Începând cu vârsta de patru luni, beblușii încep să dea primele semne de apariție a dințișorilor. Uneori, singurul indiciu care anunță primul dințișor este faptul că micuțul este irascibil și dă semne vizibile de disconfort, alteori poate avea stare subfebrilă, poate saliva mult, scunele devin diareice, iar gingia este vizibil inflamată. Nopțile nedormite din cauza dinților și mârâiala aproape permanentă a celui mic pot distruge echilibrul familiei așa că, pentru binele tuturor, este important să identifici remediile potrivite pentru copilul tău.
Când durerea este mare, iar cel mic nu se poate odihni cum trebuie și are și temperatura ușor ridicată, cu acceptul medicului, se poate recurge la o doză de analgezic pentru copii, conform vârstei și greutății.
Acest articol conține recomandare de produs!
În majoritatea situațiilor însă, se poate apela la soluții mai blânde, care să ajute bebelușul să treacă mai ușor peste perioada erupțiilor. Este posibil ca ceea ce funcționează în cazul unui copil să nu aibă efect asupra altuia, așa că soluția este să încerci și să alternezi următoarele metodele de calmare:
Alimente pentru masarea gingiilor
Când micuțul începe să muște tot ce prinde, de la sân la degetele părinților și marginile pătuțului, este semn clar că are nevoie să-și maseze gingiile din cauza durerii pe care o simte în zona respectivă. Așa că pune-i la dispoziție obiecte și alimente care pot fi băgate în guriță, pentru masaj. În funcție de etapa de diversificare la care ați ajuns, îi poți oferi bețigașe din alimente tari (morcovi, măr, pară, covrigei etc). Nu îl lăsa nesupravegheat atunci când mănâncă, mai ales dacă vă aflați la începutul diversificării și nu se descurcă încă foarte bine cu mestecatul.
Inele gingivale fără chimicale
Special concepute pentru această etapă din viața bebelușului, inelele au textură specială, care masează gingiile pentru a reduce din durere. Unele dintre inelele gingivale sunt prevăzute chiar cu un gel și pot fi răcite în frigider înainte de a fi oferite copilului. Atenție, nu le răci în congelator, pentru că pot provoca răni la gingii dacă sunt înghețate! De asemenea, alege produse ”curate”, fără ftalați sau BPA, care dăunează sănătății. În cazul inelelor cu lichid, asigură-te că le înlocuiești rapid atunci când încep să se deterioreze, pentru ca micuțul să nu le roadă până ajunge la lichid.
Un deget de molfăit și multă iubire
Uneori, nicio soluție nu e mai bună decât degetul părintelui. Spală-te bine pe mâini și, cu degetul arătător, masează-i ușor gingiile pentru a mai elibera din durere. Dacă are deja câțiva dințișori ieșiți, este posibil să te muște, așa că evită zona periculoasă. Iar dacă se întâmplă să te ”capseze”, nu îl certa. Micuțul nu conștientizează ce face, el simte doar propria durere și caută să și-o aline. De altfel, în această perioadă atât de complicată pentru el, are nevoie de toată înțelegea și iubirea ta, așa că brațele tale, blândețea și atenția pe care i-o acorzi îi vor face alina suferința.
Gelul care calmează durerea și asigură nopți liniștite
O soluție sigură și inofensivă pentru copii este Anaftin Baby, un gel gingival cu ingrediente naturale, fără alcool, fără zahăr sau anestezice locale. Acesta asigură câteva ore lipsite de durere atât pe perioada zilei cât, mai ales, a nopții, când este important ca bebelușul să se odihnească fără întrerupere.
Anaftin Baby nu conține anestezic (de ex. lidocaină sau benzocaină) sau alte substanțe cu posibile efecte secundare sistemice și interacțiuni periculoase cu alte substanțe. Efectele pe termen scurt ale anestezicelor locale (15 – 30 de minute) duc la tentația de a re-aplica produsul și acest lucru conduce ușor la supradozaj, creându-se astfel riscul de complicatii generale grave.
Iată care este principiul de funcționare: gelul, aplicat cu o periuță din silicon care masează delicat gingiile, formează imediat o peliculă stabilă pe zona afectată. Componentele naturale ale gelului reduc durerea și îi permit copilului să doarmă bine noaptea sau să se joace în timpul zilei. Gelul poate fi aplicat de câte ori e nevoie, iar pentru ca pelicula să nu fie îndepărtată este recomandată folosirea după mese și înainte de somn.
Un alt aspect esențial pentru perioada erupțiilor dentare este răbdarea. Etapa aceasta va trece repede, așa cum a trecut cea a colicilor, așa cum va trece cea a mersului de-a bușilea sau cea a tantrumurilor de 2 ani. Vei vedea că, la distanță de o bătaie din gene, bebelușul tău, care se luptă acum cu durerea de gingii, o va aștepta nerăbdător pe Zâna Măseluță, odată cu căderea primului dințișor.