La ce vârstă face un bebeluş primii paşi?

Alexandra Irimiea
cand-face-bebelusul-primii-pasi-totul-despre-mame

Fiecare mămică abia așteaptă ca bebelușul ei să facă primii pași. Când se întâmplă asta și când e cazul să ne îngrijorăm?

Dacă unii bebeluși sunt mai rapizi de fel, în schimb, alții sunt mai lenți. Mersul este o chestiune ce ține echilibru și de încredere în sine. Când face un bebeluș primii pași și când este cazul ca un părinte să se îngrijoreze dacă cel mic nu merge încă?

Momentul în care un bebeluș face primii pași constituie una dintre cele mai prețioase amintiri ale părinților. Este un motiv de mare bucurie și de mândrie.

În general, bebelușii încep să meargă până împlinesc vârsta de un an, unii începând destul de devreme, de la 9 luni. Sunt și copii care ating această etapă abia pe la 15-16 luni. Nu e cazul să te îngrijorezi dacă vezi că micuțul tău nu a făcut încă primii pași, important este să ai răbdare cu el. Copiii se dezvoltă în ritmuri diferite, totuși, dacă până la vârsta de un an nu stă în picioare, susținut fiind, nu face pași singurel până la un an și jumătate sau nu poate să meargă bine până la doi ani, ar trebui să consulți un doctor.

Cum învață bebelușii să facă primii pași?

Mersul se învață, pas cu pas. Întreaga tehnică începe încă de când bebelușul are 6 luni și dă semne că vrea să se balanseze în față și în spate, bineînțeles, susținut. Când împlinește 9 luni, încearcă să se desprindă ușor, ușor, sprijinindu-se totuși de mobilă. Abia apoi își dă seama cum funcționează sistemul și că trebuie să îndoaie genunchii. Învață inclusiv cum trebuie să se așeze după ce termină de mers. Va deveni un maestru în a sta în picioare în jurul vârstei de un an și, odată cu asta, va porni în primele explorări pe cont propriu. La început va căuta susținere, dar, după fiecare pas făcut, va căpăta încredere în el și experiență.

Cum să-ți ajuți bebelușul să facă primii pași

Mersul nu e floare la ureche, cu toate că nouă ni se pare firesc. Așa cum și tu poți avea frustrări când înveți ceva nou și „cazi”, la fel poate păți și bebelușul tău. Dacă îl vezi că îi este greu și că începe să plângă, fă câțiva pași în fața lui, îndoaie genunchii și ia-l de mână, spunându-i că îi ești alături, că nu va cădea. Un lucru important este ca locul de „teste” să fie moale și fără capcane de care se poate lovi.

Pro sau contra premergătorului?

Mulți părinți consideră că un ajutor de bază în învățarea mersului este premergătorul. Greșit, spun specialiștii de la Academia Americană de Pediatrie. De ce? Explicația este simplă. O astfel de jucărie face ea toată treaba în locul copilului, iar primii pași devin incredibil de ușori. În plus, nu se dezvoltă așa cum trebuie musculatura de la picioare. Un alt contraargument este și faptul că, fiind în premergător, copilul poate avea acces la o serie de obiecte periculoase din casă, poate dărâma obiecte sau poate cădea pe scări.

Cum se învață mai bine mersul: cu pantofiori sau în picioarele goale?

A doua variantă este răspunsul corect, susțin specialiștii. Simțind mai bine pământul de sub picioare, bebelușul își îmbunătățește coordonarea și balansul.

Odată cu primii pași făcuți, începe și marea aventură a bebelușilor și a părinților care aleargă după ei. Fiți pregătiți să-i vedeți cocoțați pe mobilă, urcând și coborând trepte sau chiar dansând. În jurul vârstei de 25-26 de luni, ei ajung să stăpânească și tehnica săriturilor, iar când împlinesc trei ani, sunt deja maeștri în toate mișcările corporale.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa