Ce face un bebeluș la șase luni. Ghid pentru liniștea părinților

Ce face un bebeluș la șase luni? E din ce în ce mai curios, are multe achiziții, e pregătit să îți diversifice meniul și…restul noutăților le vei descoperi în articolul următor!

Marina Rosenfeld

Ce face un bebeluș la șase luni? Poate nu îți vine să crezi, dar ai ajuns la jumătatea primului an de viață al copilului, iar el tocmai a învăţat să comunice şi e pe cale să mănânce din ce în ce mai multe alimente solide, scrie webmd.com.

În primele luni de viaţă, bebeluşul ia în greutate între 700 şi 900 de grame lunar. Până acum şi-a dublat greutatea de la naştere. La şase luni, creşterea încetineşte cam la 450 de grame pe lună. Și creşterea în înălţime încetineşte la mai puţin de 1 cm pe lună.

Ești la jumătatea drumului până la prima aniversare! Te-ai descurcat grozav până acum! Știi ce ar mai fi de făcut? Să înveți să „citești” semnele prin care bebelușul tău îți spune de ce are nevoie, ce-l supără și ce-i place. Cum? Simplu! Citește cartea „Copii crescuți cu blândețe”.

Ce face un bebeluș la şase luni: abilităţi motorii

Copilul începe să fie interesat să stea în şezut singur. La început se propteşte cu mâinile, dar în timp reuşeşte să stea fără susţinere. La şase luni, cel mai probabil se rostogoleşte de pe spate pe burtică şi invers. Dar, la un moment dat, se târăște în faţă pe burtică, împingându-se cu picioarele. Veţi observa că bebeluşul se ridică în mâini şi genunchi din poziţia întins pe burtică şi se leagănă în faţă şi în spate.

Realizările acestei luni:

  • Bebelușul apucă jucăria cu o singură mână.
  • Trece jucăria dintr-o mână în cealaltă şi o bagă în guriţă.
  • Se rostogoleşte de pe o parte pe alta.
  • Stă singur în fund.
  • Merge de-a buşelea.
  • Este foarte atent în jurul lui.
  • Deosebeşte persoanele străine.
  • Îi ies dinţii de lapte.
  • Încearcă să se ridice în picioruşe.
  • Mişcările sale sunt mult mai bine coordonate.

Somnul la șase luni

Cei mai mulţi bebeluşi dorm şase ore legate la 6 luni. Acum, bebeluşii se pot rostogoli, nu vă alarmaţi dacă îl puneţi în pat pe spate şi îl găsiţi pe burtică. Riscul sindromului morţii subite e mult mai mic la şase luni decât era în primele luni de viaţă. Totuşi, e o idee bună să îndepărtaţi din pătuţ pernele, protecţiile de pat şi alte lucruri.

Simțurile unui bebeluș la șase luni

Aţi observat probabil că ochii copilaşului şi-au şchimbat culoarea de la naştere. Ochii de culoare deschisă trec prin mai multe schimbări de nuanţă până când ajung la culoarea definitivă la şase luni. Dacă bebeluşul are ochi albaştri la şase luni, cel mai probabil vor rămâne aşa.

E timpul diversificării alimentației

Dacă nu aţi început încă diversificarea, pediatrul vă va recomanda să faceţi asta la şase luni. Începeţi cu cereale cu adaos de fier amestecate cu lapte matern sau lapte praf. După ce se obişnuieşte cu mâncarea solidă, introduceţi piureuri de fructe şi legume, câte unul pe rând. Aşteptaţi câteva zile între un aliment şi celălalt şi urmăriţi reacţiile.

La 6 luni medicii recomandă începerea diversificării alimentației bebelușului

Dacă vi se pare că nu îi place un fel de mâncare, aşteptaţi câteva zile şi reintroduceţi-l iar. Uneori, gusturile lor se schimbă de la o zi la alta.

  • Introduceţi câte un aliment pe zi şi fiţi atenţi la reacţii cum ar fi: urticarie, diaree sau vărsături.
  • Conform Academiei Americane de Pediatrie, nu există dovezi că introducerea anumitor alimente cum ar fi peştele sau ouăle după 4-6 luni ar creşte riscul de alergii.
  • Aşteptaţi cu introducerea mierii în alimentaţie până la un an deoarece poate conţine bacteria responsabilă de botulism.
  • La fel, laptele de vacă trebuie introdus după vârsta de 1 an, deşi produsele din lapte de vacă, iaurt şi branză de vaci sunt premise înainte de 1 an.

Socializarea și comunicarea unui bebeluș de șase luni

La şase luni, copilul zâmbeşte, râde, lalalizează (“ma-ma”, ba-ba”). Pentru a-l ajuta să vorbească, citiţi-i poveşti în fiecare seară. Bebeluşii încep să recunoască oamenii şi lucrurile din jurul lor. Se vor simţi confortabil cu cei familiari lui: mami, tati, bunica şi bunicul, dar şi cu jucăriile preferate. Veţi vedea primele semne de frică atunci când este pus în situaţii noi sau alături de persoane străine.

Îi place siguranța

Dacă până acum puiul tău accepta să fie luat în braţe de persoane străine, ei bine, de acum va fi mult mai pretenţios. Se simte în siguranţă cu tine şi nu acceptă compromisuri nici pentru perioade foarte scurte de timp. Vei fi surprinsă cât de frumos râde şi se joacă cu o persoană străină dacă îl ţii tu în braţe şi cât de prompt va începe să plângă dacă i-l dai ei.

Îţi  recunoaşte vocea chiar dacă nu te afli în cameră şi se bucură ori de câte ori te aude. Râde atunci când îi vorbeşti şi încearcă să-ţi răspundă gângurind. Deja repetă silabele grupat, aşa încât poate spune ma-ma sau pa-pa.

Sfaturi pentru dezvoltarea unui bebeluş de şase luni

Fiţi atenţi la dezvoltarea copilului, dacă atinge sau nu pragurile de dezvoltare, la semne cum ar fi gânguritul, statul în şezut, zâmbetul social, contactul vizual, răspunsul la sunete. Dacă aveţi motive de îngrijorare, vorbiţi cu pediatrul.

  • Jucaţi-vă “cucu-bau” cu copilul. Il învaţă ideea de permanenţă a obiectului- că obiectul există, dar e ascuns.
  • Puneţi jucăriile pe jos mai departe ca să încurajaţi copilul să se târască.
  • Dacă aveţi copii mai mari, aveţi grijă să puneți departe de cel mic jucăriile ce au părţi mici, ce pot fi înghiţite.

Jocuri și jucării pentru un bebeluș de 6 luni

Copilul tău este vârsta la care câmpul său vizual se lărgeşte, ajunge să perceapă toate nuanţele şi culorile. Îi plac obiectele care fac zgomot. Reflexul de apucare dispare, bebe începe să prindă obiectele şi să le ţină în mod voluntar. Se amuză să privească obiectele suspendate, apoi încearcă să le atingă şi să le ciocnească unele de altele.

Progresiv, începe să-şi stăpânească tot mai bine gesturile; agilitatea mâinilor devine din ce în ce mai bună. Când împinge o figurină, ea se balansează înainte şi înapoi, ceea ce-l amuză; constată că poate să facă acelaşi lucru şi cu picioruşele. Bagă tot ce poate în guriţă (inclusiv păturica, marginea cearşafului etc.).

Jocul preferat

Este timpul ca micuţul tău să facă ceva nou. S-a plictisit să tot treacă jucăriile dintr-o mânuţă în alta, aşa că a descoperit ceva mult mai plăcut: să le arunce pe jos. Îi place să le vadă căzând şi ar vrea să le ridice singur. Dar cum nu poate, începe să plângă. Ştie că tu vei veni să i le dai înapoi. Foarte repede va înţelege că acesta este un mijloc de a te aduce lângă el şi va profita. Îi place să te ştie aproape şi este cel mai fericit când te joci cu el.

Jucăriile potrivite:

  • jucăriile mobile plasate deasupra pătuţului (se pot schimba figurinele, pentru a-i reînnoi interesul)
  • jucăriile moi, din cauciuc, care ţiuie când sunt strânse în mână (aceste jucării sunt recomandate numai după ce părinţii au observat reacţia copilului)
  • oglinda „special bebe” – micuţul nu-şi recunoaşte chipul, dar apreciază compania noii „feţe mobile”
  • jucăriile special concepute pentru a fi muşcate – sunt bune şi când apar primii dinţişori
  • jucării lavabile

Ești la jumătatea drumului până la prima aniversare! Te-ai descurcat grozav până acum! Știi ce ar mai fi de făcut? Să înveți să „citești” semnele prin care bebelușul tău îți spune de ce are nevoie, ce-l supără și ce-i place. Cum? Simplu! Citește cartea „Copii crescuți cu blândețe”.

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și aceste articole:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa