Dezvoltarea creierului. Care dintre cei patru lobi controlează gustul, coordonarea, vorbirea și inteligența?

Anca Vlad
dezvoltarea creierului

Creierul uman este, fără îndoială, cel mai complex organ, a cărui funcționalitate nu încetează să surprindă și să fascineze. Se spune despre creier că își modifică dimensiunea atunci când ești stresat, că este mai creativ când ești obosit și că, indiferent ce s-a spus până acum, creierul nu poate face mai multe lucruri deodată. Ca părinte, este firesc să îți dorești o dezvoltare armonioasă a copilului tău, iar, așa cum știi deja, totul trece prin creier. Noi îți prezentăm, mai jos, doi dintre cei patru lobi principali ai creierului, care sunt cei mai implicați în dezvoltarea pe mai multe arii a copilului.

Dezvoltarea creierului. LOBUL PARIETAL

Lobul parietal controlează gustul, sensibilitatea la atingere, abilitatea de a recunoaște obiecte, coordonarea ochi-mână și recunoașterea vizuală (abilitatea de a înțelege ce vezi).

Această zonă a creierului este foarte stimulată de mediu. Pe măsură ce-i dai bebelușului obiecte noi cu care să se joace cu texturi care-l încântă, ajuți la dezvoltarea lobului parietal.

Deși în mod normal noul-născut nu este expus unei alimentații diversificate (pediatrii recomandă doar laptele de la sân sau cel praf până la 6 luni), studiile arată că bebelușii sunt atrași de dulce din prima zi de viață. De asemenea, se strâmbă a fel ca adulții dacă gustă ceva acru.

Zona parietală a creierului controlează capacitatea de a apuca, vederea, comportamentul, abilitatea înțelege cuvintele

Una dintre abilitățile căpătate datorită lobului parietal este capacitatea de a apuca. Din momentul care învață să apuce a făcut primul pas către abilitatea de a se hrăni singur, de a scrie, a citi sau a desena. Nou-născutul nu posedă această abilitate, dar în mai puțin de un an va învăța să-și coordoneze mișcările și țină lucruri. Va începe să „lucreze” intensiv la asta în jurul vârstei de 3 luni.

La naștere, ochii bebelușului urmează să se dezvolte ca să poată percepe informațiile și să descopere lumea care-l înconjoară. Prin comparație cu auzul care este complet maturizat la sfârșitul primei luni de viaţă extrauterină, vedea se dezvoltă gradual până la 6-8 luni, moment în care copilul vede aproape la fel de bine ca şi tine.

Cercetătorii au descoperit că micuții ascultă vocile părinților încă dinainte să se nască. Apoi, când vin pe lume, învață să înțeleagă cuvintele. Tot la fel își folosesc puterea de observație ca să învețe lucruri și mai complicate – cum ar fi iubirea, încrederea, cauza și efectul unei acțiuni.

Dezvoltarea creierului. LOBUL FRONTAL

Lobul frontal al creierului (localizat în spatele frunții) este responsabil cu gândurile și comportamentul voluntar – mers, vorbit, luarea deciziilor și unele emoții. Această zonă se dezvoltă între 6 și 12 luni și copilul devine mai mobil și începe să vorbească.

Când bebelușul începe să gângurească înseamnă că partea stângă a creierului este activă, în timp ce ascultă cântecul de leagăn sau e fascinat de un obiect nou, partea dreaptă preia controlul. La cei mai mulți oameni vorbirea este controlată de partea stângă a creierului, în timp ce partea dreaptă este responsabilă cu interpretarea emoțiilor din vorbire (date de ton și ritm).

Dezvoltarea lobului frontal are loc în ani, iar noile funcții sunt adăugate continuu în timpul copilăriei. Creierul este atât de activ în această perioadă încât jumătate dintre caloriile consumate la vârsta de 5 ani sunt folosite ca și combustibil pentru el.

Așa cum spuneam, lobul frontal controlează vorbirea, mersul, capacitatea de socializare și inteligența.

Majoritatea copiilor învață să vorbească până la doi ani. Cu mult înainte să folosească primele cuvinte, ei învață regulile vorbitului și cum comunică adulții. Încep apoi prin a-și folosi limba, buzele, bolta palatină și dințișorii abia apăruți pentru a scoate sunete.

Când vine vorba despre mers, cei mai mulți fac primii pași între 9 și 12 luni, iar la 14-15 luni merg singuri. Nu trebuie însă te îngrijorezi dacă bebelușul tău nu se încadrează în aceste statistici. Există copii perfect normali care merg singuri abia la 16-17 luni. În primul an de viață, sunt „ocupați” să învețe să-și coordoneze mișcările și să-și controleze musculatura.

Cât privește capacitatea de a socializa, totul începe cu tine. Tu ești primul lui partener dejoacă. Este încântat de sunetul vocii tale și atunci când îți vede chipul sau îl mângâi.. Cu ajutorul tău, copilul se va simți bine în compania altora.

Inteligența se dezvoltă încă din stadiul intrauterin. Micuțul aude, percepe emoțiile și, după naștere, chiar dacă nu înțelege cuvintele este afectat de fericire, tristețe, dragoste, grijă, anxietate sau furie.

Ceilalți doi lobi ai creierului

Lobul occipital, specializat în vedere, e situat în partea posterioară a creierului. Stimularea cu un curent electric de mică intensitate a cortexului vizual primar face ca o persoană să vadă fosfene.

Lobul temporal este situat pe o parte a creierului, sub un şanţ principal numit scizura lui Sylvius (chiar sub „Cortexul auditiv” din imaginea de mai sus). Lobul temporal conţine nu numai ariile vizuale secundare, dar şi ţesut destinat auzului. Stimularea sa în stratul superficial poate produce déjà-vu,

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa