Înălţimea şi greutatea bebeluşului în funcţie de vârstă (+ grafice de creştere)

Află din acest articol cum cresc bebelușii până la vârsta de un an, ce putem afla despre starea lor de sănătate din graficele de creștere, dar și la ce alte semne să fim atenți pentru a ne asigura că bebe este bine.

Alexandra Irimiea
Înălțimea și greutatea bebelușului
Înălțimea și greutatea bebelușului spun multe despre starea lui de sănătate. Atunci când crește constant, nu ai niciun motiv de îngrijorare. Foto: Shutterstock

  Înălțimea și greutatea bebelușului par să fie treaba tuturor. „Cât are?”, întreabă toți, curioși să afle înălțimea și greutatea bebelușului tău. Iată o serie de grafice de creștere care te ajută să răspunzi pe larg la această întrebare.

  „Cât are?”- aceasta este poate cea mai frecventă întrebare care îi este pusă unei mămici. Însă, oricât ar fi de sâcâitoare, măsurătorile reprezintă niște indicatori importanți după care un părinte se poate ghida pentru a verifica nivelul de dezvoltare a copilului în primele 12 luni de viață.

  Orice mamă se bucură de fiecare gram luat în greutate de copilul ei și fiecare centimetru în plus, mai ales atunci când este mic. Și are și de ce. Un bebeluș care crește bine este un bebeluș sănătos. De altfel, la fiecare control medical, bebelușului îi sunt măsurate lungimea, greutatea și circumferința capului.

  Ce trebuie să știi despre graficele de creștere

  Graficele de creștere nu sunt niște hărți care trebuie urmate strict, ci niște reprezentări matematice ale unor funcții statistice complexe.

  Dr. Carlos Gonzalez în cartea ”Copilul meu NU mănâncă

  Cel mai important lucru de reținut este că aceste tabele sunt doar orientative și trebuie citite în context. Iată de ce trebuie să mai ții cont:

  • Ce dimensiune au părinții?
  • Care au fost tiparele părinților de creștere ca bebeluși?
  • Copilul creste constant în greutate?
  • Are copilul achizițiile potrivite vârstei
  • Copilul este binedispus, activ?
  • Are scaune frecvente?

  Toate acestea arată dacă bebelușul mănâncă suficient și acumulează nutrienții necesari.

  Cum cresc bebelușii alăptați față de cei hrăniți cu lapte praf

  Câteva studii făcute în anii 90, în Statele Unite, Canada și Europa, citate în cartea ”Copilul meu NU mănâncă” au arătat că bebelușii alăptați câștigă adesea în greutate mai repede în primele luni decât bebelușii hrăniți cu lapte praf, iar apoi creșterea încetinește și pierde din percentile. La șase luni acești bebeluși au pierdut avantajul cu care au pornit, iar la un an au mai puțin decât copii crescuți cu formulă.

  Considerente generale

  • Ca regulă, în primele zile după naștere, bebelușii pierd în greutate. Acest fapt este cauzat de schimbarea mediului și de adaptarea la viața extrauterină. Este normal ca nou-născutul să piardă până la 10% din greutatea corporală și ar trebui să înceapă să o recupereze cel târziu în ziua a 4-a.
  • Bebelușii ar trebui să revină la greutatea de la naștere la vârsta de două săptămâni.
  • Ei își dublează greutatea în primele patru luni și își vor tripla greutatea la naștere până la sfârșitul primului an (conform standardelor de creștere ale OMS, 2006).

  Se întâmplă frecvent ca între lunile a 6-a și a 18-a să nu mai crească în ritm atât de susținut. Numim acest fenomen ”alungire”. Și apare o dată când bebelușul începe să meargă de-a bușilea și apoi intre un an și un an jumătate când începe să se țină copăcel și să se deplaseze pe două picioare, iar apoi să alerge. În aceste perioade copiii ard mare parte din rezervele de grăsime.

  Dr. William Sears în ”Cartea bebelușului”

  Înălțimea și greutatea bebelușului

  La naștere, lungimea bebelușului variază între 46 și 54 de centimetri. Greutatea se situează între 2,6 și 4,3 kilograme.

  Referitor la înălțime, în prima lună bebelușul va crește în jur de 4 cm, iar în lunile următoare câte 3 cm, în medie. Începând cu luna a patra, și ritmul de creștere pe înălțime va scădea, situându-se în jurul valorii de 2,5 cm.

  Iată care sunt valorile standard, stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Bineînțeles, graficele sunt întocmite separat pentru fetițe și băieței.

  Inaltimea-si-greutatea-bebelusului-1

  Graficele de mai sus indică niște valori medii, așa că nu trebuie să te sperii dacă bebelușul tău este sub sau peste acest nivel. Totuși, potrivit specialiștilor, dacă diferența este cu 15% mai mică decât aceste standarde medii, atunci copilul este subnutrit, iar dacă depășește 20%, atunci are un exces de greutate.

  Inaltimea-si-greutatea-bebelusului-3
  Inaltimea-si-greutatea-bebelusului-4

  De asemenea, William Sears în ”Cartea Bebelușului” recomandă să scoți la imprimantă graficele de creștere recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (AICI sunt graficele pentru fetițe, iar AICI pentru băieței) și să treci în ele măsurătorile pe care le faci periodic. Așa nu va trebui să aștepți controlul de la medic (care poate fi mai rad decât o dată pe lună) pentru a lti dacă bebe crește constant.

  Cât de des să-l cântărești / măsori?

  În primele două luni de viață, pediatrii recomandă ca bebelușii să fie cântăriți și măsurați în fiecare săptămână. Apoi, până la doi ani, este bine să faci aceste măsurători în fiecare lună, iar după aceea, de cel puțin trei ori pe an. Însă acestea sunt doar niște indicații. Cel mai bine este să acționezi pe baza instinctului de mamă și să mergi la medicul pediatru pentru măsurători ori de câte ori crezi că este necesar.

  Încă un lucru de ținut minte! Doar pentru că un copil nu se încadrează în aceste valori standard, nu înseamnă că nu este normal. Dezvoltarea copiilor depinde și de genetică, iar la bebeluși este important dacă sunt alăptați sau hrăniți cu formulă de lapte praf.

  Semne care arată carențe nutriționale

  Nu este suficient să urmărești graficele de creștere pentru a fi sigură că bebe primește toți nutrienții necesari. Observarea copilului este cel puțin la fel de importantă. Iată la ce să fii atentă, conform pediatrului nr 1 al Americii, Dr. Bill Sears:

  • Părul: casant, tocit, uscat, sârmos, rar
  • Pielea: uscată, solzoasă, se învinețește ușor, prezintă vene sparte, are pigmentație neregulată, se vindecă greu, are poțiuni îngroșate sau subțiate, este palidă
  • Ochii: șterși și fără strălucire, injectați, cearcăne
  • Buzele: au fisuri în colțurile gurii care se vindecă greu, sunt palide și umflate
  • Limba: fisurată, albicioasă

  Dacă observi unul dintre aceste semne la bebelușul tău, este bine să consulți medicul. Cel mai probabil, acesta va recomanda un set de analize pentru a determina exact ce carențe are copilul.

  Dacă îți faci griji că ai un copil certat cu mâncarea, cartea ”Copilul meu nu mănâncă” este pentru tine. Vei afla de la pediatrul Carlos Gonzalez cum fluctuează pofta de mâncare a bebelușilor și a copiilor, cum să citești graficele de creștere împreună cu alte indicii valoroase și când lipsa poftei de mâncare e cu adevărat o problemă și trebuie să te adresezi medicului. Cartea ”Copilul meu NU mănâncă” a liniștit până acum mii de părinți îngrijorați.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa