Părinții le oferă copiilor suzetă din dorința de a-i ajuta să se liniștească, însă, dacă nu sunt atenți se pot trezi că suzeta ajunge un mare dușman de care nu mai pot scăpa. Când este momentul și ce poți face să-ți ajuți copilul pentru a renunța la suzetă?
Primul meu copil a avut suzetă încă de când s-a născut. Se trezea noaptea că îi scăpa suzeta din gură și plângea pentru că nu știa să o găsească și să și-o pună singur în guriță. Când am aflat că voi mai avea un copil, am spus că acesta nu va ști că există acest subiect. Însă, vorba aceea, ”niciodată să nu spui niciodată”, este perfect valabilă, pentru că, după câteva zile în care noul bebeluș a plâns de cădea tencuiala de pe pereți, nu știam cum să-i dau suzeta mai repede. Cu suzeta s-a liniștit și, acum, la 2 ani și jumătate, încă se mai liniștește cu ea. A devenit coșmarul meu și o urăsc din tot sufletul. Știu că suzeta aceea nu are nici o vină și că eu sunt de vină pentru că nu am știut când să scap de ea și pentru că, în continuare, sunt slabă și nu pot să renunț la liniștea din casă, însă trebuie să mă răzbun și eu pe ceva.
Cu primul copil am ajuns cu suzeta până la 3 ani și jumătate și pentru că era suficient de mare, am reușit să vorbesc cu el și să-l fac să înțeleagă că nu are nevoie de ea. Am ales un bun moment pentru a renunța la ea, Crăciunul, și cu trei luni înainte am început să-i vorbesc aproape zilnic despre asta, despre faptul că după ce facem bradul de Crăciun, el ar trebui să lase suzeta sub brad și să primească în schimb de la Moș Crăciun mai multe cadouri. Așa s-a întâmplat; a decurs totul conform planului. Acum nu mai am răbdare să aștept încă un an, mai ales că cel mic are deja două măseluțe cariate. M-am pus pe citit și documentat și iată ce am aflat. Voi reveni peste câteva săptămâni cu un later edit despre succesul sau insuccesul pe care l-am avut.
Când este momentul pentru a renunța la suzetă?
Părerile specialiștilor sunt împărțite în acest sens. Unii recomandă ca renunțarea la suzetă să se întâmple în jurul vârstei de un an deoarece atunci copilul este preocupat de atâtea achiziții încât nu va simți o mare nevoie de a suge. Alții susțin că momentul cel mai bun este după doi ani, când copilul ar trebui să renunțe și la scutece și la biberoane și la suzetă.
Dar, dacă sunteți în situația mea, trebuie să știți că cei mai mulți copii renunță la suzetă la 3-4 ani.
Cum să spui stop suzetă: planul de 3 zile
Unul dintre cei mai renumiți autori americani, expert în parenting, Mark L. Brenner, susține că orice copil poate fi înțărcat de suzetă în 3 zile. Iată cum:
Ziua 1
Dimineața și seara la culcare, spune-i copilului că ai observat că a început să facă lucruri care arată că este mare. Spune-i apoi că este o idee bună ca în trei zile să renunțe la suzetă și să înceapă să-și ia la revedere de la ea. Spunei că tu știi sigur că va reuși și că vei fi alături de el în acest proces. Vorbește-i maximum 30 de secunde, însă tonul tău nu trebuie să sune ca și cum i-ai cere voie. Dacă îți va răspunde, spune-i că știi că nu vrea să renunțe la suzetă și mergi apoi mai departe. Nu te teme că va deveni anxios dacă este avertizat din timp. Asemenea adulților și copiilor, le place să se pregătească fizic, psihologic și emoțional pentru schimbările ce vor interveni în viața lor.
Ziua 2
Repetă aceeași discuție de 30 de secunde, de două ori pe zi, doar că vei înlocui ”în trei zile” cu ”mâine”. Nu încerca să testezi terenul, tonul și modul de a vorbi trebuie să fie acela de a anunța un fapt dat.
Ziua 3
Amintește-i copilului că este ziua a treia și că este timpul să adunați suzetele din casă. Poartă-te ca și cum organizezi o vânătoare de suzete în casă și întreabă-l pe cel mic dacă vrea să te ajute. Chiar dacă refuză și protestează, începi să aduni suzetele, pune-le într-o pungă de plastic și du-le la containerul de reciclat plastic. Explică-i copilului că suzetele lui vor fi reciclate și din ele se vor face cauciucuri pentru mașină sau jucării de plastic. Copiii recunosc reciclarea ca având un scop important și inteligent și, astfel, copilul tău nu va fi așa de supărat ca în cazul în care îi vei arunca scumpele lui suzete la gunoi. Cu toate acestea, așteaptă-te să fie în continuare supărat, empatizează cu el, dar fii fermă. Brenner susține că majoritatea copiilor trec peste acest episod în mai puțin de 48 de ore.
Sfaturi ajutătoare
Se spune că că momentul pentru a renunța la suzetă este acela în care copilul nu are nici un stres, se află acasă, este fericit și se joacă. De exemplu, prima încercare a noastră de a renunța la suzeta copilului mare a fost când aceasta s-a rupt și nu mai aveam alta la fel. Momentul a coincis cu nașterea frățiorului său, situație cu care trebuia să se obișnuiască și să-i facă față. A trebuit să-i cumpărăm o altă suzetă, căci se întâmplau prea multe lucruri importante în viața lui.
Iar, dacă va fi de acord să schimbe suzeta cu o jucărie, așteaptă-te ca după câteva ore să o ceară înapoi. și așteaptă-te să aveți câteva nopți nedormite în care cel mic va plânge de dorul suzetei.
Totul este să nu cedezi. Oferă-i orice altceva pentru a se liniști, dar spune-i că suzeta nu se mai întoarce, pe un ton blând dar ferm.
Voi cum ați făcut?
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
Foto: Guliver