Nu vă temeți să vă luați bebelușii în brațe de fiecare dată când plâng!

Raluca Dumitrică
bebelusii-in-brate-totul-despre-mame

Cercetătorii ne asigură că e foarte bine să ne luăm bebelușii în braţe de fiecare dată când plâng

S-o spun pe de-a dreptul: sunt unul dintre părinţii care, atunci când aude „nu mai lua copiii în braţe, că se răsfaţă!”, simte o stare de enervare care creşte gradual, în funcţie de cât de multe explicaţii urmează după afirmaţia de mai sus. N-am înţeles niciodata de ce trebuie să nu iei copilul în braţe, „nici chiar când plânge şi e trist”, deşi o explicaţie am primit mereu (că te va manipula uşor dup-aia), aşa că nu am renunţat nicicând să îmi iau copilele în braţe. Nu renunţ nici azi, când sunt ditamai lungancele.

Citește și: Trimestrul IV sau de ce bebeluşul este fericit doar în braţele voastre

Partea bună e că veştile pe care le-am aflat acum de la specialişti m-au făcut să-mi dau seama că instinctul meu de mamă a funcţionat bine până în momentul de faţă!

Studiile sunt de partea părinţilor care şi-au luat copiii în braţe

Potrivit unui studiu efectuat de psihologul Darcia Narvaez din cadrul Universităţii Notre Dame, statul american Indiana, copiii care sunt îmbrăţişaţi şi luaţi în braţe atunci când sunt trişti şi plâng vor ajunge să fie nişte adulţi mai sănătoşi, mai amabili, mai productivi, mai empatici şi mai puţin depresivi. Cercetarea a analizat un grup format din peste 600 de adulţi şi a ajuns la concluzia că aceia dintre ei care au fost îmbrăţişaţi şi drăgăliţi în vremea copilăriei lor au ajuns la vârsta adultă să fie mult mai echilibraţi şi să aibă un grad scăzut de anxietate, dar şi o sănătate mentală mai bună. Tot acest studiu a mai relevat că, pe lângă îmbrăţişări, o copilărie în care a existat o atmosferă pozitivă, dar şi multă afecţiune şi timp de calitate petrecut cu cei dragi a dus, de asemenea, la adulţi mai sănătoşi cu abilităţi mai bune de adaptare la diverse situaţii.

Lipsa afecţiunii afectează dezvoltarea copilului pe termen lung

Tot psihologul Darcia Narvaez a mai subliniat că aceste îmbrăţişări nu au deloc efectul de a răsfaţa un copil, aşa cum crede eronat multă lume, dar că în mod sigur neluatul în braţe, mai ales când copilul suferă şi plânge, poate să-i afecteze dezvoltarea copilului, pe termen lung.
„Ceea ce fac părinţii în primele luni şi ani de viaţă ai copilului afectează într-adevăr felul în care se va dezvolta creierul celor mici pe parcursul restului vieţii lor. Aşa că puneţi în aplicare multe îmbrăţişări, atingeri şi legănări, pentru că asta e tot ce au nevoie copiii, iar ei cresc mai bine în acest fel. Şi aveţi grijă să fie mereu calmi, pentru că de pe-acum se formează modul de funcţionare a creierului pe viitor. Dacă îi lăsaţi să plângă mult, se formează încă din copilărie viitoarele reflexe de stres. Putem observa că în viaţa adultă acele persooane care nu au avut parte de afecţiune şi de îngrijire în copilărie tind să fie afectate de stres şi le este tare greu să se autoliniştească”, a mai spus psihologul Darcia Narvaez.

Aşadar, la drăgălit şi luat copiii în braţe înainte! Cel puţin eu aşa o sa fac în continuare!

Citește și:
Magicul moment al schimbatului de scutec
10 sfaturi pentru proaspetele mămici
Tabuurile din relaţia părinţi-copii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa