”Mami, mă strâng” – Cât de repede le crește piciorul copiilor?

Ramona Dinescu
creste piciorul

  Cât de repede le crește piciorul copiilor? Foarte repede. Din experiență pot spune că o pereche de pantofi le sunt buni doar un sezon. Mai puțin sandalele. O pereche de sandale care i se potrivesc în iunie, până în august îi rămân mici.

  Când eram mamă de un singur copil, aveam impresia că mă costă o pălărie de bani numai încălțămintea prințișorului. De când sunt mamă de doi copii, am pierdut șirul sutelor de lei pe care îi investesc în fiecare sezon în încălțămintea lor. Iar asta pentru că am avut ”norocul” ca între ei să fie o diferență de 2 ani și jumătate și astfel cel mic nu a putut să poarte pantofii fratelui său, căci nu s-au potrivit mărimile. Altfel, nu aș fi avut nici o problemă să poarte unul de la altul, căci, vorba mamei, și noi am crescut cu hainele primite de la frați, surori sau verișori.

  Înainte de a consulta tabelul mărimilor la pantofi, pot spune că am observat din proprie experiență că o pereche de pantofi, ghete sau cizme nu se potrivesc mai mult de un sezon. La sfârșitul sezonului, amândoi se plâng că-i strâng pantofii și mă mobilizez să le cumpăr alții noi.

  Sandale sunt nevoită să cumpăr două perechi pe sezon, deoarece pe la jumătatea verii am constatat că ajung să măture cu degețelele pe jos.

  În primii 3 ani, țin minte că reușeam să-i dau o pereche de pantofi sport toată primăvara și câteva săptămâni din toamnă, ceea ce însemna mare economie. După această vârstă, a început să crească ca din apă, cel putin o jumătate de număr pe sezon la încălțăminte, ca să nu mai vorbesc de îmbrăcăminte. Hainele noi parcă i le taie cineva cu foarfeca după numai 2 luni de purtare.

  Tabelul mărimilor pe vârste

  Ca să înțelegem mai exact cât de repede îi crește piciorul copilului, am încercat să transcriu un tabel al mărimilor corespunzătoare vârstei copilului pentru încălțăminte:

  tabel marimi

  Reguli generale atunci când cumperi încălțămintea copiilor

  Ca orice mamă, eu am avut câteva idei fixe legate de încălțămintea copiilor mei. Am preferat să aibă o singură pereche pe sezon și să nu fie remarcat prin parc că are super pantofiori. În schimb, am cheltuit o avere, cel puțin în primii 4 ani. Am ținut neapărat ca pantofii să fie de o foarte bună calitate, obligatoriu din piele, cu talonete în interior, talpă flexibilă și cu posibilitatea de a fi aerisit piciorul. Mi s-a părut esențial să investesc în formarea mersului copilului meu.

  Pe lângă toate aceste calități ale pantofilor, de fiecare dată am măsurat talpa copilului făcându-i conturul pe o foaie de hârtie și calculând distanța de la degetul mare până la călcâi. În plus, mai mereu am luat și copilul la magazin ca să-i probez încălțările și să mă asigur că i se potrivesc.

  Tu cât de des îi cumperi încălțări copilului?

  Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum crește piciorul copilului, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa