Bebelușii se joacă?
La început, poate ai impresia că cel mic nu face nimic altceva decât să doarmă, să mănânce şi să plângă pentru că vrea ori să doarmă, ori să mănânce. Deşi pe jumătate adevărat, e important să ştii că bebeluşii sunt foarte ocupați şi cu studierea mediului înconjurător, încearcă să memoreze chipul tău, să-ţi recunoască mirosul şi să se adapteze la viaţa în afara pântecului. Odată ce încep să stea treji mai mult timp, în jurul vârstei de trei luni, o să observi cum cel mic începe să râdă şi să gângurească. Acum e momentul potrivit şi pentru a da startul unor jocuri prin care să aduci în viaţa celor mici muzica, dansul şi forme frumoase de joacă. Ce jocuri poţi face cu cel mic?
Iată cum se joacă bebelușii:
Cucu-bau!
Acest joc nu e deloc complicat şi părinţii îl practică instinctiv: este practic o formă de a-ţi ascunde chipul ca apoi să faci marea dezvelire. De asemenea, orice obiect pe care îl ai la îndemâna poate fi ascuns şapoi dezvăluit spre marea bucurie a celui mic. Sunetul însoţitor al acestui joc e de efect, aşa că nu te feri să scoţi un „cucu-bau” sonor atunci când îi arăţi chipul tău sau obiectul ascuns iniţial.
Cititul
Dacă începi să-i citeşti celui mic de devreme, va fi mult mai uşor să întemeiezi rutina poveştilor de noapte. Alege o poveste simplă cu nişte concepte generale, citeşte-i bebeluşului şi arată-i şi pozele din poveste şi insistă pe explicaţii. Dacă aveţi cărţi care au şi diverse materiale pe care bebeluşul le poate atinge, texturi pe care cel mic le poate descoperi prin atingere sau colaje care se ridică atunci când dai pagina, cititul va deveni cu atât mai interesant pentru el.
Instrumente muzicale făcute în casă
De îndată ce bebeluşul poate să apuce şi să țină lucruri în mână, poţi să începi să creezi instrumente muzicale. Un exemplu bun: într-o cutie transparentă care se închide ermetic sau într-o sticlă de plastic poţi să pui boabe de orez sau fasole şi s-o decorezi cum vrei tu. Obţii astfel un instrument perfect pentru joacă.
Sunete şi muzică
În timpul dedicat jocurilor, cântă-i sau pune-i muzică bebeluşului tău. Poţi să insişti pe sunete pe care le fac animalele ca să-l obişnuieşti pe cel mic cu diverse tonalităţi şi timbre vocale. De asemenea, acum poţi să începi să-i cânţi bebeluşului tău cântece de leagăn sau muzica ta preferată.
Aproape de burtică
Pune-ţi bebeluşul pe pat, pe burtică, aşază-te pe jos şi joacă-te de la nivelul lui. Arată-i diverse lucruri, pune-i o oglindă în care să se poată vedea, dă-i diverse lucruri cu materiale diferite pe care să le atingă şi fă un ritual din această joacă. În plus, bebeluşul tău îşi va antrena muşchii gâtului.
Recipiente şi ceşti
Când bebeluşul tău poate să stea în funduleţ, o să observi cât de mult iubeşte să se joace cu diverse recipiente şi ceşcuţe. Aşa că pregăteşte un vas mare sau chiar un lighean plin cu vase de plastic, ceşti, farfurii sau caserole.
Petrecere cu dans
Nu numai că îi oferi celui mic un moment de pură distracţie, dar o să faci şi tu mişcare. Dacă încă nu se ţine bine pe picioare, dansează cu el în braţe sau mişcă-i mâinile şi picioarele cât e în pătuţ. Important e să fie muzică pe fundal.
- Citeşte aici despre rolul jocurilor dintre părinţi şi copii.