Primul an de viață al bebelușului. Ce simte micuțul de la naștere până la vârsta de 1 an

Alexandra Constantin

Primul an de viață al bebelușului este și unul al descoperirilor, încă din primele zile el experimentând senzații incredibile. Psihologul și psihanalistul Sophie Marinopoulos ne spune care sunt trăirile pe care le are micuțul în încercarea de a descoperi și de a se acomoda la lumea din jur.

Nașterea – un șoc pentru bebeluș

Atunci când micuțul se naște, el trece din mediul cald, care i-a oferit protecție timp de nouă luni, într-un alt mediu, în care are de-a face nu doar cu mirosuri și temperaturi diferite. Tăierea cordonului ombilical, atingerile medicilor și diferitele manevre medicale din primele clipe de viață sunt lucruri care îl sperie și mai mult, arată www.diaporamas.doctissimo.fr. ,,Bebelușul plânge deoarece totul este nou pentru el, simte pentru prima dată atingerile directe ale celor din jur, întâlnește sunete și mirosuri noi, iar toate acestea îl sperie”, explică psihologul Sophie Marinopoulos.

Primele zile – senzații ciudate

Este bine de știut că bebelușul are o sensibilitatea senzorială foarte puternică încă din primele clipe de viață. De aceea, se pot observa mici gesturi/reacții din partea lui atunci când aude zgomote sau când este mișcat. Pentru micuț totul este nou, inclusiv gesturile de afecțiune din partea mamei. Cu toate acestea, cu respirația, atingerile și vocea mamei se va acomoda cel mai rapid.

Rutina de îngrijire îl calmează pe micuț

Deși continuă să se acomodeze cu senzațiile noi din jurul lui, bebelușul începe să cunoască ușor lucrurile care se repetă, cum este rutina de îngrijire. Iar acest lucru îl ajută să se liniștească. Începe să îi placă atunci când pielea lui atinge pielea mamei. ,,Când bebelușul mănâncă, el nu primește doar lapte, ci și hrană simbolică. El se bucură de mirosul mamei, de vocea sa, de cutele pielii, dar și de atingerile blânde”, spune psihologul. Spre deosebire de mamă, tatăl are un alt miros, o altă atingere. Încă din prima lună de viață, bebelușii pot să facă diferența între modul în care mamele îi țin în brațe și cel al taților.

Primul an de viață al bebelușului – poate să simtă emoția părinților

Multe dintre mame nu reușesc în primele luni să deslușească plânsul bebelușului. Oare îi este foame? Plânge de la colici sau trebuie schimbat? Grija ca lucrurile să fie făcute bine în combinație cu oboseala acumulată fac ca stresul să pună stăpânire. Iar această stare poate să fie resimțită și de bebeluș. În schimb, dacă părintele este relaxat, și micuțul poate să simtă asta și să fie mai calm. Cel mai important este ca părinții să nu uite că instinctele proprii sunt cele mai bune, de aceea trebuie să se bazeze pe ceea ce simt.

1-2 luni: primele experiențe de unul singur

În primele două luni de viață, bebelușul începe să-și descopere și să își bage în gură mânuța. Aceasta este prima experiență pe care el descoperă că o pot face singur și care nu numai că îl ajută să se liniștească, ci și să se bucure de noul lucru pe care poate să-l facă. ,,Este bine ca mamele să nu se alerteze de la prima mișcare a bebelușului. De multe ori, mișcările lui pot duce la noi descoperiri, cum este cea de a băga mânuța sau degetul mare în gură”, spune specialistul.

Din luna 3-a capătă mai multă încredere

Pe măsură ce bebelușul crește, și gesturile pe care le face sunt tot mai multe. De exemplu, după a treia lună de viață el începe să capete încredere: își mișcă tot mai mult limba, începe să se uite la buzele părinților și chiar să scoate unele sunete. De asemenea, bebelușii încep să se bucure de noile lor trăiri și chiar să-și dea seama când părinții îi încurajează, cu atât mai mult cu cât le recunosc vocile.

4 luni – senzații similare cu cele din uter

Nu degeaba se spune că bebelușii regăsesc în brațele mamei liniștea și căldura de care aveau parte când erau în burtă. Mișcările brațelor, în special cele de legănat sau când mama dansează, le reamintesc micuților de senzațiile pe care le-au întâlnit pe perioada vieții intrauterine. Bebelușii trec prin astfel de stări în jurul vârstei de 4 luni, de aceea în această perioadă sunt și mai ușor de liniștit atunci când plâng.

Abilitățile motorii, de ajutor când descoperă lumea

Bebelușul devine tot mai independent când vine vorba de mișcări, ocazie cu care face zilnic alte și alte descoperiri. Multe dintre astfel de descoperiri le face în timp ce bagă lucrurile în gură, dar și cu mâinile, mai ales că așa învață texturi noi, dacă lucrul este moale, tare, striat. Prin intermediul abilităților motrice, el explorează tot mai mult și învață.

După luna a 6-a – nevoia de autonomie și de securitate

Dorința de a explora și de a cunoaște lucruri devine tot mai puternică după ce bebelușul împlinește 6 luni. Cu toate acestea, el simte nevoia să rămână în mediul care îi este cunoscut. De multe ori se întâmplă să se întoarcă în brațele mamei atunci când face mișcări care nu îi sunt pe plac.

Între 7 și 9 luni – teama de separare

Mulți dintre bebeluși fac în acest interval de vârstă primele încercări de a merge în picioare, ocazie cu care apare și teama de a nu sta lângă mama sau tata. ,,Micuțul începe să realizeze că este diferit de mama și de tatăl lui, dar și că poate sta singur, fapt ce duce la apariția senzației de teamă de separare”, adaugă psihologul.

1 an – bebelușul se pregătește să devină copilaș

În apropierea vârstei de 1 an părinții pot observa cum micuțul dă semne că este tot mai independent și că știe să facă singurel destul de multe lucruri. A înțeles că părinții îi sunt alături mereu, fapt ce face ca și teama de separare să se mai reducă. Este capabil să se joace singur, iar acest aspect îi poate ajuta pe părinți să revină ușor la a avea o viață socială. Chiar dacă este unul plin de provocări, primul an de viață al bebelușului este și perioada în care se formează legătura cu adevărat specială dintre cel mic și părinți.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa