb, orez şi banane. Ele conţin Pronutravi+, un complex unic de ingrediente compus din vitaminele A, C, B1, D, care contribuie în mod natural la funcţionarea sistemului imunitar. Cerealele mai conţin Fier şi Iod, minerale esenţiale care contribuie la dezvoltarea normală a creierului. O altă variantă sunt Aptamil 3 cereale cu lapte şi 3 fructe şi Cereale cu lapte şi 5 fructe.

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari si copii mici. OMS recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre dezvoltarea creierului copilului, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Nutricia, Guliver.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa