Primii pași ai copilului. Ce nu știai despre această mare încercare

Alexandra Constantin
primii pași ai copilului

Primii pași ai copilului se numără printre momentele pe care le aștepți cu sufletul la gură în noua meserie de părinte. Sunt multe aspecte interesante pe care nu le cunoști despre această etapă.

Primii pași sunt foarte importanți

Te numeri printre părinții care își ajută copilul să facă lucrurile atunci când se simte el pregătit. Cu toate acestea nu de puține ori ți se întâmplă să te întrebe cei din jur dacă micuțul a început să meargă singur? Nu de alta, dar copilul lui X a început să facă primii pași la 10 luni, iar al tău a împlinit vârsta de 1 an și nu pare deloc pregătit pentru această nouă aventură. Bine este să știi că cei mai mulți dintre copii reușesc să meargă singuri în intervalul de vârstă 9-15 luni.

Primii pași ai copilului: fiecare urmează aceleași etape

De-a lungul timpului micuțul trece prin diferite etape care îl ajută ca mai târziu să facă singur primii pași. În jurul vârstei de 6 luni el începe să-și dea seama că folosind forța musculară se poate ridica ușor din poziția pe burtă, arată www.parents.com. Mai apoi, în jurul vârstei de 10-11 luni începe ușor să se ridice în timp ce se ține de lucruri chiar și pentru câteva secunde. ,,70% din masa corporală se află de la mijloc în sus, de aceea copiii au nevoie de multă forță în picioare pentru a se susține singuri”, explică Jody L. Jensen, profesor de kinesiologie în cadrul Universității din Texas, SUA.

Recunoști ușor un copil care face primii pași

Ultima piesă din aventura numită ,,primii pași” este chiar modul în care copilul trebuie să ridice un picior și să îl pună pe celălalt jos. Distanța mai mare dintre piciorușe, pașii ,,de uriaș” și brațele în poziția de balans sunt semnele care arată că micuțul tocmai ce încearcă să facă primii pași. Dacă pentru a sta în picioare el trebuie să-și contracte mai multe grupe de mușchi, pentru a reuși să meargă trebuie să-și relaxeze genunchii și șoldurile.

Primii pași ai copilului: părinții îl pot ajuta, dar puțin

Ceilalți companioni de joacă ai copilului deja merg destul de bine, iar al tău încă nu e pregătit pentru primii pași? Nu trebuie să te îngrijorezi decât dacă a depășit vârsta de 1 an și 4 luni și nu dă semne că vrea să meargă de unul singur, sunt de părere specialiștii. Singurele modalități prin care îl poți ajuta este să îl susții în timp ce împinge un antemergător sau să îl ții de mânuțe și să te plimbi cu el prin casă.

A mers devreme sau prea târziu? Sunt indicii ale personalității

Nu puțini sunt părinții care cred că dacă micuțul a început să meargă mai devreme o să ajungă să practice și sporturi în perioada adolescenței. Mersul mai devreme sau mai târziu nu sunt indicii în ceea ce privește firea sportivă, ci mai degrabă ale personalității lui. ,,Unor copii le place să facă lucrurile singuri și nu le e teamă de cazături chiar dacă încep să meargă mai repede. În schimb, alții sunt mai precauți și fac primii pași doar când sunt singuri de echilibrul și forța lor musculară. Există șanse mari ca aceștia din urmă să ajungă să fie persoane precaute, care nu se avântă ușor și cărora le place să facă lucrurile în mod calculat”, spune Laura Jana, autoarea volumului ,,Heading home with your newborn”.

Primii pași ai copilului: mersul este influențat de mai multe lucruri

Deseori se întâmplă ca bebelușii care au o greutate mai mare să meargă mai greu, iar acest lucru se datorează și faptului că ei au nevoie de o forță mai mare pentru a se ridica, în comparație cu un copil care are o greutate mai mică. Copilul are mai mult de 16 luni și încă nu merge? Atunci medicul va căuta eventualele probleme care favorizează întârzierea mersului, una dintre acestea fiind chiar infecțiile urechii repetate (pot afecta echilibrul). De asemenea, dovedit este și faptul că bebelușii care au frați mai mari reușesc să meargă mai repede. Ei imită ce fac aceștia și sunt mai motivați să facă primii pași.

Mersul desculț, cel mai indicat

Copiii învață mult mai bine să meargă atunci când nu poartă pantofi. Și asta deoarece contactul cu solul se face mult mai ușor, iar ei reușesc să-și țină bine echilibrul. În schimb, pentru afară alege o pereche de încălțăminte care să aibă talpa flexibilă (care să poată să fie îndoită cu ușurință între degete).

Primii pași ai copilului: cum îl înveți să se oprească ușor

A început să facă primii pași? Atunci noua provocare este să îl înveți să se oprească fără să cadă și să se lovească. Și asta deoarece lor le vine dificil să oprească ritmul de mers din moment ce au prins care este mișcare ce îi ajută să facă un pas în fața celuilalt. Cel mai adesea ei se opresc doar atunci când cad, dar și această etapă este una normală când vine vorba de mersul de unul singur.

Mersul de unul singur schimbă totul

Copilul poate să interacționeze și să exploreze lumea așa cum își dorește după ce a reușit să facă singur primii pași. Iar acest lucru schimbă foarte multe. ,,Pentru copil apar alte și alte posibilități de explorare. Nu doar pentru micuț este o schimbare, ci și pentru părinte. Mai ales că acum trebuie să îl supravegheze atent să nu se lovească, dar și să îl ajute să găsească modalități de a se distra”, adaugă Laura Jana.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa