Masajul contribuie la dezvoltarea psihică şi fizică a bebeluşilor

TOTUL DESPRE MAME
Masajul bebelusului Motherhood / Totul despre mame

Masajul bebelusului Motherhood / Totul despre mameMasajul bebeluşului – o hartă a corpului pentru bebeluşul tău

Nu mai este un secret pentru nimeni că învăţăm despre lume şi ce se întâmplă în jurul nostru prin intermediul simţurilor, vedem lumea prin intermediul ochilor, auzim sunetele prin intermediul urechilor, nasul este organul de simţ responsabil pentru miros şi limba pentru gust. Dar mişcarea noastră depinde şi mai mult de modul în care SIMŢIM lumea. Avem receptori tactili, de temperatură şi de durere în piele, proprioceptori în articulaţii ce ne indică poziţia unui segment al corpului şi un sistem vestibular în urechea internă responsabil pentru echilibru. Stimularea acestor trei simţuri „ascunse” este esenţială pentru a ajuta bebeluşul să îşi conştientizeze corpul şi să înţeleagă modul în care acesta se poate deplasa şi poate interacţiona cu mediul înconjurător.

Masajul bebelusului Motherhood / Totul despre mameBeneficii ale masajului susținute de ştiință

Pielea este cel mai larg organ al corpului şi cea mai „accesibilă” sursă de informaţii senzoriale. Pe lângă faptul că protejează corpul micuţului tău, pielea este un mijloc esenţial de comunicare cu mediul şi de adaptare la acesta. Stimularea tactilă a pielii prin masaj joacă un rol important în punerea bazelor schemei coporale, asta pentru că reprezentările bebeluşului despre corpul său sau despre părţi ale corpului său sunt strâns legate de experienţele sale corporale. Informaţiile tactile ce traversează corpul de la nivel periferic până la creier promovează procesul reprezentării mentale a acelor părţi ale corpului. Integrarea proceselor mentale cu cele corporale va favoriza integrarea imaginii propriului corp.

Stimularea naturală prin masaj grăbeşte viteza de mielinizare a sistemului nervos. Mielina este o substanţă alb-sidefie de natură proteică şi lipidică care acoperă ce protejează celulele mature ale sistemului nervos, asigurând transmiterea rapidă a impulsurilor nervoase între sinapse. Bebeluşii procesează încet informaţiile tocmai din cauză că celulelor creierului le lipseşte mielina. Ca şi restul proceselor de dezvoltare a creierului, viteza de mielinizare este influenţată de experienţele copilului. De exemplu, perioada în care copilul merge de-a buşilea este considerată una de organizare pentru sistemul nervos şi totodată de stimulare a vitezei de mielinizare a fibrelor nervoase.

Experienţa oferită bebelusului tau prin masaj se reflectă asupra dezvoltării sale generale, de la nivel biologic la cel psihologic, stimulând sisteme vitale ca sistemul circulator, procesele digestiv şi excretor şi sistemul imunitar – sisteme şi procese ce nu sunt mature la naştere.

Masajul e comunicare

În timpul masajului efectuat zilnic, nu doar bebeluşul are de învăţat despre corpul său, ci îţi va oferi şi ţie o ocazie de a-i înţelege limbajul corpului, ritmurile de comunicare, limita de stimulare şi cum arată corpul său când este încordat sau relaxat. În plus, relația dintre voi se îmbogățește cu atingeri și tandrețuri, cu emoții și energie transmisibilă, cu un contact vibrant și realmente autentic.

Masajul bebelusului Motherhood / Totul despre mameDupă ce bebeluşul tău a fost suficient relaxat prin masaj şi a făcut cunoştinţă cu corpul său, este timpul să îi acorzi libertatea de a explora singur mediul pentru a continua să înveţe despre el şi despre obiectele din jur, pentru a descoperi distanţele şi conceptele legate de poziţionarea în spaţiu şi nu în ultimul rând pentru a-şi descoperi singuri mişcările de care sunt capabili. În felul acesta îi asiguri o evoluţie naturală a achiziţiilor motorii, coordonare şi echilibru în mişcări.

Nu există un alt moment mai potrivit pentru a-i face masaj copilului tău decât acum, când este bebeluș și este avid de atingerea ta. Mai târziu, pe măsură ce crește, devenind din ce în ce mai autonom și independent în mișcare și deplasare, pornind în aventura explorării, vei observa că masajul va deveni o adevărată provocare, fiind un fel de masaj în mișcare.

Kinetoterapeut Oana Sforoi – Formator Atelierul Masajul Bebelusului, MotherHood Center

Foto: Motherhood Center

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa