Mihaela Pintea ne-a dezvăluit limbajul bebeluşului la Atelierele cu mămici

Raluca Dumitrică
limbajul-bebeluşului-totul-despre-mame

Ediţia de iulie a fost una dedicată exclusiv sunetelor şi mesajelor emise de sugari

Am trei copii şi uneori am impresia că nimic nu mă mai poate surprinde în ceea ce priveşte lumea lor fascinantă. De aceea, când dau de vreun nou-născut, cred că am aflat tot ce era de aflat despre bebeluși şi privesc cu seninătate tot ceea ce fac ei. Realitatea este cu totul altă, însă, asta pentru că, odată cu trecerea timpului, numărul informaţiilor creşte şi nu ştii niciodată când ai parte de cele mai grozave surprize în ceea ce priveşte viaţa celor mici!

Acesta este şi motivul pentru care am rămas profund surpinsă de cele aflate în urma ediţiei de iulie a Atelierelor cu mămici TOTUL DESPRE MAME, găzduită la Connect Hub din Bucureşti şi a cărei invitată a fost Mihaela Pintea, educator acreditat Dunstan Baby Language Australia. Aceasta le-a dezvăluit celor prezenţi mai multe despre limbajul bebeluşului, un limbaj care există încă din primele zile de viaţă ale copilaşului şi pe care părinţii nu îl înţeleg întotdeauna, din pricină că percep plânsul său ca fiind un tot unitar şi pentru că ignoră involuntar diferenţele uneori majore, iar alteori subtile de inflexiune sau de durată ale micilor sunete. După acest inedit atelier, am învăţat nu numai să văd bebeluşii cu alţi ochi, ci şi să-i ascult cu alte urechi, ceea ce putem face cu toţii!

Bebeluşii, comunicatori înnăscuţi

La începutul prezentării am aflat de la Mihaela Pintea că bebeluşii se nasc cu abilităţi de comunicare ce le permit să îşi manifeste nevoile şi dorinţele, dar să şi evite climaxul sonor ce însoţeşte faza finală de exprimare a dezamăgirii faptului că nimeni nu le răspunde la aceste solicitări. În sprijinul înţelegerii abilităţilor de comunicare vine Dunstan Baby Language, metodă inovatoare descoperită şi promovată de australianca Priscilla Dunstan, de profesie mezzo-sporană, o mamă care a ajuns prin prisma experienţei personale să observe îndeaproape plânsul şi sunetele emise de sugari şi să conştientizeze faptul că acestea au un scop şi un mesaj concret. Aidoma Mariei Montessori, Priscilla Dunstan şi-a dat seama că soluţia şi singura metodă eficientă de a şti ce nevoi au copiii este de a-i observa, de a-i asculta şi de a înţelege că în niciun caz nu este vorba despre manipulare, aşa cum eronat se crede, ci despre o modalitate prin care bebeluşii îşi strigă nevoile.

Există şi Baby Led Communication!

Prezentarea a continuat cu o inspirată analogie între Baby Led Weaning şi Baby Led Communication, comunicare ghidată de copil, copil care ştie exact ce anume îi lipseşte şi care are abilităţi perfecte de-a ne transmite asta.
Sistemul Dunstan Baby Language conturează acest cadru mai larg de îngrijire şi de cunoaştere a copilului, care face posibila existenţa noţiunii de Baby Led Communication. În primele patru săptămâni de viaţă, în mod special, perioada asimilată trimestrului 4 al dezvoltării bebeluşului, cel mic plânge pentru că acesta este modul său de a cere ce are nevoie, iar părinţii trebuie să fie atenţi la felul şi la momentul în care el plânge.
Părinţii care cunosc Dunstan Baby Language vor putea percepe etape diferite de comunicare la bebeluşi. Astfel, acestea se împart în inconştient/involuntar, respectiv neintenţionat (0-4 luni), şi, după această vârstă, din ce în ce mai conştient, formând asocieri şi imitând părintele care îi vorbeşte. Comunicarea inconștientă este cea care se poate observa încă din prima zi de viaţă a nou-născuţilor, persoane apte de-atunci a-şi exprima nevoile. Pentru că sistemul lor nervos este încă foarte slab dezvoltat, supravieţuirea lor e mult potenţată de reflexele şi instinctele cu care se nasc, de aceea ei pun în aplicare din ziua 1 şi până în jurul vârstei de 3/4 luni sunete reflexe, anterioare plânsului, în strânsă legătură cu mişcările corpului.

Sunetele pot fi cheia către o bună comunicare

5 sunete simple identificate şi clasificate de Dunstan Baby Language traduc 5 nevoi biologice de bază ale bebeluşilor şi deschid un canal de comunicare între ei şi adulţi. Cuvintele DBL sunt un limbaj al corpului, bazat pe reflexele involuntare cu care se naşte copilul, iar fiecare cuvânt are un sunet dominant şi o mişcare a corpului asociată, specifică nevoii pe care o transmite. Acestea sunt Neh– Mi-e foame, Eh – Vreau să râgâi, Owh – Mi-e somn sau am nevoie să mă linişteşti, Eairh – Sunt balonat, am crampe/colici, Heh – Mă deranjează ceva/Nu mă simt confortabil (cald, rece, ud, murdar, iritaţie).
Depinderea limbajului copilului nostru are nevoie de timp dedicat. Respectând 5 paşi simpli, prin consecvenţă şi răbdare vom reuşi într-un timp relativ scurt să devenim specialişti în comunicarea cu bebeluşul nostru şi să îl facem să aibă în primele luni de viaţă o dezvoltare lină, fără prea multe obstacole şi care va pune temelia perioadei următoare de evoluţie.

Foto: Alexandra Dincă/Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa