Ce face un bebeluș la șase luni. Ghid pentru liniștea părinților

Marina Rosenfeld

Poate nu vă vine să credeţi, dar aţi ajuns la jumătatea primului an de viață al copilului, iar el tocmai a învăţat să comunice şi e pe cale să mănânce din ce în ce mai multe alimente solide, scrie webmd.com.

În primele luni de viaţă, bebeluşul ia în greutate între 700 şi 900 de grame lunar. Până acum şi-a dublat greutatea de la naştere. La şase luni, creşterea încetineşte cam la 450 de grame pe lună. Și creşterea în înălţime încetineşte la mai puţin de 1 cm pe lună.

Ce face un bebeluș la şase luni: abilităţi motorii

Copilul începe să fie interesat să stea în şezut singur. La început se propteşte cu mâinile, dar în timp reuşeşte să stea fără susţinere. La şase luni, cel mai probabil se rostogoleşte de pe spate pe burtică şi invers. Dar, la un moment dat, se târăște în faţă pe burtică, împingându-se cu picioarele. Veţi observa că bebeluşul se ridică în mâini şi genunchi din poziţia întins pe burtică şi se leagănă în faţă şi în spate.

Ce face un bebeluș la şase luni: somnul

Cei mai mulţi bebeluşi dorm şase ore legate la 6 luni. Acum, bebeluşii se pot rostogoli, nu vă alarmaţi dacă îl puneţi în pat pe spate şi îl găsiţi pe burtică. Riscul sindromului morţii subite e mult mai mic la şase luni decât era în primele luni de viaţă. Totuşi, e o idee bună să îndepărtaţi din pătuţ pernele, protecţiile de pat şi alte lucruri.

Ce face un bebeluș la şase luni: simţurile

Aţi observat probabil că ochii copilaşului şi-au şchimbat culoarea de la naştere. Ochii de culoare deschisă trec prin mai multe schimbări de nuanţă până când ajung la culoarea definitivă la şase luni. Dacă bebeluşul are ochi albaştri la şase luni, cel mai probabil vor rămâne aşa.

Ce face un bebeluș la şase luni: hrănirea

Dacă nu aţi început încă diversificarea, pediatrul vă va recomanda să faceţi asta la şase luni. Începeţi cu cereale cu adaos de fier amestecate cu lapte matern sau lapte praf. După ce se obişnuieşte cu mâncarea solidă, introduceţi piureuri de fructe şi legume, câte unul pe rând. Aşteptaţi câteva zile între un aliment şi celălalt şi urmăriţi reacţiile.

Dacă vi se pare că nu îi place un fel de mâncare, aşteptaţi câteva zile şi reintroduceţi-l iar. Uneori, gusturile lor se schimbă de la o zi la alta.

Introduceţi câte un aliment pe zi şi fiţi atenţi la reacţii cum ar fi: urticarie, diaree sau vărsături. Conform Academiei Americane de Pediatrie, nu există dovezi că introducerea anumitor alimente cum ar fi peştele sau ouăle după 4-6 luni ar creşte riscul de alergii. Aşteptaţi cu introducerea mierii în alimentaţie până la un an deoarece poate conţine bacteria responsabilă de botulism. La fel, laptele de vacă trebuie introdus după vârsta de 1 an, deşi produsele din lapte de vacă, iaurt şi branză de vaci sunt premise înainte de 1 an.

Ce face un bebeluș la şase luni: comunicarea

La şase luni, copilul zâmbeşte, râde, lalalizează (“ma-ma”, ba-ba”). Pentru a-l ajuta să vorbească, citiţi-i poveşti în fiecare seară. Bebeluşii încep să recunoască oamenii şi lucrurile din jurul lor. Se vor simţi confortabil cu cei familiari lui: mami, tati, bunica şi bunicul, dar şi cu jucăriile preferate. Veţi vedea primele semne de frică atunci când este pus în situaţii noi sau alături de persoane străine.

Sfaturi pentru dezvoltarea unui bebeluş de şase luni

Fiţi atenţi la dezvoltarea copilului, dacă atinge sau nu pragurile de dezvoltare, la semne cum ar fi gânguritul, statul în şezut, zâmbetul social, contactul vizual, răspunsul la sunete. Dacă aveţi motive de îngrijorare, vorbiţi cu pediatrul.

  • Jucaţi-vă “cucu-bau” cu copilul. Il învaţă ideea de permanenţă a obiectului- că obiectul există, dar e ascuns.
  • Puneţi jucăriile pe jos mai departe ca să încurajaţi copilul să se târască.
  • Dacă aveţi copii mai mari, aveţi grijă să puneți departe de cel mic jucăriile ce au părţi mici, ce pot fi înghiţite.

diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor~8094979

Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. 

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și aceste articole:

 

 

Te-ar mai putea interesa