Legănatul copilului: păreri pro și contra

Ramona Dinescu
copil mama leganat

Legănatul copilului este probabil una dintre metodele cele mai eficiente de liniștire a unui copil. Dar, dincolo de asta, specialiștii susțin că este benefic pentru dezvoltarea psihică a copilului. Atunci ce ne oprește să-i legănăm pe cei mici?

Eu mi-am legănat ambii copii, recunosc că fără să mă fi documentat temeinic pe seama acestui lucru. Am apelat la legănat ca ultimă măsură, din necesitatea de a avea mai multă liniște, din nevoia de a-i vedea pe cei mici că dorm.

Primul copil l-am legănat pe picioare, de la 3 luni și până la un an și două luni, înainte de fiecare somn, chiar și în timpul somnului. Am avut nenumărate nopți în care dormeam cu el pe picioare.

Pe al doilea copil, nici eu nu știu cum, l-am legănat în brațe ca să adoarmă. Tot în același interval de timp, tot înainte de fiecare somn. Cât era bebeluș era ușor, după 5-6 luni a devenit cumplit de greu și spatele meu îmi amintește și azi lucrul acesta.

Legănatul copilului: păreri pro și contra

Dar haideți să vedem ce spun specialiștii. Site-ul american Thetot.com citează o serie de studii efectuate de cercetători care demonstrează că legănatul aduce o mulțime de beneficii în creșterea și dezvoltarea copiilor.

În ciuda avertismentului asupra asocierilor negative cu somnul pe care legănatul le poate avea pentru copii, cercetătorii demonstrează că există o serie de beneficii psihologice și emoționale pe care legănatul le poate avea pentru bebeluși. Orice rutină de somn ce se formează în primele luni de viață ale bebelușilor, poate fi ușor descompusă pe parcurs, motiv pentru care ar trebui să dăm liber la legănatul copiilor. Iar asta pot să confirm: în momentul în care m-am decis să nu-i mai legăn, a fost nevoie de o perseverență a mea de 2-3 zile, iar lucrurile au intrat în normal.

Legănatul copilului ajută la calmarea plânsului

Un studiu japonez efectuat în 2013 a descoperit că plânsul se calmează, iar pulsul copilului încetinește atunci când acesta ajunge în brațele mamei și este legănat. Cercetătorul Kumi Kuroda explică faptul că efectul de calmare are legătură cu răspunsul evoluționist din antichitate, iar legănatul ajută la supraviețuirea speciei.

Cercetătorii de la McGill University din Canada au descoperit că simplul ținut al bebelușului în brațe reduce semnificativ plânsul.

Legănatul copilului: păreri pro și contra. Legănatul îi ajută pe copiii prematuri să crească

Alt studiu efectuat la Universitatea din Ilinois în 2015 a implicat mamele de copii prematuri într-un program H-HOPE (Hospital to Home Transition – Optimizing Premature Infant’s Environment) în efortul de a le ajuta să interacționeze cu copiii într-un mod mai eficient. La finalul studiului s-a demonstrat că acești bebeluși prematuri au luat mai mult în greutate și au crescut mai repede decât alți bebeluși prematuri care nu au fost legănați.

Una peste alta, legănatul bebelușului îi oferă acestuia un confort aparte de care are nevoie, mai ales în primele luni de viață. Nu este loc în care copilul se simte mai bine decât în brațele mamei, iar legănatul însoțit de cântec, șoapte blânde, mângâieri și alinturi nu pot face decât bine copilului.

Păreri împotriva legănatului copilului

Din proprie experiență pot spune că cei care afirmă că dacă îți legeni copilul se va învăța așa, greșesc. Până deunăzi se spunea că nu trebuie să-ți iei copilul în brațe de fiecare dată când plânge pentru că îl răsfeți și îl înveți prost. Este fix același lucru. Copilul are nevoie de atenție, are nevoie de mama sau tatăl lui ca să-l liniștească, iar legănatul este o modalitate excelentă de a face asta.

Orice obicei căpătat în primele luni de viață, se poate înlătura la un moment dat. Am mai spus-o și o repet: toate adicțiile copilului reprezintă de fapt adicțiile noastre. Ne văităm că cel mic adoarme doar legănat sau că nu mai scapă de suzetă? Este de fapt nevoia noastră de liniște și suntem dispuși să depunem un efort pentru a primi în schimb liniște apoi. Dar dacă depunem efortul de a-i dezvăța de adicții (efort care este mic în comparație cu rezultatul), vom culege roadele.

Ceea ce este într-adevăr un lucru care ar putea cântări la categoria păreri contra legănatului, este disconfortul și efectele pe termen lung asupra părintelui. Nu e ușor să plimbi în brațe un copil de un an. Greutatea lui poate apăsa pe coloana ta și s-ar putea să ai unele probleme mai târziu, dacă nu chiar pe moment.

 

Te-ar mai putea interesa