Trei jocuri de inspiraţie Montessori pentru bebeluşi

Raluca Manea
montessori-totul-despre-mame

Aceste jocuri Montessori vor fi un succes pentru bebeluşul tău

Născută în 1870 şi devenind prima femeie medic din Italia, Maria Montessori s-a aplecat asupra copilului într-un mod aparte. Metoda de abordare a educaţiei elaborată de ea se bazează pe libertate, armonie şi respect pentru copil.

Maria Montessori şi-a dat seama cât de important este să observi bebeluşul, să îi respecţi spiritul absorbant, să îi creezi un spaţiu sigur pentru explorare, să îl laşi să descopere lumea şi să îl înveţi “se ajute singur”. Independenţa copilului se încurajează prin intervenţia minimă a adultului. Totuşi, în momentul în care părintele sau educatorul observă un interes  deosebit al bebeluşului înspre un anumit domeniu de dezvoltare, îl va încuraja oferindu-i materialele şi jocurile potrivite.

Educaţia Montessori făcută “ca la carte” este una dintre cele mai scumpe din lume, dar asta nu înseamnă că nu putem adapta filosofia şi activităţile chiar în cadrul locuinţei noastre.

Resursele sunt nelimitate în on line, dar pentru proaspeţii sau viitorii părinţi  există în limba română cartea 60 de activităţi Montessori pentru bebeluşul meu, scrisă de Maria Helene Place şi apărută la editura Gama. Ea vă iniţiază în tainele educaţiei Montessori, ce poate fi începută din primele zile de viaţă ale copilului.

Bebeluşul meu care are aproape 10 luni profită din plin de această carte. Am încercat cu el trei jocuri simpatice care au avut mare succes.

1. Cutia cu comori

Într-o cutie de tablă cu capac am ales din bucătărie diverse ustensile de metal, lemn şi plastic, suficient de mari ca să poată fi apucate şi explorate în siguranţă de bebe. Linguri simple şi de îngheţată, cupe de măsurat, linguriţe de plastic, polonice, toate au fost delicioase pentru el şi l-au ţinut ocupat mai bine de 20 de minute, record încă neegalat în ceea ce priveşte domeniul jucăriilor.

2. Oglinda

Acest obiect atât de versatil ne-a fost de folos din primele săptămâni. Am ales o oglindă înrămată, incasabilă, special confecţionată pentru copii. Am pus-o în fața bebeluşului pe podea, pentru a face timpul pe burtică cât mai amuzant. Ea l-a provocat să ridice capul, întărindu-şi astfel musculatura gâtului şi a spatelui. Cu oglinda neataşată de perete am distrat bebeluşul în timpul meselor “mofturoase”, căci îl amuza teribil să se privească cum mănâncă. Tot cu ea ne jucăm cucu-bau într-o manieră inedită. Când copilul creşte mai mare, Montessori recomandă o oglindă pe verticală, în care copilul să se privească în întregime când se îmbracă.

3. Instrumentele muzicale

Încă de la naştere copilul e bine să fie familiarizat cu muzica. Fie că este vorba de muzică clasică sau de cântecelele copilăriei noastre, ea îl poate însoţi pe bebeluş în fiecare moment al zilei, de la îmbrăcare şi joacă, până la culcare. Descoperirea sunetelor prin joc este o activitate mult încurajată în educaţia Montessori, care se bazează pe descoperirile senzoriale. Putem să îi arătăm bebeluşului sunetele diferite produse când lovim uşor cu palmă o pernă, masa, un coşuleţ împletit, o oală. “Ascultă!” e cuvântul pe care îl învaţă astfel. Apoi îl ajutăm şi pe el să facă aceeaşi mişcare de lovire a obiectelor, ca să descopere diferitele sonorităţi ale materialelor. Ne putem juca în voie cu ritmul şi intensitatea.
În cazul nostru un mare hit a fost coşuleţul cu instrumente muzicale sigure pentru bebeluşi: tamburina, maracas, rain-stick, clopoţei, xilofonul. Acestea ne ajută să experimentăm  sunetele şi ritmurile. Pe frăţiorul mai mare îl implicăm să ne arate cum sună şi alte instrumente încă inaccesibile bebeluşului, cum ar fi muzicuţa, ukulele sau fluierul. Totul devine o distracţie în familie şi un bun prilej de conectare.

Maria Montessori a elaborat şi alte activități şi jocuri pentru bebeluși prin care le stimulează motricitatea fină şi grosieră, coordonarea ochi-mâna, limbajul şi funcţiile cognitive. Cutia cu o singură formă (care îl învaţă pe copil despre permanenţa obiectelor), puşculiţa, jocurile cu degetele, sortarea şi înşiruirea sunt doar câteva alte exemple.

Citeşte şi:
Ce învaţă copiii atunci când se joacă
Mamele şi educaţia timpurie (şi 12 idei de activităţi cool)
Educaţia alternativă, o opţiune pentru părinţii celebri
Jucării ideale pentru 0-2 ani

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa