Vă îngrijorează starea de agitație a copilului? Lipsa poftei de mâncare? Ușoara temperatura pe care a făcut-o? Rosul mânuțelor până la epuizare? Ei bine, luați în calcul ca toate aceste simptome ar putea avea o singură cauză: apariția dințișorilor bebelușului vostru. Orice ar fi, un lucru trebuie să fie stabilit de la început: dragi mămici și tătici, rămâneți calmi, sporiți doza de drăgălășenie și de grijă, înarmați-vă cu răbdare și luați aminte la recomandări care să ușureze perioada aceasta dificilă atât pentru voi, cât mai ales pentru bebeluși.
Acest articol conține recomandare de produs.
Primii dinți pot străpunge gingia încă de la 3 luni, însă, cel mai adesea se întâmplă ca perioada dintre a patra și a șaptea lună de viață a copilului să fie cea mai intensă în ceea ce privește apariția dinților. Primii care își fac apariția sunt cei doi dinți frontali inferiori, cunoscuți și sub numele de incisivi centrali.
De obicei, aceștia sunt urmați, după vreo 4 până la 8 săptămâni de cei patru dinți superiori anteriori (incisivi centrali și laterali). După nici o lună, putem să ne așteptăm și la apariția incisivilor laterali inferiori (cei doi dinți care flanchează dinții frontali inferiori).
Cum puteți veni în ajutorul micuților?
Specialiștii vorbesc despre remedii blânde, care să calmeze și să liniștească durerea ce vine odată cu erupția dentară.
– Ștergeți ușor fața bebelușului adesea cu o cârpă pentru a îndepărta saliva ce se adună abundent;
– Oferiți-i bebelușului ceva de mestecat. Asigurați-vă că este suficient de mare încât să nu poată fi înghițit ori să se rupă în bucăți mici. Un prosopel umed plasat în frigider timp de 30 de minute va calma durerea. Inelele de dinți din cauciuc sunt, de asemenea, bune, dar evitați cele cu lichid în interior, se pot rupe sau scurge.
Atenție!
Dacă utilizați un inel de dinți, lăsați-l la frigider, NU la congelator. De asemenea, nu-l fierbeți niciodată pentru a-l steriliza. Schimbările extreme de temperatură ar putea provoca deteriorarea plasticului și scurgerea substanțelor pe care acestea le conțin.
– Dacă bebelușul pare imposibil de liniștit și a depășit vârsta de 6 luni, cu acordul medicului pediatru, oferiți-o o doză de ibuprofen
- Apelați la geluri special create pentru bebeluși, care au puterea de a calma și de liniști durerile cauzate de erupția dentară. Anaftin Baby este soluția creată special pentru nevoile celui mic. Ingredientele sale naturale ajută la reducerea durerii și a roșeței de la nivelul zonelor afectate, formând rapid o peliculă invizibilă, care protejează gingiile de disconfort și durere.
– Dacă încă mai este alăptat, suptul îl poate ajuta să se liniștească. De asemenea, celui mic trebuie să i se dea doar lapte matern, apă sau formulă de lapte, evitându-se complet lichidele dulci, care conțin zahăr.
Ce nu trebuie să faceți?
• Nu puneți niciodată aspirină pe dinte și nu masați cu alcool pe gingiile bebelușului.
• Nu legați niciodată un inel de dinți în jurul gâtului unui bebeluș sau a oricărei alte părți a corpului. Acesta ar putea să se prindă de ceva și să-l sugrume.
• Nu utilizați coliere de dinți din chihlimbar. Acestea pot duce la strangulare sau sufocare în cazul în care bucățile se rup.
Cum ar trebui să am grijă de dinții bebelușului meu?
Pe termen lung, îngrijirea și curățarea dinților bebelușului sunt importante pentru sănătatea dentară. Nu lăsați cariile să se instaleze cu gândul că primul set de dinți oricum va cădea.
O îngrijire defectuoasă nu face decât să grăbească căderea dinților, să determine apariția golurilor înainte ca vremea dinților permanenți să sosească. Dinții se pot înghesui pentru a încerca să umple golurile, iar cei permanenți ajung să fie strâmbi sau deplasați.
Nu uitați:
Îngrijirea dentară zilnică ar trebui să înceapă chiar înainte ca primul dinte al bebelușului să apară. Ștergeți gingiile bebelușului zilnic cu o cârpă sau un tifon curat și umed sau spălați-le ușor cu apă si cu o periuță de dinți moale, de dimensiunea sugarului. Fără pastă de dinți!
De îndată ce apare primul dinte, spălați-l cu apă și pastă de dinți cu fluor, de două ori pe zi, însă cantitatea să fie extrem de mică.
Ea poate spori odată cu înaintarea în vârstă, însă trebuie avut grija ca cel mic să nu înghită pasta cu fluor. Academia Americană de Pediatrie (AAP), Asociația Dentală Americană (ADA) și Academia Americană de Stomatologie Pediatrică (AAPD) recomandă la periaj utilizarea unei cantități de pastă de dinți cu fluor, de dimensiunea unui bob de mazăre.
Fluorul este un mineral care ajută la prevenirea cariilor dentare prin întărirea smalțului dinților. Vestea bună este că fluorul este adesea adăugat și în apă. Oferiți-i bebelușului apă, puțin câte puțin, după vârsta de 6 luni, nu înainte de a te sfătui cu medicul pediatru.
American Dental Association (ADA) recomandă ca cei mci să fie consultați de un medic dentist până la vârsta de 1 an sau în termen de 6 luni de la apariția primului dinte, pentru a identifica eventualele probleme și pentru a sfătui părinții cu privire la îngrijirea preventivă.
Este nevoie sa apelați la medic?
Dentiția poate fi ținută în frâu de obicei acasă. Contactați medicul dacă bebelușul pare extrem de perturbat și dacă apariția dinților îl împiedică total în activitățile sale cum sunt mâncatul, somnul, joaca.
Orice ar fi, nu vă faceți griji! Această perioadă agitată va trece, iar bebelușul vostru își va recăpăta mintenaș zâmbetul și voia bună!