Puseele de creștere ale bebelușilor. Vârstele la care apar, cum se manifestă

Puseele de creștere ale bebelușilor sunt acele perioade în care ei cresc cel mai mult în greutate, în lungime cât și la nivelul circumferinței capului. Iată când apar.

Ramona Dinescu
bebelus minge joaca
Puseele de creștere pot fi epuizante pentru mamă. Dar după câteva zile agitate, totul revine la normal.

Puseele de creștere ale bebelușilor sunt acele perioade în care ei cresc cel mai mult, atât în greutate și în lungime, cât și la nivelul circumferinței capului. În timpul puseelor de creștere, bebelușii ar putea avea și câteva achiziții de dezvoltare psihică și comportamentală, sau ar putea să-și perfecționeze niște aptitudini. Pentru mamele care alăptează, aceste perioade sunt mai dificile, pentru că încep să își pună semne de întrebare privind cantitatea de lapte pe care o produc. Prin urmare, tot acum, apare tentația suplimentării cu lapte praf.

Majoritatea mamelor consideră că în timpul unui puseu de creștere, semnul principal este că bebelușii mănâncă mai mult decât de obicei. Totuși, mulți bebeluși trec prin aceste pusee de creștere fără să arate niciun semn. Tot în timpul unui puseu de creștere, copilul ar putea să aibă nevoie de mai mult sau mai puțin somn decât de obicei.

Când apar puseele de creștere și cât durează?

Puseele de creștere pot apărea oricând și durează una sau două zile în cazul bebelușilor mici, iar în cazul celor mari, chiar și o săptămână. Medicii pediatri au observat că există totuși anumite tipare în privința perioadelor în care apar puseele, mai exact:

  • La două săptămâni
  • La trei săptămâni
  • La șase săptămâni
  • La trei luni
  • La șase luni

Modelul de creștere al fiecărui copil este diferit, motiv pentru care nu ar trebui să te îngrijorezi dacă copilul tău nu a crescut mai mult decât de obicei în aceste etape de timp. Ar putea avea mai multe pusee de creștere decât cele enumerate mai sus, sau mai puține sau ai putea să nu le observi deloc. Este absolut normal.

Puseele de creștere sunt la fel cu puseele de foame?

Nu, dar sunt relaționate. Puseele de foame apar atunci când bebelușul pare mai flămând ca oricând, iar acestea nu sunt neapărat legate de puseele de creștere. În timpul unui puseu de foame, timpul de hrănire al bebelușului va fi mai lung. La sân va deveni „mârâit” pentru că nu s-a săturat, iar dacă mănâncă formulă de lapte praf, după ce termină biberonul va părea că încă îi mai este foame.

Dacă nu ești convinsă de faptul că micuțul tău se dezvoltă corespunzător vârstei, poți urmări graficele de dezvoltare pentru copiii de la 0 la 3 ani. Datele din graficul de mai jos provin de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (cele pentru copiii cu vârsta mai mică de 2 ani) şi de la Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite ale Americii (pentru cei mai mari de 2 ani). Trebuie să ții cont de faptul că aceste grafice de creștere sunt orientative, cifrele arătând o medie în care se încadrează majoritatea copiilor.

Care sunt semnele puseelor de creștere?

Așa cum spuneam mai sus, foame tradusă prin mese mai bogate este primul semn. Apoi, ar fi somnul, care ar putea fi mai lung sau mai scurt. Un alt semn al unui puseu de creștere ar putea fi comportamentul. În timpul unui puseu de creștere bebelușul ar putea deveni mai „mârâit” decât de obicei și mai lipicios. Vei observa că vrea să fie ținut în brațe mai tot timpul și că plânge atunci când îl pui în pătuț.

Mai există o teorie, care susține că schimbările de comportament pot reprezenta semnul că urmează un salt de dezvoltare.

Puseele de creștere și somnul

Un copil care dormea bine poate începe să se trezească noaptea atunci când traversează o etapă importantă de dezvoltare, cum ar fi statul în șezut de unul singur, mersul de-a bușilea, mersul în picioare.

Puseele de creștere sunt principalul motiv pentru care bebelușii de trei până la șase luni dorm așa haotic. La vârsta aceasta se întâmplă foarte multe lucruri care țin de dezvoltare. Este perioada marilor dezvoltări nu numai prin prisma creșterii fizice, ci, poate chiar mai important, a creierului.

Dar această creștere spectaculoasă, pe cât de uluitoare, este probabil înfricoșătoare și neliniștitoare pentru bebeluși, făcându-i să aibă nevoie de prezența și liniștirea părinților mai mul decât până acum, atât ziua, cât și noaptea. Cred sincer că secretul trecerii cu bine prin puseele de creștere de până la șase luni este să schimbați cât mai puține lucruri cu putință.

Sarah Ockwell-Smith, „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor”

Ce trebuie să faci în timpul puseelor de creștere?

Cel mai important este să urmărești indiciile pe care le oferă copilul și să rspunzi nevoilor lui, fie că vorbim de mai multă hrană, un somn în plus sau doar o perioadă de liniște în care să-l ținem în brațe și să-l alintăm.

Dacă alăptezi, nu-ți face griji că nu se satură, pentru că organismul tău va produce atâta lapte cât este nevoie. Este adevărat că poate fi nevoie de o zi sau două pentru ca organismul să înțeleagă că e nevoie de mai mult, perioadă care ar putea să te copleșească. Dr. Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare, spune că în timpul puseelor de creştere bebeluşii mănâncă mai bine, devin mai agitaţi la sân, se trezesc mai des în timpul nopţii. ”Dacă se practică alăptarea la cerere, sânul se adaptează foarte repede şi va produce mai mult lapte într-un interval foarte scurt de timp. Acelaşi comportament poate să apară şi în timpul perioadelor de achiziţii, când nevoile bebeluşului sunt crescute”.

Mamele, tentate să introducă laptele praf în timpul puseelor

Dr. Mihaela Niță mai spune că, atunci când copiii au un puseu, mamele care alăptează tind să intre în panică. Sfatul ei este următorul: ”Mamele trebuie să își aducă aminte că acestă perioadă este temporară, este extrem de importantă pentru creşterea şi dezvoltarea copilului lor, şi doar alăptarea la cerere este suficientă. Suplimentarea influenţează reglarea producerii laptelui în funcţie de nevoile bebeluşului şi împiedică creşterea secreţiei lactate prin lipsa mesajului pe care îl transmite bebeluşul sânului de a face mai mult lapte”.

Nu trebuie să confunzi un puseu de creștere cu o altă problemă. Dacă copilul, de exemplu, este mai somnoros dintr-o dată, întâi asigură-te că nu este bolnăvior.

În timpul puseelor de creștere, fă din alăptare singura ta prioritate

Și Dr. William Sears le încurajează pe mame să continue să alăpteze la cerere și să nu se sperie de aceste perioade în care copilul pare să nu se mai desprindă de sân:

După o zi sau două de „alăptare maraton”, corpul tău va începe să producă mai mult lapte, iar bebelușul va trebui să se hrănească mai rar. Este principiul ofertei și cererii producției de lapte – cererea vine mereu prima, urmată de creșterea ofertei.

Dr. William Sears

Ce ajută în aceste zile de alăptare intensivă este să renunți la celelalte angajamente și să faci din alăptat singura ta prioritate. Încercarea de a face prea multe lucruri în plus față de a hrăni bebelușul va duce rapid la epuizare, iar epuizarea va interfera cu capacitatea corpului tău de a produce mai mult lapte. Oferă-ți ocazia să lași biologia să funcționeze pentru tine.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa