Copil nervos sau hiperactiv? Cum diferențiem cele două stări

Magda Popescu
adhd

Copil nervos sau hiperactiv? Copiii sunt agitați din fire, însă între cele două stări există câteva diferențe care ne fac pe noi, adulții, să ne punem întrebări și să ne îndreptăm spre specialiști pentru a căuta răspunsuri. Psihologii spanioli, citați de revista spaniolă crecerfeliz.es, spun că între un copil nervos, agitat și unul hiperactiv sunt diferențe de comportament, dar și de reacție la anumiți stimuli sau la anumite situații.

Linia dintre a fi agitat şi a fi hiperactiv este una foarte fină, motiv pentru care, pentru a determina corect starea copilului, trebuie să fim fini observatori și foarte atenți la comportamentul copilului. Un copil nervos poate fi ușor calmat acasă, pe când cei hiperactivi au nevoie de sprijinul unui psiholog. Hiperactivul pare mereu în mișcare, el poate sta doar câteva minute într-un loc şi chiar în acest timp prezintă un neastâmpăr excesiv. Iată semnele care îți arată dacă ai un copil nervos sau hiperactiv, în funcție de vârstă.

Perioada 0-1 an
Copil nervos. Țipă mult, este într-o agitație continuă, se adaptează greu la un program de hrană și de somn, dar treptat, pe parcursul primului an, devine mai cooperant.
Copil hiperactiv. Plânge mult, are un somn sensibil, neregulat, se trezește la cel mai mic zgomot, respinge atingerile, este foarte agitat și se deplasează (de-a bușilea sau prin târâre) destul de stângaci.

 Activități pentru copii cu ADHD

Perioada 2-3 ani
Copil nervos. Este dezvoltat normal din punct de vedere al vorbirii, cu toate că are ușoare bâlbâieli. Este foarte agitat și nu se poate calma sau concentra nici pe o activitate care îl întrigă. Nu acceptă îndrumare, dar învăță treptat că există reguli.
Copil hiperactiv. Suferă o întârziere semnificativă în vorbire, este mult mai entuziasmat de toate activiățile, nu se supune niciunei reguli și apar probleme de coordonare musculară. Și abilitățile motrice sunt deficitare.

 Cum să interpretezi dificultățile de socializare ale copilului

Perioada 4-5 ani
Copil nervos. Se înțelege bine cu alți copii, dar poate exprima o ușoară timiditate. Este foarte activ, de aceea preferă jocurile în aer liber și iubește sporturile. Practicându-le, se simte mai bine, mai calm.
Copil hiperactiv. Suferă modificări de dispoziție, are probleme de adaptare la școală, se compară tot timpul cu colegii, nu participă activ la activități și este foarte predispus la căderi și accidente.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa