Primele semne de retard mintal la copii

Alexandra Ion

Este esențial să identifici primele semne de retard mintal la copii. Pe de o parte, pentru că dacă vei descoperi rapid eventuale probleme, tratamentul și recuperarea sunt mai eficiente, pe de alta pentru că vei putea să-ți domolești spaimele și temerile. Părinții știu ce vreau să spun. Toți părinții au avut în minte această teamă, cel puțin o dată, că puiul lor nu ține pasul cu vârsta și nu evoluează în ritmul corect.

Pe de altă parte toți părinții știu că fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare, uneori foarte diferit chiar și în cazul fraților. Undeva între cele două situații se află riscul real al unui posibil retard mintal, astfel că semnele unei astfel de probleme trebuie cunoscute.

Retardul mintal sau, mai corect spus, dizabilitatea intelectuală se caracterizează printr-o inteligență sub medie și prin lipsa abilităților necesare în viața de zi cu zi.

Retardul mintal nu înseamnă incapacitatea de a acumula noi deprinderi, ci realizarea lor într-un ritm mai lent. Există diferite grade de dizabilități intelectuale, de la cele ușoare până la cele grave. Aceasta se reflectă în capacitatea unei persoane de a învăța, de a lua decizii, de a rezolva probleme, dar și comportamentul social de adaptare la ceea ce presupune viața omului, care implică abilitatea de a comunica în mod eficient, de a interacționa cu ceilalți și de a avea grijă de sine.

O persoană este considerată ca având un retard mintal dacă are un IQ mai mic de 70-75.

IQ-ul (coeficientul de inteligență) este măsurat printr-un test de IQ. IQ-ul mediu este de 100. O persoană este considerată ca având un retard mintal dacă are un IQ mai mic de 70-75. Statistica arată că retardul mintal sever afectează aproximativ 1% din populație, iar circa 3-4% din populație are un retard mintal redus, iar dintre aceștia  85% au dizabilități intelectuale ușoare. Acest lucru înseamnă că sunt doar un pic mai lenți decât media, ceea ce nu-i împiedică să fie independenți și să se descurce perfect pe cont propiu.

Nu face greșeala de a emite verdicte cu privire la această problemă, singurii care pot face aceasta cu obiectivitate fiind medicii specialisti și o serie de investigații care analizează comportamentele unui copil și aptitudinile sale raportat la vârstă.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Care sunt primele semne de retard mintal la copii

Există mai multe criterii de evaluare, iar un diagnostic cert nu se poate pune, în cazul copiilor mai mici de cinci ani, decât prin analize repetate, la intervale de timp (de regulă șase luni), tocmai pentru că copilul poate avea momente de progres și evoluție rapidă, dar și pentru că ritmul de dezvoltare al fiecărui individ este unic. Primele semne de retard mintal pot apărea în timpul copilariei, altele nu pot fi vizibile până când un copil nu ajunge la vârsta școlară.

Cele mai importante semne de retard mintal

  • Rostogolirea și mersul cu întârziere
  • Vorbitul cu întârziere (după vârsta de doi ani încă nu vorbește)
  • Copilul nu poate forma deprinderi (nu învață mersul la oliță, nu se poate îmbrăca, nu este capabil să se hrăneasca singur – până la vârsta de patru ani)
  • Copilul are dificultate în a-și aminti diverse lucruri (la doi-trei ani)
  • Este evidentă incapacitatea de a conecta acțiunile la consecințele acestora (la doi-trei ani).
  • Eventual probleme de comportament
  • Apar dificultăți în rezolvarea problemelor simple sau de gândire logică (la patru-cinci ani)

La copiii cu dizabilități intelectuale severe sau profunde, pot exista și alte probleme de sănătate. Aceste probleme pot include convulsii, tulburări de dispoziție (anxietate, furie, nervozitate sau tulburări din spectrul autist), tulburări motorii, probleme de vedere sau probleme de auz.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa