Analize la copii. Lista examenelor medicale din primii doi ani de viaţă

Andreea Popa
analize la copii

Analize la copii. Ce examene medicale și analize de rutină ar trebui să-i faci copilului în primii doi ani de viață?

De multe ori ne gândim cu groază la mersul la medic, mai ales atunci când vine vorba despre puii noştri. Însă controalele de rutină sunt, de cele mai multe ori, nedureroase şi pot depista din timp unele probleme ce se tratează mult mai uşor la vârste fragede. Iată o listă cu ce analize la copii trebuie să facem în primii 2 ani de viață.

Prima evaluare medicală a bebeluşului are loc imediat după naştere, folosindu-se celebrul test APGAR. Apoi, tot în maternitate, cel mic va mai trece prin câteva examene medicale.

Odată ajuns acasă, nou-născutul va primi vizita medicului de familie.

Analize la copii. La ce se uită medicul de familie

La primul control, medicul de familie va examina copilul din cap până-n picioare. Acesta este momentul ideal pentru a verifica şi frenul lingual şi labial, dar şi modul de ataşare la sân a copilului. Cere-i medicului sfaturi cu privire la alăptare, iar dacă simţi că el nu este stăpân pe acest domeniu, nu ezita să suni şi un consultant în alăptare. Dacă există probleme de ataşare la sân, ele trebuie rezolvate acum.

Următoarele vizite la medicul de familie vor fi mai dese în primele luni, pentru a se rări apoi treptat. În general, următoarele controale de rutină au loc la 2 săptămâni, la o lună, la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni, la 9 luni, la 12 luni, la 18 luni şi la 24 luni. După vârsta de 2 ani, un control de rutină pe an este suficient.

Analize la copii. Controlul ortopedic

Nu este obligatoriu (cum de altfel nu este niciun control), dar este recomandat ca bebeluşul să fie văzut în primele săptămâni de viaţă şi de un ortoped pediatru.

În acest moment, România a rămas printre puţinele ţări din Europa care nu are introdus screening-ul naţional pentru ecografia de şold. Ideal ar fi ca această examinare să fie făcută în jurul vârstei de 4-6 săptămâni, deoarece depistarea cât mai rapidă a displaziei de şold uşurează mult tratamentul. După 6 luni, ecografia de şold devine inutilă, deoarece capul femural se osifică.

Ortopedul va verifica copilul nu doar pentru displazie de şold, ci şi pentru alte afecţiuni ale sistemului osos precum picior tal valg, picior varus equin poziţional sau congenital, plagiocefalie şi torticolis muscular.

Ulterior, ar mai fi necesară o vizită la ortoped în jurul vârstei de 6 luni, pentru ca medicul să poată aprecia dezvoltarea motorie a micuţului, şi după vârsta de 1 an, după ce copilul merge bine deja, pentru a verifica postura şi modul în care păşeşte.

Analize la copii. Ecografia transfontanelară

Ecografia craniană este recomandată în general copiilor născuţi prematur. În cazul lor, există un risc mai mare de hemoragie intracerebrală, care se poate depista cu ajutorul acestui tip de ecografie.

Unii medici pot recomanda ecografia transfontanelară şi copiilor născuţi la termen, în funcţie de suspiciunile pe care le au privind starea de sănătate a bebeluşului. Printre indicaţiile efectuării unei astfel de investigaţii se numără şi o naştere complicată, în timpul căreia s-a produs o oxigenare insuficientă a creierului copilului şi a altor organe (hipoxie). De asemenea, traumatismele craniene pot fi şi ele indicaţie pentru o ecografie transfontanelară.

Analize la copii. Ecografia abdominală

Aceasta este o altă investigaţie care, în Europa de Vest, este una de rutină pentru toţi copiii. În România însă, puţini părinţi ştiu de ea. Ecografia abdominală este utilizată pentru evaluarea şi diagnosticarea ficatului, splinei, rinichilor, pancreasului, a veziculei biliare şi a vezicii urinare, precum şi a organelor genitale interne. Cu ajutorul ecografiei abdominale se pot depista malformaţii congenitale minore, dar şi formaţiuni tumorale în stadiu incipient. Ideal ar fi să mergi cu copilul la o ecografie abdominală în primul an de viaţă.

Analize la copii. Screeningul de anemie

Unii medici de familie organizează frecvent la cabinet screeninguri de anemie pentru copiii pe care îi au în îngrijire. În cazul în care medicul tău nu are acest obicei, poţi face analizele pentru măsurarea hemoglobinei în altă parte. Procedura presupune recoltarea unei picături de sânge din degeţel. În general, anemia feriprivă este mai frecventă la copiii cu vârste între 9 luni şi 2 ani, deci ar fi bine să-i faci primul test înainte de a împlini un an, iar apoi să-l repeţi în funcţie de recomandarea medicului.

Analize la copii. Controlul stomatologic

Chiar dacă are doar câţiva dinţişori, este bine să-l duci pe cel mic şi la stomatolog, preferabil înainte de a împlini un an. Astfel, pot fi prevenite unele malformaţii dentare ce apar uneori odată cu erupţia dinţilor. În plus, va fi de folos mai încolo dacă se obişnuieşte de pe-acum cu cabinetul stomatologic şi cu medicul. În general, dacă nu există alte indicaţii, copilul ar trebui dus la un control stomatologic măcar o dată pe an.

Analize la copii. Controlul oftalmologic

Din păcate, unul din 20 de preşcolari suferă de tulburări de vedere, iar problemele încep de obicei de la vârste mici. De aceea, ar trebui să-l duci pe copil la un control oftalmologic cât mai devreme. Unii oftalmologi le recomandă părinţilor ca prima vizită să aibă loc încă de la 6 luni, alţii spun că se poate aştepta până în jurul vârstei de 2-3 ani, în cazul în care nu sunt semne până atunci că micuţul are probleme cu vederea. Controalele oftalmologice sunt neplăcute pentru copii, deoarece medicul va folosi câteva picături oculare pentru a dilata pupila copilului, ceea ce înseamnă că vederea i se va înceţoşa şi va fi mai sensibil la lumină timp de câteva ore. Controalele oftalmologice trebuie repetate măcar o dată la doi ani.

Analizele de sânge de rutină, care presupun recoltarea de sânge, sunt recomandate în general doar după vârsta de 3 ani în cazul în care până atunci copilul nu prezintă niciun semn de boală care să necesite investigaţii mai complexe.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa