Cele mai întâlnite întrebări despre suzetă și dinții copiilor

Magda Popescu
cele mai întâlnite întrebări despre suzetă

Sunteți în plină erupție dentară și copilul vrea să continuu suzeta. Cea mai mare dilemă a proaspetelor mămici este legată de acest obiect din cauciuc. Oferim sau nu suzetă copiilor? Dacă da, care este efectul asupra dinților? Și cum îl ajutăm pe cel mic să renunțe la ea? Cum alegem cea mai bună suzetă? Sunt cele mai întâlnite întrebări despre suzetă și dinții copiilor mici. Ne-a răspuns dr. Andra Custură, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

În România, 1% dintre bebeluşi se confruntă cu simptomele erupţiei primului dinte la mai puţin de 4 luni, în timp ce 2% nu are niciun dinte erupt până la vârsta de 12 luni, întârziere normală, fără a fi cauzată de o problemă de sănătate. „În mod normal, primii dinţi încep să erupă după vârsta de 6 luni, aceştia fiind incisivii centrali de pe maxilarul inferior. Urmează cei 4 dinţi de pe maxilarul superior, continuându-se cu erupţia lentă a celorlalţi dinţi, de obicei pe perechi, până când toţi cei 20 de dinţi de pe ambele maxilare erup până la vârsta de 3 ani. Setul complet de dinţi primari apare în perioada 2 – 3 ani până la 6-7 ani”, explică dr. Andra Custură, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile. În toată această perioadă, copiii adoră suzeta.

Ce se întâmplă atunci când copilul foloseşte suzetă?

Bebeluşii au un instinct intens de supt, care pe de o parte satisface nevoia de hrănire, pe de altă parte înlocuieşte legătură cu mama lor. Iar în plină perioadă de erupție, își calmează durerile cu suzeta. Suzeta este un mijloc important şi comun pentru satisfacerea nevoilor copilului în această perioadă. Ea poate funcţiona preventiv împotriva obiceiul de a suge degetele.

Suzetă sau deget?

„Eforturile de a evita utilizarea unei suzete pot duce la suptul degetului, care este o simplă înlocuire a suzetei, obicei ce poate provoacă consecinţe grave asupra dezvoltării obrajilor (fălcilor). În general, utilizarea unui suzete este de preferat în locul folosirii degetelor, deoarece acest obicei poate fi oprit mai uşor, la o vârstă mai mică şi, în general, provoacă mai puţine probleme”, afirma specialistul.

Când ar trebui să fie oprită utilizarea suzetei?

Folosirea suzetei sau obiceiul de a suge degetul ar trebui să se oprească înainte de vârstă de 4 ani, motivul fiind că dacă există deformări ale fălcilor acestea se vor autocorecta cu timpul. Cu toate acestea, în cazul în care aceste obiceiuri sunt extinse dincolo de această vârstă, aşa cum se întâmplă în multe cazuri, este posibil ca deformaţiile să fie permanente şi dificil de corectat. În astfel de cazuri, persoana cea mai potrivită care să ofere sfaturi este medicul dentist pediatru, care vă va ajuta să dezobişnuiţi copilul să mai folosească suzetă.

Cum ar trebui să fie suzeta?

Suzeta trebuie să fie de o asemenea dimensiune încât copilul să nu fie capabil să o bage în întregime în gură. Mamelonul trebuie să fie moale, cu un gât subţire şi flexibil. Este de preferat ca formă mamelonului să fie simetrică, astfel încât copilul să poată plasa suzeta în gura în mod corect. Scutul suzetei trebuie să rămână în afară, în aşa fel încât să atingă zona din jurul gurii ferm şi uşor şi să aibă orificii de ventilare ce permit aerului săcircule pentru a ajuta la prevenirea erupţiilor cutanate. În cele din urmă, este total neindicat să legaţi suzeta cu o panglică în jurul gâtului bebeluşului, acest lucru poate reprezenta un pericol de strangulare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa