Privitul în ochi al bebelușilor îi ajută să se concentreze

Daniela Ghiorghe
contact vizual

Despre ochi se spune că sunt ferestrele sufletului, iar specialiștii sunt de părere că ochii bebelușilor ne arată de fapt cât de atenți sunt la activitățile de zi cu zi, scrie fatherly.com. 

Un studiu recent „Originile atenției susținute la bebelușii de un an” arată legătura dintre perioada în care părinții își privesc bebelușul în ochi și durata în care acesta se poate concentra asupra unui singur lucru. Se pare că pentru a-ți ajuta copilul să aibă rezultate bune la școală (pe termen lung) trebuie să menții contactul vizual cu acesta cât mai mult timp atunci când este bebeluș, pentru a se obișnui cu activitățile care durează mult. De exemplu, cursurile la școală durează de obicei în jur de 50 de minute, așa că este important ca elevii să poată fi atenți o perioadă atât de lungă.

Joacă-te cu jucăriile lui!

Psihologii Chen Yu și Linda B. Smith au analizat 36 de perechi părinte-copil, pe capul cărora le-au atașat camere video, ca să le poată vedea reacțiile cât mai bine. După ce copiii au primit câte 3 jucării, părinții s-au clasat în trei grupe: cei care și-au lăsat copiii să se joace cum vor ei, cei care le-au impus celor mici cum să se joace și cei care nu au acordat atenție mai deloc întregului proces. Părinții care au reușit să îi facă pe cei mici să se concentreze sunt cei care s-au uitat la copiii lor jucându-se cum vor ei, aceștia fiind mai atenți cu 2.3 secunde mai mult față de ceilalți bebeluși – adică de aproape patru ori mai mult decât părinții care nu s-au uitat aproape deloc la copiii lor. Cu cât contactul vizual din partea părintelui este mai mic, cu atât atenția copilului va fi mai scurtă.

Din fericire, nu este nevoie să îți sperii copilul uitându-te încontinuu la el. În schimb, experții cred că este bine să nu mai stai toată ziua cu telefonul în mână și să petreci mai mult timp cu copilul tău. Dacă folosești și tu jucăriile pe care ai vrea să i le prezinți celui mic, acesta va fi intrigat și se va juca mai mult timp cu ele. Desigur că este ușor de zis și foarte greu de făcut, însă dacă ai răbdare, vei reuși. Peste puțin timp vor și ei absorbiți de telefon la fel de mult ca tine, iar atunci îți vei dori să petreci mai mult timp cu ei.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre titlurile incendiare, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa