Dezvoltarea copilului: de la 4 la 6 luni

TOTUL DESPRE MAME

Cum ar trebui sa arate dezvoltarea copilului de la 4 la 6 luni

Bebelusul expresiv

Aproape de varsta de 6 luni, bebelusul incepe sa fie capabil sa exprime mai clar lumii ce simte, care ii este starea si care ii sunt sentimentele. Mai mult, bebelusul va putea sa stea in fund cu putin ajutor. Cel mic va deveni un adevarat adept al rostogolirii si se va misca de pe burta pe spate si apoi inapoi, dar cu mici pauze de odihna, desigur. Atentie, unii bebelusii incep sa se miste prin camera asa ca trebuie sa fii atenta la posibilele primejdii din casa.

De asemenea, bratele celui mic incep sa capete forta. Cel mai probabil, va fi un fan al statului in picioare cu putina sustinere de la tine. Daca il tii cu mainile sub brate, vei vedea cat de mult ii place sa sara si sa se zbantuie. Unii bebelusi invata cum sa stea in fund, dar vor incepe sa planga daca stau intr-o pozitie inconfortabila si au nevoie de ajutor ca sa se miste.

Dezvoltari fizice:

– bebelusii pot tine un obiect in mana, dar si sa-l miste din mana stanga in cea dreapta si invers
– le place sa intoarca un obiect pe toate fetele si sa-l analizeze
– pot sa se intinda astfel incat sa atinga sau sa apuce ceva care le starneste interesul
– privesc atunci cand cade o jucarie (dar inca nu stiu ca e inca acolo unde a cazut pentru ca nu o pot vedea)
– e momentul in care incep sa puna jucarii si tot felul de alte obiecte pe care le pot apuca in gura

Dezvoltari sociale si de invatare

– bebelusii ganguresc si le place sa experimenteze si sa se joace cu sunetele si cu felul in care limba si buzele se misca astfel incat produc sunete
– imita aumite sunete si incearca sa redea si expresia faciala pe care o vad la altii
– vei reusi sa-l calmezi pe cel mic daca ii vei canta niste cantecele simple cu o rima usoara
– le face placere sa se uite la alti oameni, in special la alti bebelusi si copii
– e posibil ca acum sa lase la iveala urme de timiditate, sa-si ascunda privirea de oameni straini si sa caute chipuri familiare (mama si tata) pentru a se simti din nou in siguranta
– e posibil sa-si aleaga o jucarie preferata sau o paturica, obiect care sa-i confere siguranta si confort atunci cand au nevoie
– se vor intoarce catre tine cand iti vor auzi vocea
– vor sti cand esti intr-o stare de iritare sau de suparare pentru ca incep sa inteleaga sentimente si stari si cum sa reactioneze la acestea intr-o maniera proprie.

Dentitie

Dentitia apare, in mod normal, pe la 5-6 luni. Vei observa ca bebelusul tau incepe sa saliveze ceva mai mult decat de obicei. Dentitia e un subiect destul de controversat, dar, cele mai multe cazuri confirma ca bebelusii plang mai mult si sunt mai irascibili cand le apare un dinte nou. Daca ti se pare ca gingiile celui mic sunt inflamate, exista niste jucarii speciale pe care bebelusul le poate folosi ca sa-i mai treaca durerea atunci cand le roade. Incearca jucariile de dentitie care sunt fie reci, fie calde, moi sau cu striatii, ce vezi ca-l calmeaza mai repede.

Bebelusi ocupati

La aceasta varsta, bebelusii sunt cu adevarat activi. Capacitatea de a-si sustine capul le ofera control asupra tuturor lucrurilor care sunt in miscare si a absolut orice care le atrage atentia. De asemenea, faptul ca pot apuca si ca pot tine lucruri in maini le ofera si sansa de a studia obiecte atat cat isi doresc, si cu privirea, si cu mainile sau cu gura (acesta este momentul la care incep sa bage in gura jucarii si tot ce gasesc). Daca nu dorm, sunt intr-o continua miscare, intr-un permanent proces de cunoastere si de invatare, de comunicare si de a face legaturi. Bebelusul va dormi aproximativ 14-15 ore pe zi si va trage un pui de somn de 2-3 ori pe timpul zilei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa