Gesturile pe care le fac bebelușii. Ce înseamnă pumnul strâns sau arcuirea spatelui

Marina Rosenfeld

  Gesturile pe care le fac bebelușii sunt, uneori, enigme pentru părinții lor. De la primul minut în care se naşte, fiecare simţ al noului născut, auzul, văzul, simţul tactil, mirosul şi gustul, conlucrează pentru a-ți oferi o imagine completă a ceea ce se întâmplă cu el. Deşi nu poate vorbi încă, bebelușul îţi spune ceva prin ceea ce face.

  Dacă vrei să afli mai multe despre dezvoltarea bebelușilor citește și Cartea bebelușuluiDisponibilă aici.

  Arcuirea spatelui

  Când copilul îşi arcuieşte spatele, poate fi reacţie la durere, dar cel mai probabil arsurile digestive sunt de vină. Poate fi şi de la colici sau reflux gastro-esofagian.

  Consilier al părinţilor, medic şi autor al cărţii BABY 411, Ari Brown spune: „Pe măsură ce acidul din stomac urcă în esofag până în piept, bebeluşul îşi va arcui spatele ca să scape de disconfort”.

  Datul din picioare

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Claire McCarthy, medic şi profesor asistent în Pediatrie la Universitatea de Medicină Harvard şi la Spitalul de Copii din Boston spune: „Gesturile pe care le fac bebelușii înseamnă ceva. Dacă e vesel, e semn că vrea să se joace. Dacă e supărat îl deranjează ceva. Poate fi orice, de la crampe, de la scutec murdar sau de la faptul că nu stă confortabil în scoica de mașină”.

  Lovirea capului de diverse suprafețe sau cu mâinile

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Catherine Nelson, pediatru în Santa Valley Medical Center din San Jose, spune: „Bebeluşii găsesc că mişcarea înainte şi înapoi e liniştitoare. Dacă se lovesc cu capul lungi perioade de timp în loc să interacţioneze cu oamenii sau să se joace cu jucăriie, atunci ar trebui să vă adresaţi pediatrului. De obicei, copiii renunţă la un asemenea comportament înainte de 3 ani”.

  Trasul de urechi

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Dacă bebelușul se trage de urechi, nu înseamnă neapărat că are vreo infecţie sau că îl doare ceva. Din dispoziția lui vă puteți da seama de acest lucru. Mulţi părinţi cred că acest gest înseamnă durere, dar, cel mai adesea, bebeluşii tocmai îşi dau seama că au urechi. Dr Brown spune că, după un an, acest gest poate fi asociat și cu durerile dentare.

  Pumnul strâns

  Cel mai adesea, pumnii încleștați sunt semn de stres sau foame. Dacă vedeţi copilul că face asta, chiar dacă nu plânge, trebuie să-l hrăniţi imediat. Michelle Long, asistentă medicală în New York, spune: „Când copiilor le e foame, devin foarte încordaţi”.

  Genunchii strânşi

  Acest semn poate fi un indiciu al faptului că micuțul are probleme digestive. Dr Nelson spune: „Această poziţie este semn de disconfort abdominal, fie de la gaze, fie de la constipaţie. Ajutaţi copilul să elimine aerul ţinându-l sus pe umărul dumneavoastră și bătându-l uşor pe spate”.

  Tresăritul

  Copiii mici fac acest gest când se alarmează din cauza unui zgomot, a luminii intense sau a unor mișcări bruște. Încercaţi să păstrați liniștea când doarme cel mic.05

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa