Etapele dezvoltării copilului

Alexandra Ion

Este greu de cuantificat cu precizie care sunt etapele dezvoltării copilului din cel puțin două motive:

Fiecare copil este unic și are propriul său ritm de dezvoltare și, în plus, etapele dezvoltării depind în foarte măsură de mediul în care crește copilul, de aici putând rezulta diferențe mari și foarte mari față de un etalon standardizat al etapelor dezvoltării copilului. Cu alte cuvinte, mediul poate accelera sau încetini etapele de dezvoltare, poate modifica algoritmul acestora, poate determina arderea unor etape sau inversarea ordinii acestora.

Dincolo de aceste variabile care pot influența major dezvoltarea copilului se poate spune că există un tipar care poate confirma că un copil evoluează și se dezvoltă normal. Acest tipar urmărește dezvoltarea sa locomotorie și cea intelectuală. Trebuie spus că cele două sunt fundamental dependente una de alta, dezvoltarea motorie corectă fiind primul element esențial pentru o dezvoltare intelectuală în limitele normalului. Capacitatea motorie a copilului și cuceririle pe care le face din acest punct de vedere sunt stimulii care dezvoltă capacitatea cognitivă și inteligența.

Principalele cuceriri și despre etapele dezvoltării copilului în intervalul 0-36 de luni

Dezvoltarea copilului înseamnă uluitoarea călătorie de la nașterea puiului de om la aniversarea a trei ani de viață. Acumulările de cunoștinte, ritmul dezvoltării și progresul general al unui pui de om de la 0 la 3 ani este unic și nu se mai regăsește în nici o altă perioadă din viața lui.

Copilul vine pe lume cu câteva abilități de bază, cele mai multe fiind reacții reflexe, care asigură supraviețuirea puiului de om în mediul exterior uterului. Acestea sunt elementele care stau la baza dezvoltării sale ulterioare. Astfel, bebelușul nou-născut recunoaște vocea părinților săi, mirosul mamei, are reflexe de supt și deglutiție, are capacitatea de suge și respira în același timp. La aceasta se adaugă o capacitate uluitoare de a imita mimica celor din jur (de la circa două săptămâni de viață) dar și abilitatea de a recunoaște mesajele pe care le primesc de la simțurile lor, iar aceasta este prima condiție – una fundamentală, în stabilirea capacității de comunicare.

În primii săi trei ani de viață, copilul învață cum să existe în lume, începe să fie capabil să se calmeze singur, să se simtă bine în propriul corp, să relaționeze cu părinții și să se bucure de dragostea lor, să-și manifeste nevoile și să înceapă să aibă gânduri și idei despre ceea ce se întâmplă în jurul lui, pe care mai apoi să le poată exprima. Cunoașterea etapelor de către părinți este importantă.

Oficial, se consideră că este vorba despre șase etape de dezvoltare ale copilului în intervalul 0-36 de luni:

Etapa 1  de la 0 la 6 luni. Prima provocare a unui nou-născut este să facă față impulsurilor senzoriale în avalanșă care vin la creierul său. Toate simțurile sale sunt funcționale în momentul în care vine pe lume, deci bebe aude, vede, simte atingerile de pe piele, are senzația de cald și frig și o avalanșă de mirosuri și gusturi.

La finele primelor șase luni de viață copilul are conștiință de sine își cunoaște părinții și, deși nu vorbește, se poate exprima și se face înțeles. La șase luni, îi va plăcea să să joace și începe să își dea seamă de legăturile dintre diferite obiecte, de exemplu, va putea să sorteze jucăriile sau cuburile după mărime, iar dacă îl surprinzi admirându-și imaginea în oglindă și la un moment dat apari în spatele lui se va întoarce să te privească, și nu va mai crede că ești în oglindă.

Jucăriile pentru dentiţie de la Caaocho, ajută la dezvoltarea simţurilor bebeluşului! Sunt 100% fabricate cauciuc natural, pictate cu coloranţi alimentari, inofensivi pentru bebe. Sunt ideale pentru perioada apariţiei dinţişorilor şi ajută la calmarea durerilor gingivale. Întreagă gama de jucării din cauciuc natural este disponibilă în shop.totuldespremame.ro!

Etapa 2  de la 7 la12 luni. După ce s-a obișnuit cu lumea care îl înconjoară, copilul a învățat să își identifice părinții și este foarte atașat de părinții săi. Îi privește în ochi, le zâmbește, se luminează la față când ei intră în câmpul său vizual.  Marile momente: primii pași, primele cuvinte (silabe), dezvoltarea dexterității. La 6-7 luni stă bine în funduleț, iar la 12 luni copilul reușește să meargă. Sunt granițele perioadei. Unii o fac bine, alții au încă nevoie de ajutor. Sunt curioși, sunt încântați de lumea din jur, râd și sunt dornici de aventură. Pentru ei cățăratul pe un dulap și datul jos din pat este o aventură, după cum o aventură este și explorarea tururor locurilor din casă. Curiozitatea este un semn al evoluției și trebuie încurajată. Stimularea dexterității este cea mai înțeleaptă decizie a părinților.

Etapa 3 de la 13 la 18 luni. Copilul devine o ființă care poate să își impună voința și poate să influențeze mediul în care trăiește și conștientizează asta. Învățarea este continuă și se bazează pe efectele deciziilor sale, pe reacțiile pe care le provoacă faptele sale. Marile momente: râsul în hohote, limbajul, stabilitatea în picioare și cățăratul.

Se poate spune că bebelușul devine copil. La 18 luni puteți spune că nu mai aveți un bebeluș, ci un om în miniatură, curios, curajos, posesiv și gata să explodeze. A învățat să facă tot felul de lucruri și viață voastră s-a simplificat și diversificat cu mult. Poate acordă o atenție mai mare de câteva minute unei cărticele, măzgâlește tot ceea ce prinde în cale, râde cu gură până la urechi când îi interziceți ceva și o va face în următoarele câteva secunde.

Etapa 4 de la 19 la 24 luni. Este etapa unor noi descoperiri atât ale personalității copilului, cât și ale modului în care acesta reușește să interacționeze cu mediul din jurul său. Copilul descoperă sentimente noi (furia, tristețea), autonomia și dorința de autonomie. Este perioada lui ”nu” și a lui ”fac eu!”. Pe de altă parte, copilul devine mai sociabil, chiar dacă nu participă la jocuri complexe cu alți copii, ci mai degrabă se joacă unii lângă alții. Cunoaște mai multe cuvinte și va puteți distra repetând culori și cifre. Personalitatea să iese la iveală, iar sentimentul sinelui se dezvoltă. Dacă înainte modalitatea de a exprimă refuzul era una pasivă (plângea), acum poate caută un lucru care i-a fost luat, poate să refuze să facă o activitate îndreptându-se către o altă acțiune preferată.

Etapa 5 de la 25 la 30 luni. Totul  se rezumă la joacă. Este dispus să facă orice i se cere dacă împachetezi cerința în joc. Înțelepciunea lui este joaca! Profită de faptul că este atât de disponibil că să îl înveți să facă anumite lucruri singur: să își scoată șosetele și papucii, să se spele singur pe dinți, să mănânce fără ajutor. Jocul este cel care ajută copilul să-și dezvolte înțelegerea asupra lumii, este modalitatea lui de a exersa și de a integra realitatea. Cuvintele în sine sunt niște simboluri. Etapa acesta este caracterizată de o gândire pornind de la propriile emoții și sentimente, copilul își folosește reprezentările, gândirea, cuvintele și gesturile pentru a exprima stări, nevoi și dorințe. Emoțiile și activitățile de joacă se alternează cu rapiditate.

Etapa 6 de la 31 la 36 luni. Este etapa întrebărilor, a descoperiri negației și a ambiției de a face ceva. După doi ani și jumătate o să descopere întrebarea și rostul acesteia, iar pentru o bună bucată de vreme o să te asalteze cu „de ce”, repetat până la absurd. Copilul nu-ți pune, la această vârstă, „întrebari” ci experimentează primele lui dialoguri. Răspunde-i!!! Memoria lui nu este suficient dezvoltată pentru toată această avalanșă de informații, dar o parte din ele se vor stoca. Jocul copilului va conține secvențe cu sens. Păpușa va primi de mâncare, după care se va culca, apoi se va trezi și va bea un ceai. Răspunde la întrebări de genul: „Ce?”, „Când?” și „De ce?”.

Citește și:

Etapele dezvoltării fătului: de la 0 la 9 luni

Când trebuie să mergem la logoped?

Vocea ta: Când corectăm vorbirea copiilor?

Hai să vorbim corect!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa