Dezvoltarea vorbirii. Ghid pe vârste. Ce cuvinte trebuie să știe copilul?

Dacă simți că micuțul tău are nevoie de puțin sprijin suplimentar, apelează la ajutor de specialitate. Poți lua legătura cu o echipă de logopedie și terapie lingvistică sau vei fi îndrumată spre activități pe care le poți face singură acasă.

Ramona Dinescu
copil care vorbeste

La ce vârstă apare dezvoltarea vorbirii? Iată o analiză a atingerii acestor obiective, dar și a situațiilor în care ele întârzie să apară.

Specialiștii de la ilslearningcorner.com susțin că vorbirea este felul prin care noi formăm cuvinte, felul în care pronunțăm cuvintele, felul în care acestea sună și cum le recunoaștem. Unele dintre cuvinte pot fi auzite în diferite accente, din diferite regiuni ale unei țări.

Vorbirea, în special cea timpurie, reprezintă o parte importantă a ceea ce suntem, de unde ne tragem ca oameni.

Așadar, cum putem ști dacă copiii noștri își dezvoltă vorbirea într-un mod sănătos, potrivit vârstei lor? Vorbirea este diferită pentru oricine, însă există câteva obiective de atins după care te poți ghida.

Dezvoltarea vorbirii. Obiectivele generale

Probabil ai observat că majoritatea copiilor se luptă cu anumite sunete atunci când sunt foarte mici: cum ar fi L și R, de exemplu. Amândouă sunetele par că sună ca un U. La început, acest lucru este normal.

Iată care sunt reperele după care te poți ghida și astfel poți afla dacă copilul tău se încadrează în ele, sau este nevoie să ceri ajutorul unui logoped.

Între 12 și 24 de luni

Copilul tău ar trebui să spună corect o serie de consoane. Cele mai des întâlnite sunt: p, b, m, h și v.  La această vârstă copilul ar trebui să spună câteva cuvinte precum: mama, tata, baba sau apă, sau alte cuvinte similare pe care le poți recunoaște.

Între doi și trei ani

Copilul ar trebui să-și îmbogățească vocabularul cu noi sunete și cuvinte. Acum ar trebui să poată pronunța: c, g, f, t, d și n. La vârsta de 3 ani a copiilor, mulți adulți recunosc un copil care are întârzieri de vorbire. Unele cuvinte pot părea încă neclare, însă se poate susține o conversație.

American Speech-Language-Hearing Association recomandă să nu ne luptăm să corectăm copilul pentru că este mult mai important să conversăm cu el la această vârstă decât să-l corectăm tot timpul.

În plus, dacă copilul are o ușoară întârziere de vorbire, simpla conversație constantă cu el îl va ajuta să se corecteze, să formeze sunete și cuvinte corecte.

Dacă copilul are o întârziere severă, faptul că vorbești cu el te va ajuta să recunoști acest lucru.

Până la vârsta de 3 ani

Copilul ar trebui să fie capabil să folosească până la 350 de cuvinte pe care majoritatea oamenilor le înțelege. Dacă folosește doar 100 de cuvinte, atunci specialiștii susțin că ar putea avea o întârziere de vorbire. Însă, există oameni care pot ajuta, precum logopezii.

Nu uita, vorbirea reprezintă felul în care o persoană formează cuvintele, cum sună aceste cuvinte sau cum sună vocea ei, indiferent dacă acea persoană repetă sau nu sunetele. Limbajul este modul în care o persoană comunică sau înțelege ce i se spune. Vorbirea este fizică. Chiar dacă vorbirea și limbajul lucrează împreună, pot funcționa și individual.

Dacă te îngrijorează vorbirea copilului tău sau felul în care acesta comunică, cere sfatul unui specialist. Poate fi vorba de ceva ce tu și copilul puteți reuși împreună cu foarte puțin ajutor.

Întârzierea în dezvoltarea vorbirii

Ce poate duce la întârzierea vorbirii? Uneori copiii pot avea probleme fizice ce se manifestă la nivelul limbii sau în cerul gurii că, lucru care poate cauza o întârziere a vorbirii.

Copiii se străduiesc să-și dea seama cum să-și folosească limba, dinții și buzele ca acestea să lucreze împreună pentru a forma sunetele respective. Uneori, copiii aud cuvintele incorect, lucru care îi face să pronunțe incorect, astfel vorbesc așa cum aud. Toate acestea pot fi diagnosticate de către un specialist. Un logoped îi poate ajuta pe cei mici să facă față provocărilor vorbirii sau să le recomande metode simple pentru rezolvarea problemei. Copilul ar putea avea nevoie doar de o ședință la logoped. Sau poate de mai multe. Dacă ești îngrijorată, cere recomandări și mergi cu copilul la un consult. Nu ai nimic de pierdut.

Stimularea vorbirii la copii de 1-2 ani

Dacă simți că micuțul tău are nevoie de puțin sprijin suplimentar, apelează la ajutor de specialitate. Poți lua legătura cu o echipă de logopedie și terapie lingvistică sau vei fi îndrumată spre activități pe care le poți face singură acasă, susțin specialiștii de la nhs.uk.

Ce învață copilul meu?

Între 1 și 2 ani, copiii învață să:

 • spună aproximativ 20 de cuvinte (la 18 luni)
 • folosească sunete pentru a descrie anumite lucruri, cum ar fi „muuu” pentru o vacă
 • urmeze instrucțiuni simple precum „vino aici”
 • pune două cuvinte împreună, cum ar fi „câinele plecat”

Cum pot stimula dezvoltarea vorbirii unui copil de 1-2 ani?

 • Numește obiecte și oferă-i copilului tău opțiuni, de exemplu „vrei un măr sau o portocală?”
 • Ascultați împreună mai multe cântece și poezii care folosesc gesturi și obiecte
 • Priviți împreună cărțile ilustrate, ajutându-l să numească imaginile
 • Denumește majoritatea acțiunilor făcute și văzute, de exemplu „pasărea zboară”
 • Jucați împreună jocuri de simulare, cum ar fi „picnicul ursuleților de pluș” – acest lucru îl ajuta la dezvoltarea abilităților de joacă

Stimularea vorbirii la copii de 2-3 ani

E deja vârsta la care copilul merge la creșă sau la grădiniță, dacă sunt întârzieri în dezvoltarea vorbirii copilului tău, cu siguranță personalul didactic va avea o discuție cu tine în acest sens.

Ce învață copilul meu?

Între 2 și 3 ani, copiii învață să spună și să înțeleagă mai multe cuvinte. Ei ar trebui să fie capabili să:

 • pună întrebări de genul „ce este asta?”
 • folosește adecvat „eu” și „tu”
 • descrie lucrurile folosind cuvinte precum „mare” sau „mic”
 • vorbește despre evenimentele trecute și viitoare

Cum pot stimula dezvoltarea vorbirii unui copil de 2-3 ani?

Ajută-ți  copilul să folosească mai multe cuvinte astfel:

 • Când spune „câine”, ai putea adăuga „da, este un câine mare și zgomotos”
 • Când vă jucați împreună, verbalizează tot ce face copilul tău
 • Vorbește cu copilul tău despre sentimente și amintiri
 • Încurajează-ți copilul să vorbească despre evenimente viitoare, de exemplu „mâine mergem în parc cu bunica”
 • Priviți împreună cărțile ilustrate și vorbiți despre lucruri din medicul înconjurător și despre cum le folosim, de exemplu „un scaun este ceva pe care stăm”

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa