Regresia de la oliță la scutec

Ramona Dinescu
regresia de la oliță la scutec

Regresia de la oliță la scutec nu este, din fericeire, un fenomen des întâlnit, însă poate apărea în anumite condiții la unii copii.

Antrenamentul la oliță este un pas destul de important în dezvoltarea fiecărui copil în parte și poate începe după vârsta de doi ani a acestuia, vârsta la care specialiștii consideră că este capabil să-și controleze sfincterele. Unii copii se obișnuiesc mai repede cu olița, în timp ce alții au nevoie de mai mult timp pentru a face acest pas.

Se poate întâmpla, însă, ca după reușita acestei etape, copilul să facă o regresie și, de unde în urmă cu câteva săptămâni folosea doar olița, acum poate să înceapă sa facă pipi pe el.

Ca adulți, suntem obișnuiți ca progresele și competențele pe care le dobândim să se întâmple într-un ritm constant și să păstrăm ceea ce învățăm. Copiii, ale căror capacități de învățare depind de dezvoltarea lor pe diferite zone, fac progrese intercalate cu perioade de uitare sau staționare a informațiilor acumulate.

Regresia în timpul antrenamentului la oliță poate fi destul de frustrantă și supărătoare pentru părinți, care până mai ieri simțeau că aproape au reușit să-și scape copilul de scutec. Primul lucru pe care l-ar putea face în astfel de cazuri, sugerează Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, ar fi să ceară sfatul medicului, pentru a exclude orice cauză de natură fizică, precum o infecție sau altă afecțiune ce necesită un tratament. Dacă nu este vorba de o problemă medicală, regresia de la oliță la scutec ar putea fi cauzată de o schimbare recentă apărută în viața copilului ce ar putea reprezenta o sursă de stres.

Specialiștii consideră ca fiind cauze comune ale regresiei în cazul copiilor mici, următoarele:

–          O schimbare în programul zilnic al copilului, cum ar fi o nouă bonă sau necesitatea de a merge la grădiniță

–          Mama însărcinată sau nașterea unui frățior sau a unei surioare

–          O afecțiune severă a copilului sau a unui membru apropiat al familiei

–          Un deces recent

–          Un conflict între părinți sau chiar un divorț

–          Mutarea recentă într-o casă nouă.

Asemenea evenimente, chiar dacă sunt unele fericite, reprezintă schimbări majore în viața copilului și aduc după sine mari provocări. Așa cum noi adulții renunțăm la o dietă sau la sport în timpul unei perioade dificile, la fel și copilul tău ar putea lua o pauză de la antrenamentul la oliță, pentru a avea timp ca să se plieze pe noua situație din viața sa.

Cum trebuie să întâmpine părinții regresia?

Dacă o astfel de situație apare și în familia voastră, părinții au câteva soluții la îndemână:

·         Identifică problema. La vârsta antrenamentului la oliță, majoritatea copiilor nu se pot exprima verbal, nu pot să-și facă cunoscute emoțiile și sentimentele pe care le traversează. Însă nu trebuie să te descurajezi. Spune-i copilului că ai observat că se întâmplă ceva cu el, că a renunțat la oliță și pune-i mai multe întrebări din care tu să alegi răspunsul potrivit. Dacă tu vei vorbi cât mai mult cu el, îl vei ajuta să comunice mai ușor.

·         Empatizează cu el. Spune-i copilului că înțelegi că trece printr-o perioadă grea și asigură-l că ești alături de el. Spune-i că foarte mulți copii trec prin faza antrenamentului la oliță și că pentru nici unul nu este ușor. Poți duce discuția către o amintire de-a ta, spunându-i că și tu ai trecut prin așa ceva și că ai simțit la fel ca el.

·         Fă tot ce poți ca să rezolvi problema. Odată identificată cauza regresiei, îți va fi ușor să o rezolvi, acordându-i copilului toată atenția și tot sprijinul de care are nevoie. Petrece cât mai mult timp alături de el, mergeți împreună la grădiniță și vorbește cu educatoarele să încerce, pe cât posibil, să-i respecte obiceiurile legate de modul în care folosește olița sau toaleta. Îi poți cere părerea copilului și îl poți întreba ce idee are pentru a rezolva situația.

·         Expune-ți clar așteptările. Explică-i copilului calm, dar foarte clar, că tu te aștepți ca el să continue antrenamentul la oliță și că faci toate eforturile pentru a-l ajuta. Spune-i că ai foarte mare încredere în el și că ești sigură că va reuși. În nici un caz nu te supăra, nu țipa sau nu-l certa. De cele mai multe ori, aceste episoade de regresie durează doar câteva zile sau săptămâni, după care copilul își reia antrenamentul din punctul în care l-a lăsat, iar progresele sale vor fi mai rapide și mai importante.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa