Dezvoltarea văzului la bebeluși începe de la etapa percepției înceţoşate, iar în câteva luni micuțul ajunge la vederea clară. Să cunoşti treptele de dezvoltare şi să înveţi cum se adaptează văzul este foarte important. Specialiştii citați de parents.com arată care sunt etapele de dezvoltare.
Primul clipit
În momentul în care se naşte un bebeluş, deja începe dezvoltarea văzului. La naştere bebeluşul are o acuitate vizuală de 20/400, dar dezvoltarea rapidă a văzului o va ajunge pe cea a adultului, de 20/20, în jurul vârstei de 3-5 ani. Tocmai de aceea primele luni sunt atât de importante.
Săptămâna 1: vedere înceţoşată. Copiii pot vedea în prima săptămână până la 15-20 de cm. Este distanţa dintre mamă şi copil în timpul alăptatului. Copiii nu pot să susţină privirea mai mult de câteva secunde.
Sfaturi pentru mamă: Pentru o dezvoltare optimă a ambilor ochi, ei trebuie stimulaţi în egală măsură. La hrănire, folosiți ambele părți în egală măsură. Nu vă temeţi să vă apropiaţi tare de bebeluş atunci când îi vorbiți.
Totul în alb şi negru
După naştere, copilul vede în alb şi negru cu umbre de gri, iar pe măsură ce lunile trec se dezvoltă vederea în culori. Pentru că bebeluşului îi place să privească culori contrastante, e bine să îi oferiţi astfel de imagini. Vederea în culori se dezvoltă în jurul vârstei de 4 luni.
Sfaturi pentru mame: părinţilor le place să zugrăvească în culori pastelate camerele celor mici. E mai bine în alb- negru, galben, portocaliu şi albastru.
Săptămâna 2: Recunoaşterea
Bebeluşii încep să-şi recunoască părinţii. Copilul se va concentra câteva clipe, încă vede bine doar de aproape.
Săptămâna 3: Se opreşte şi se holbează
Copilul vă recunoaşte repede, dar încă nu vede la mai mult de 20 cm. Totuşi se poate concentra mai mult, acum poate să se uite timp de 10 secunde la faţa părinților.
Sfaturi pentru mame: Deşi nu pare, bebeluşii evoluează repede. Puteţi să le stimulaţi dezvoltarea vizuală dacă vă strâmbaţi şi râdeţi în timp ce îi priviți. Încurajaţi jocul arătându-i jucării viu colorate.
- CITEȘTE ȘI: Probleme oftalmologice în timpul sarcinii
Săptamâna 4: Înainte şi înapoi
Bebeluşii încep să se uite la lucruri care se mişcă înainte şi înapoi. Dar fac asta întorcându-şi capul. Nu vor putea să-şi coordoneze mişcarea ochilor până la 2-4 luni.
Achiziţii după prima lună
Este important să ţineţi minte că fiecare bebeluş are ritmul său de dezvoltare, iar unii bebeluşi fac adevărate salturi în dezvoltarea vizuală. Orientativ, iată ce achiziții ar trebui să aibă până la un an:
Ce face bebeluşul la o lună?
- Îşi miscă ochii şi capul spre sursele de lumină
- Vede feţele oamenilor
- Stabilește contact vizual cu persoana care îl îngrijeşte
Ce face bebelușul la 2-3 luni?
- Vede obiecte şi pe vertical
- Recunoaşte feţe
- Îşi mişcă ochii independent de cap
- Este sensibil la lumină
- Îşi studiază mâinile şi picioarele
- Este distras uşor de lucruri interesante. Bebeluşilor le place să stea pe spate şi să se uite la obiecte care se mişcă. La vârsta aceasta, bebeluşilor le place să se uite la buzele care se mişcă atunci când le ciţiţi, cântaţi sau vorbiţi.

Ce face bebelușul la 3- 6 luni?
- Îşi studiază mâinile, picioarele şi jucăriile
- Observă jucăriile ce cad sau se rostogolesc
- Îşi mişcă privirea de la stânga la dreapta
- Sfera de atenţie e tot mai mare
- Îi place sa se uite la reflexii
- Îşi mişcă ochii independent de cap
Sfaturi pentru mame: Deja bebeluşul e interesat de jucării şi imagini. Se va întinde mereu să apuce lucruri. Pe la 6 luni introduceţi jocul cu mingea ce se rostogoleşte, care stimulează dezvoltarea coordonării ochi-mână. Sau ascundeţi o jucărie sub pătură şi apoi arătaţi-i-o.
- CITEȘTE ȘI: Totul despre bebe la 4 luni de viață: dezvoltare, alimentație, personalitate, stimulare, cumpărături
Ce face bebelușul la 7-10 luni?
- Este interesat de poze
- Observă firimiturile mici
- Recunoaşte obiecte parțial ascunse
- Se îmbunătăţeşte coordonarea ochi-mână pentru că bebeluşul începe să se târască
Ce face bebelușul la 11- 12 luni?
- Se uită pe fereastră şi recunoaşte oamenii
- Recunoaşte imaginile
- Se joacă de-a v-aţi ascunselea
- Este orientat spaţial în casă
- Este interesat de tot ce îl înconjoară
Semne de alarmă
Dr David Coarse, pediatru oftalmolog şi membru corespondent al Academiei Americane de Oftalmologie, spună că odată ce ochii copilului s-au deschis, ei încep să se dezvolte. Totuşi, e bine să ţineţi seama de nişte semne care ar trebui să vă determine să cereţi sfatul medicului
- Privire încrucișată: e normală în primele luni, dar dacă priveşte crucis perioade lungi de timp va trebui să îi semnalați acest lucru medicului.
- Îşi ţine capul într-o parte ca să se uite la ceva, sau un ochi pare mai bine dezvoltata ca celălalt
- Lăcrimare excesivă
- Istoric familial de probleme oftalmologice
- Structură anormală a ochiului.
- Ochi ce pare bulbucat
- Durere de ochi, iritaţie, mâncărime
- Roşeaţă a ochiului
- Pleoape căzute
- Sensibilitate crescută la lumină
- Pupilă galbenă sau alba