Mersul pe vârfuri la bebeluși. De ce apare și când să ne îngrijorăm?

Ramona Dinescu

Mersul pe vârfuri este ceva absolut normal în cazul celor mai mulți dintre bebeluși. Când încep să calce pe toată talpa și când ar trebui să ne îngrijorăm dacă merg pe vârfuri?

Mersul pe vârfuri este considerat o parte absolut normală din dezvoltarea bebelușilor, mai ales când copilul crește și se dezvoltă în parametrii normali.

Când bebelușul începe să învețe să meargă o va face pe vârfurile degetelor de la picioare. De obicei, este o chestiune de câteva săptămâni care se corectează de la sine.

Însă, mersul pe vârfuri poate fi semnul unei probleme medicale și poate cauza complicații legate de mersul corect al copilului, mai ales dacă este prezent și după vârsta de trei ani.

De ce mersul pe vârfuri?

Deși mersul pe vârfuri este un lucru ce ține de obișnuință, poate fi cauzat de o dereglare a sistemului neuromuscular precum paralizie cerebrală sau distrofie musculară, discrepanță între lungimea picioarelor sau displazie de șold. Aceasta din urmă este cu adevărat vinovată mai ales în situația în care copilul merge pe vârfuri doar cu un singur picior. Alte cauze ar mai fi anomalii la coloana vertebrală sau contracturi ale tendoanelor la călcâi.

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru susține că pentru acei copii care au contracturi ușoare, activitățile de stretching sau terapia fizică ar putea fi necesare. Pentru contracturi persistente sau mai severe, este necesară operația chirurgicală pentru corectarea și tratarea mersului pe vârfuri.

În cazul în care copilul tău a învățat de mult să meargă și totuși o face pe vârfuri, lucru care te îngrijorează, indicat ar fi să ceri sfatul unui pediatru și al unui ortoped pentru o evaluare corectă și completă.

Mersul pe vârfuri și autismul

Dr. Stephen M. Edelson, un celebru pediatru american susține că mersul pe vârfuri este ceva comun la copiii mai mici de 3 ani. Însă dacă acest lucru se prelungește, mai ales în jurul vârstei de 5 ani și mai târziu, poate fi asociat cu un soi de imaturitate neurologică. Există o mulțime de intervenții folosite pentru „tratarea” mersului pe vârfuri la copii, de la exerciții fizice și până la terapii pentru autism.

Exercițiile fizice sunt adesea folosite pentru a întinde tendoanele și a reduce astfel mersul pe vârfuri, însă acest tratament nu are succesul scontat.

Un sistem vestibular disfuncțional, o problemă comună a copiilor cu autism, poate fi responsabil pentru mersul pe vârfuri. Sistemul vestibular duce către creier feedback-ul organismul legat de mișcarea și poziția corpului. O posibilitate de reducere sau eliminare a mersului pe vârfuri ar fi astfel stimularea vestibulară terapeutică, precum balansarea sau rotirea corpului copilului.

Mersul pe vârfuri poate fi direct sau indirect relaționat cu o problemă vizuală-vestibulară, motiv pentru care, se poate recomanda ca cel mic să poarte ochelari cu lentile prismatice.

O altă terapie este reprezentată de purtarea unui cast pentru întinderea tendoanelor. În majoritatea cazurilor, acest dispozitiv se montează o dată la două săptămâni pentru o perioadă de 6-8 săptămâni.

Ultima terapie rămâne cea adresată copiilor cu autism. În cazul în care copilul tău a trecut de vârsta de 3 ani, merge pe vârfuri și pare să aibă tulburări din spectrul autist, ar fi indicat, pentru liniștea ta, să ceri sfatul unui specialist.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa