Temperatura și umiditatea în camera copilului

Cristina Călin, redactor
temperatura din camera copilului
Temperatura din camera copilului trebuie să fie între 20 și 22 grade Celsius,.

Temperatura din camera copilului este una dintre problemele care îi macină pe părinți, indiferent de anotimp. Aceeași situația apare și cu umiditatea pentru că și aceasta influențează starea de sănătate a micuțului. Este cu atât mai complicat cu cât bebelușii nu ne pot spune dacă se simt sau nu confortabil. Chiar dacă încep să plângă sau să se foiască de multe ori nu ne dăm seama că problema vine de la temperatura din camera copilului.

Care trebuie să fie temperatura din camera copilului?

Cel mai bun indicator cu privire la temperatura și umiditatea din camera copilului ar trebui să fie intuiția, dar cum fiecare avem alt grad de confort termic e bine să ne ghidăm după niște valori. Evident că dacă ție îți este frig în casă, îi va fi și copilului, iar dacă ție îți este cald la fel va simți și el. Ideal este să păstrezi o temperatură între 20 și 22 °C în oricare dintre anotimpuri. Dacă nu poți aproxima temperatura cel mai bine este să ai în permanență în camera copilului un termometru.

Atunci când este mult prea cald în camera copilului apare riscul de moarte subită, iar când este prea frig se va trezi și se va simți inconfortabil, potrivit Asociației Pediatrilor Americani. Indicat este ca în dormitorul în care doarme bebelușul să nu existe aparate de aer condiționat și nici calorifere electrice. Vara, în schimb, ventilatorul este de mare ajutor, mai ales că recirculă aerul.

Dacă ai un bebeluș născut prematur trebuie să programezi termostatul la 22°C în primele lui săptămâni de viață pentru că îi va fi greu să își regleze singur temperatura corpului. De asemenea, în încercarea de a se încălzi singur va consuma prea multe calorii, iar el are nevoie să ia în greutate. Este un aspect foarte important pentru sănătatea lui.

Care temperatura potrivită în camera unui copil bolnav?

Temperatura în camera copilului răcit trebuie să fie în jur de 22°C, chiar dacă el s-ar simți mai confortabil dacă ar fi mai frig. Dacă are febră atunci încearcă să îl îmbraci mai subțire.

Cum îmi dau seama dacă temperatura din camera copilului este bună?

Cea mai bună metodă de a afla dacă bebelușul se simte confortabil cu temperatura din camera lui este să îi pui mâna pe ceafă. Dacă este transpirat, este clar că este prea cald, iar dacă simți că este rece atunci e cazul să crești un pic gradele. Un alt indiciu sunt obrajii. Un copil căruia îi este prea cald va deveni roșu în obraji. De asemenea, va respira un pic mai greu și va transpira. Atunci când îi este frig, bebelușul va fi mai puțin activ și va avea picioarele și mâinile mai reci decât de obicei. Totuși, trebuie să ții cont că întotdeaua extremitățile bebelușilor vor fi mai reci decât restul corpului lor.

Temperatura din camera copilului. Ce riscuri sunt dacă este prea cald sau prea frig?

Bebelușii supraîncălziți vor fi foarte iritabili și agitați. De asemenea, pot face febră, iar în cazuri extreme pot face și infarct. Dacă ajungi în situația aceasta este bine să îl dezbraci până rămâne cu un singur strat de haine, să scazi temperatura din camera copilului cu câteva grade și să îi dau apă rece, dar nu foarte. Dacă nu își revine, mergi de urgență la spital.

Când unui bebeluș îi este prea frig devine aproape inactiv. Dacă vezi că este letargic și nu răspunde la stimuli mergi imediat la o unitate spitalicească de urgență.

Cum pot controla umiditatea din camera copilului?

Procentajul de umiditatea din atmosferă nu este de cele mai multe ori o problemă care să afecteze sănătatea în cazul adulților. Când este vorba despre bebeluși situația se schimbă pentru că aceștia au nevoie de un mediu cât mai controlat pentru a se dezvolta în condiții optime.

Umiditatea foarte scăzută poate duce la iritații ale gâtului și ale ochilor, ceea ce se traduce prin episoade deranjante de tuse. Pe de altă parte, o umiditate ridicată este responsabilă pentru curgerea nasului și la apariția de fungi care sunt cauze ale alergiilor. Medicii pediatri recomandă ca în camera copilului mic să fie o umiditate între 30 și 50%, potrivit Asociației Pediatrilor din Europa.

Pentru a scădea umiditatea dintr-o cameră este suficient să deschizi căldura. Dacă deja este suficient de cald atunci te poate ajuta un dezumidificator sau, pur și simplu, cristale care absorb umiditatea.

Creșterea umidității nu este la fel de ușoară. Punerea unui vas cu apă în camera copilului nu este de ajutor întotdeauna. Cel mai simplu este să cumperi un umidificator, dar ai grijă că majoritatea modelelor emit sunete care pot fi supărătoare pentru cel mic.

Pentru o cât mai bună informare despre acest subiect, recomandăm și aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa