Forma capului la nou-născuţi. Când este cazul să vă îngrijorați

Andreea Popa
forma-capului-la-nou-nascuti

Forma capului la nou-născuți. Mulţi bebeluși au capul uşor asimetric, dar este forma capului la nou-născuți un motiv de îngrijorare? Este posibil ca, în primele săptămâni de viaţă, capul bebeluşului tău să ţi se pară uşor asimetric. Află care sunt cauzele, ce poţi face tu pentru remedierea problemei şi când este necesar să te adresezi unui specialist.

Forma capului la nou-născuţi nu este întotdeauna simetrică

Mulţi bebeluşi sub vârsta de 2 luni au zone uşor mai aplatizate pe partea din spate a capului sau pe lateral, fie în urma trecerii prin canalul de naştere, fie din cauza menţinerii aceleiaşi poziţii pentru un timp mai îndelungat, după naştere. Cu toate că aproape întotdeauna capul copilului se va modela corect de la sine, ideal este să previi sau să corectezi această asimetrie.

Apariţia unor zone mai plate pe capul copilului se numeşte plagiocefalie.

Şi cu toate că sună oarecum pompos, nu este o afecţiune periculoasă şi nu afectează creierul copilului. Totuşi, trebuie luate unele măsuri pentru a o corecta. În general, până în jurul vârstei de 6 săptămâni, deformarea ar trebui să dispară, aceasta fiind şi vârsta aproximativă la care un bebeluş poate deja să îşi întoarcă singur capul dintr-o parte într-alta.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani alături de cel mic, cartea pe care orice mamă ar trebui s-o citească. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Forma capului la nou-născuţi. Cauzele plagiocefaliei

La naştere, copiii nu au oasele craniului încă unite, ceea ce le permite iniţial trecerea prin canalul de naştere iar mai apoi lasă creierul să se dezvolte şi să crească în ritmul uimitor în care o face. Deci unii copii se pot naşte cu un cap uşor deformat.

La alţii, asimetria poate să apară în primele săptămâni de viaţă, exact din cauza acestei maleabilităţi a oaselor care poate duce la deformarea craniului dacă nou-născutul este ţinut foarte mult timp pe spate, cu capul în aceeaşi poziţie.

De altfel, de la începutul anilor 1990, de când Academia Americană de Pediatrie (AAP) a emis recomandarea ca bebeluşii să doarmă doar pe spate, numărul cazurilor de plagiocefalie poziţională a crescut simţitor. Recomandarea AAP are legătură cu încercarea de prevenire a deceselor în urma Sindromului morţii subite la bebeluşi.

Astfel, chiar şi cu riscul de a dezvolta plagiocefalie poziţională, este mai sigur să îţi pui bebeluşul la somn doar pe spate, spun experţii AAP. Mai ales că măsurile pe care le poţi lua pentru a preveni deformarea capului bebeluşului sunt extrem de simple.

Forma capului la nou-născuţi. Cum recunoşti plagiocefalia

În mod normal, partea din spate a capului este rotundă iar faţa este simetrică. La copiii care suferă de plagiocefalie, se poate observa că o ureche este mai în faţă decât cealalată. La fel, o jumătate a feţei pare să fie mai ieşită în afară decât cealalată, iar un ochi poate fi poziţionat mai jos decât celălalt. De asemenea, copiii cu plagiocefalie stau mereu cu capul într-o singură parte.

Ce trebuie totuşi menţionat este că nu orice zonă uşor mai plată a capului înseamnă automat că cel mic suferă de plagiocefalie.

Însă dacă această aplatizare există, bebeluşului îi este mai greu să-şi întoarca capul de pe-o parte pe alta, deoarece trebuie să-l ridice puţin pentru a face acest lucru. Iar la vârsta de câteva săptămâni, acest lucru este aproape imposibil. Astfel, creşte riscul ca aplatizarea să se agraveze.

Copiii născuţi prematur sunt mai predispuşi să dezvolte aceste zone plate pe capetele lor.

Cum previi deformarea capului bebeluşului

Modul de prevenire a plagiocefaliei poziţionale nu presupune decât unele măsuri simple. De fapt, trebuie doar să ai grijă ca cel mic să stea cu capul când într-o parte, când în cealaltă, astfel încât presiunea să nu fie distribuită mereu pe aceeaşi zonă. De exemplu, la bebeluşii alăptaţi, faptul că sunt hrăniţi când dintr-un sân, când din celălalt, face exact acest lucru. La cei hrăniţi cu lapte praf, trebuie doar să le dai biberonul când cu o mână, când cu cealaltă.

La somn, pune-l în pătuţ doar pe spate, dar îndreaptă-i capul când pe partea dreaptă, când pe stânga.

Poţi atârna o jucărie sau o poză alb-negru pe marginea pătuţului, pe care să o muţi de pe-o parte pe alta atunci când îl culci. Astfel, tu vei ţine minte pe ce parte a stat cu capul ultima oară, iar pentru el va reprezena un punct de interes pe care să-l urmărească.

Cât timp bebeluşul e treaz, este foarte important să nu-l laşi să stea în continuare tot pe spate, indiferent că e în pătuţ, în cărucior sau în leagăn. Ţine-l în braţe, pe umărul tău, sau într-un sistem ergonomic de purtare. La joacă, “momeşte-l” cu diferite obiecte pentru a-l face să-şi întoarcă privirea dintr-o parte într-alta. Pune-l să stea pe burtă, fie pe pieptul tău, fie pe o suprafaţă plană, dar supraveghează-l mereu.

Forma capului la nou-născuţi. Tratamentul

Dacă bebeluşul are peste 6 săptămâni şi eşti în continuare îngrijorată de forma capului sau dacă observi că cel mic îşi întoarce capul într-o singură direcţie, vorbeşte cu pediatrul despre aces lucru. Majoritatea copiilor cu plagiocefalie nu au nevoie de tratament iar capul lor se rotunjeste treptat, pe măsură ce câştigă mai multă mobilitate. Totuşi, există şi câteva afecţiuni rare, dar mai grave, care pot fi cauza acestei asimetrii.

Iar dacă până la vârsta de 4 luni zona aplatizată nu devine mai puţin vizibilă, ar putea fi nevoie ca celui mic să i se recomande de către medic să poarte o cască specială sau nişte benzi ajustabile care ajută la remodelarea capului.

Aceste metode de tratament sunt foarte eficiente dacă măsurile sunt luate cât mai repede, ideal între vârsta de 4 şi 6 luni ale copilului, deoarece oasele capului sunt încă maleabile iar creierul creşte cu repeziciune în această perioadă. Din păcate, casca trebuie purtată circa 23 de ore pe zi iar tratamentul durează câteva luni.

În cazul în care capul bebeluşui este sever deformat sau este rezultat al craniosinostozei (închiderea prea rapida a suturilor craniene), problema trebuie corectată chirurgical.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani alături de cel mic, cartea pe care orice mamă ar trebui s-o citească. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa