Problema creșterii în greutate la bebeluși și-o pun aproape toți părinții. Iată ce trebuie să știi legat de creșterea în greutate de la vârsta de 0 luni și până la un an. Mai jos, un ghid aproximativ al kilogramelor pe care trebuie să le arate cântarul în funcție de vârsta bebelușului.
Înainte de toate, Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, ne avertizează că aceste valori sunt absolut orientative pentru că fiecare bebeluș este unic și are modul său propriu de creștere și dezvoltare.
Cât trebuie să ia în greutate un nou-născut de la 0 la 4 săptămâni
La naștere, bebelușul este mai delicat ca oricând. De aceea nu trebuie să te îngrijorezi dacă va pierde în greutate câteva sute de grame imediat după naștere, deoarece este un proces fiziologic normal. Majoritatea bebelușilor revin la greutatea de la naștere în 10 maximum 12 zile. La o lună, copilul cântărește aproximativ 4,2 kilograme.
Greutatea aproximativă la naştere este de 3000-3500 de grame. O greutate normală se încadrează între 2500 şi 4500 de grame. Bebeluşii născuţi sub 2500 de grame sunt subdezvoltaţi şi, în general, sunt cei născuţi prematur. Cei care la naştere depăşesc 4500 de grame sunt consideraţi supraponderali.
Greutatea la 1 lună de viață
De acum și până la vârsta de șase luni, bebelușul va crește aproximativ 2 centimetri pe lună în lungime și va câștiga 150-200 de grame pe săptămână. Dacă se hrănește corespunzător și creșterea în greutate va fi pe măsură. La o lună, copilul cântărește aproximativ 4,2 kilograme.
Ghidul creșterii în greutate de la 2 la 12 luni
Cât trebuie să ia în greutate un nou-născut la vârsta de 2 luni
În mod normal, bebelușii cresc în greutate în fiecare săptămână. Dacă ești îngrijorată, fă-ți o programare la medicul pediatru sau la consultantul în lactație pentru a te asigura că cel mic mănâncă suficient. În unele cazuri este posibil ca bebelușul să nu sugă corect la sân, ceea ce ar însemna că nu primește suficient lapte. Acum ar trebui să aibă în jur de 5 kilograme.
- CITEȘTE ȘI: Bebelușul la 2 luni. Stadiile de dezvoltare
Greutatea la 3 luni
La această etapă, bebelușul nu mai ia 200 de grame pe sătămână. Acest lucru înseamnă că va câștiga cu greu 800-900 de grame în această lună. Iar acesta va fi ritmul de creștere până la aproape 7 luni. La trei luni ar trebui să cântărească aproximativ 5,8 kilograme.
Greutatea la 4 luni
Spre sfârșitul acestei luni unii bebeluși ar putea începe să arate indicii cum că sunt pregătiți să înceapă alimentația solidă. Unii dintre indicatori sunt: își poate ține capul drept, poate sta în șezut fără prea mare suport și pare interesat de ce mănânci tu.
Tranziția de la lichide la alimentația solidă este extrem de delicată, motiv pentru care s-ar putea să constați o creștere mai mică în greutate.
În luna a 4-a va cântări maximum 6,4 kilograme. Diversificarea alimentației nu ar trebui începută înainte de șase luni, indiferent dacă bebelușul este sau nu alăptat.
Greutatea la 5 luni
La această vârstă, bebelușul ar trebui să-și fi dublat greutatea de la naștere, astfel că un indicator orientativ ar fi 6,9 kilograme.
Greutatea bebelușului la șase luni
După vârsta de șase luni, cel mic va crește cu aproximativ 1 centimetru pe lună și va lua în greutate aproximativ 100 de grame pe săptămână. Așadar, acum ar trebui să cântărească în jur de 7,3 kilograme.
Valorile creșterii în greutate la 7 luni
Cum spuneam, bebelușii de 7 luni cresc aproximativ cu 100 de grame pe săptămână. Dacă copilul tău ia mai mult de 300 de grame pe săptămână, nu ar strica să ceri sfatul medicului. Acum ar trebui să cântărească 7,6 kilograme.
Greutatea la 8 luni
Un plus de 300 de grame în această lună la greutatea copilului, este valoarea de referință. De acum consumă alimente solide și ar trebui să cântărească 7,9 kilograme, pe care le vei simți din plin atunci când îl iei în brațe.
Bebelușul de nouă luni
Pentru a menține greutatea pe care a acumulat-o până acum, copilul trebuie să aibă trei mese principale pe zi și două gustări, una după micul dejun și una cu 3 ore înainte de cină. La nouă luni va cântări în jur de 8,9 kilograme.
Greutatea copilului la 10 luni
Acum este momentul acela frumos în care bebelușul se târăște prin bucătărie, se cațără pe scaune, pe picioarele tale și se agață de orice. Mersul de-a bușilea arde calorii, așa că procesul de creștere în greutate s-ar putea să încetinească, iar spre final, copilul va cântări aproximativ 9,2 kilograme.
Cât trebuie să ia în greutate un nou-născut până la 11-12 luni
Aceste două luni îți vor oferi cea mai mare recompensă pentru toate aceste luni de muncă grea. La vârsta de un an, bebelușul trebuie să-și fi triplat greutatea de la naștere și curând va începe să facă primii pași, iar creșterea în greutatea va cunoaște un declin.
Graficul de mai sus cu valori date de Organizația Mondială a Sănătății indică niște valori medii, așa că nu trebuie să te sperii dacă bebelușul tău este sub sau peste acest nivel. Totuși, potrivit specialiștilor, dacă diferența este cu 15% mai mică decât aceste standarde medii, atunci copilul este subnutrit, iar dacă depășește 20%, atunci are un exces de greutate.
De ce bebelușul nu mai ia în greutate?
Există multe posibile cauze pentru care bebelușul nu mai ia în greutate. Cele mai multe dintre ele pot fi legate de faptul că nu mănâncă suficient sau nu mănâncă bine sau că nu absoarbe nutrienții.
Probleme legate de alimentație:
- Bebelușul obosește sau adoarme înainte de a se sătura.
- Bebelușul are un reflex de supt slab, lucru ce-l face să nu sugă suficient lapte din biberon sau de la sân
- O problemă la buză sau la cerul gurii poate interfera cu alăptatul. Pentru aceste situații există tetine speciale.
- Copilul poate avea o malformație la limbă ce îl împiedică să se hrănească corespunzător.
- Se poate ca sânii tăi să nu producă suficient lapte pentru a susține nevoile copilului.
- Unii copii care sunt hrăniți pe baza unui orar strict, nu la cerere, pot să primească mai puțin decât au nevoie.
Alte cauze comune
- Dacă copilul a fost bolnav, organismul său ar putea necesita mai multe calorii și nutrienți
- Ar putea avea probleme gastro intestinale cronice precum reflux gastro esofagian, diarere, boală celiacă sau intoleranță la lactoza.
- Dacă suferi de depresie post natală sau mai ai și alți copii de care trebuie să ai grijă, probabil nu ai toată atenția pentru bebeluș, iar el nu se hrănește suficient.
Care sunt factorii care influențează greutatea copiilor?
Perioada de gestație
Bebelușii care s-au născut după 40 de săptămâni au șanse mari să aibă mai multe kilograme și mai mulți centimetri decât media. De asemenea, cei născuți prematuri, dar și cei din sarcini gemelare sunt ceva mai micuți ca înălțime și greutate.
Starea de sănătate a mamei în timpul sarcinii
Femeile care au fumat sau au avut o alimentație săracă din punct de vedere nutritiv riscă să aducă pe lume copii sub media de înălțime și greutate. De cealaltă parte sunt gravidele care au avut diabet gestațional care, potrivit statisticilor, nasc bebelușii cu mai multe kilograme.
Genul bebelușului
De obicei, la naștere, fetele sunt mai micuțe decât băieții.
Modul de hrănire
În primul an de viață, bebelușii hrăniți la sân vor acumula mai greu kilograme decât cei care primesc lapte praf. Totuși, după vârsta de doi se observă că nu mai există nicio diferență din punct de vedere al greutății între copiii alăptați și cei hrăniți cu lapte formula.
Somnul
Nu este nicio glumă: copiii cresc în somn! Cu cât se odihnesc mai bine, cu atât cresc mai repede.
Factori genetici
Înălțimea părinților reprezintă un factor care influențează într-o oarecare măsură modul în care se va dezvolta copilul în viitor.
Gras sau slab? Contează enorm cum îl hrănești în primele 12 luni
De ce am un copil gras?
- Principala cauză care duce la îngrăşarea copilului este alimentaţia greşită.
- În perioada 0-1 an se greşeşte dându-i bebeluşului prea multe sucuri de fructe, dulci sau produse mult îndulcite.
- Nici la vârstele următoare nu se recomandă dulciurile, pentru că ele nu aduc nimic bun!
- Nutrienţii folositori: vitaminele, proteinele – se găsesc în produse lactate, în carne, în legume, în fructe. De aceea e bine să obişnuim copiii să le mănânce.
- Există şi cauze genetice. Dacă părinţii au diabet – copiii lor se îngraşă mai repede, mai uşor. Iar dacă aceştia au moştenit diabetul – părinţii trebuie să fie, în permanenţă, foarte atenţi. Pentru că, pe de o parte: obiceiurile alimentare proaste se moştenesc şi ele; pe de altă parte – se transmite terenul genetic, care predispune la îngrăşare.
De ce am un copil slab?
Greutatea copilului trebuie să fie concordantă cu înălţimea lui. Dacă el creşte corect, într-un ritm constant dar nu se îngraşă, neaparat, în acelaşi ritm – nu este un semnal de alarmă. În plus, atunci când în familie toţi sunt slabi, longilini- şi copilul va fi la fel. Este chiar foarte greu să îngraşi un copil cu un astfel de fond genetic. În general, sunt mult mai puţini copiii slabi, decât graşi.
Dacă pare slab poate avea o boală?
Chiar dacă ţi se pare că e sănătos – e bine ca medicul pediatru să-i facă un consult general. Iar dacă totul este în regulă, creşte corespunzător etc., trebuie să-l lași în pace. Evident că după 6 luni trebuie controlat, din nou. Uneori, atunci când există un deficit ponderal serios, poate să fie afectată şi creşterea. Este posibil să scadă ritmul de creştere în înălţime. Într-o asemenea situaţie trebuie văzut de medic, imediat.
Află mai multe despre creșterea în greutate din aceste două articole:
- Înălţimea şi greutatea bebeluşului în funcţie de vârstă (+ grafice de creştere)
- Bebe este prea slab sau prea gras? Formula de calcul pentru greutatea ideală a copiilor