Dezvoltarea bebelușului la 5 luni. Cele mai importante repere pe arii de dezvoltare

Ileana Mirescu

Dezvoltarea bebelușului la 5 luni este surprinzătoare. Până acum, bebelușul tău ar trebui să-și stabilească cu un program de somn și de hrănire și, în plus există o mulțime de jocuri care-l vor încânta în această lună. Și nu uita că perioada diversificării alimentației este destul de aporape, așa că e bine să te pregătești din timp.

Dezvoltarea bebelușului la 5 luni

În aceste zile, bebelușului tău îi va plăcea să se joace „cucu bau!” Acest tip de joc îl va distra de minune, pe măsură ce copilul tău începe să înțeleagă conceptul de permanență al unui obiect.

Alte semne ale inteligenței în creștere a bebelușului: poate discerne acum obiecte minuscule și o mulțime de culori, precum și să urmărească obiectele în mișcare.

De asemenea, micuțul tău capătă dexteritate manuală și poate acum să treacă o jucărie dintr-o mână în cealaltă sau să prindă un obiect mic și apoi să-l ridice. Scoate multe sunete, parcă încearcă să vorbească și e bine să-l stimulezi cât poți de mult!

Auzul și vederea bebelușului tău sunt aproape complet dezvoltate până 5 luni de viață. Numele pe care i l-ai ales cu atâta grijă și pe care l-ai spus cu dragoste în ultima vreme, s-ar putea să-l recunoască acum și să se întoarcă spre tine când îl rostești. 

Rutina de noapte a bebelușului la 5 luni

Așa cum spuneam și mai devreme, la 5 luni bebe ar trebui să aibă deja o rutină a somnului și chiar să învețe să doarmă singur.

Și asta înseamnă că este important să îi oferi bebelușului instrumentele de care are nevoie pentru a adormi (și a adormi înapoi) singur. 

  • stabilirea unei rutine de culcare,
  • începerea unui antrenament a somnului (sau de predare a somnului),
  • învățarea și răspunsul la indicii de somn (frecarea ochilor sau slăbiciune, de exemplu),
  • adormirea bebelușului în timp ce este încă treaz,
  • părăsirea camerei copilului,

Respectă programul de vaccinare

Asigură-te că bebelușul are programări pentru toate vaccinările viitoare la medicul pediatru.

Vaccinurile îi protejează pe copii de mai multe boli decât oricând înainte. Și, menținând imunizările copilului tău la zi, vei contribui la menținerea acestui record uimitor de sănătate. Discută cu medicul pediatru despre ce vaccinuri urmează să-i fie administrate copilului tău.

Ce poți face pentru un bebeluş de cinci luni

  • Bebeluşii iubesc muzica. Cântaţi-le tot felul de cântecele de la clasice, la jazz şi pop. Ei vor bate din palme şi vor gânguri.
  • Oferiţi copilului jucării, un cub moale sau o jucărie zornăitoare. Să-i spuneţi mereu cum se numesc obiectele din jur, pentru a-l încuraja să rețină denumiri și să le asocieze corect.
  • Înlăturaţi caruselul de deasupra pătuţului odată ce bebelușul e capabil să se întindă. Ar putea să îl tragă pe el și să se rănească.

Expresivitatea unui bebeluș la 5 luni

Aproape de varsta de sase luni, bebelusul incepe sa fie capabil sa exprime lumii mai clar ce simte, care ii este starea si care ii sunt sentimentele. Mai mult, bebelusul va putea sa stea in fund cu putin ajutor.

Cel mic va deveni un adevarat adept al rostogolirii si se va misca de pe burta pe spate si apoi inapoi, dar cu mici pauze de odihna, desigur. Atentie, unii bebelusii incep sa se miste prin camera asa ca trebuie sa fii atenta la posibilele pericole din casa.

De asemenea, bratele celui mic incep sa capete forta. Cel mai probabil, va fi un fan al statului in picioare cu putina sustinere de la tine. Daca il tii cu mainile sub brate, vei vedea cat de mult ii place sa sara si sa se zbantuie. Unii bebelusi invata cum sa stea in fund, dar vor incepe sa planga daca stau intr-o pozitie inconfortabila si au nevoie de ajutor ca sa se miste.

Întrebările pe care ți le pui ca părinte își găsesc răspunsurile medicale și științifice în „Cartea bebelușului”, o enciclopedie detaliată cu informații valoroase despre creșterea bebelușilor, de la naștere până la vârsta de doi ani.

Dezvoltarea fizică a bebelușului la 5 luni:

  • bebelusii pot tine un obiect in mana, dar si sa-l miste din mana stanga in cea dreapta si invers;
  • le place sa intoarca un obiect pe toate fetele si sa-l analizeze;
  • pot sa se intinda astfel incat sa atinga sau sa apuce ceva care le starneste interesul;
  • privesc atunci cand cade o jucarie (dar inca nu stiu ca ramane acolo unde a cazut pentru ca nu o pot vedea);
  • e momentul in care incep sa bage jucarii si tot felul de alte obiecte pe care le pot apuca in gura.

Dezvoltarea socială

  • bebelusii ganguresc si le place sa se joace cu felul in care limba si buzele se misca astfel incat sa produca tot felul de sunete;
  • imita anumite sunete si incearca sa redea si expresia faciala pe care o vad la altii;
  • vei reusi sa-l calmezi pe cel mic daca ii vei canta niste cantecele simple cu o rima usoara;
  • le face placere sa se uite la alti oameni, in special la alti bebelusi si copii;
  • e posibil ca acum sa lase la iveala urme de timiditate, sa-si ascunda privirea de oameni straini si sa caute chipuri familiare (mama si tata) pentru a se simti din nou in siguranta;
  • e posibil sa-si aleaga o jucarie preferata sau o paturica, obiect care sa le confere siguranta si confort atunci cand au nevoie;
  • se vor intoarce catre tine cand iti vor auzi vocea;
  • vor sti cand esti intr-o stare de iritare sau suparare pentru ca incep sa inteleaga sentimente si stari si cum sa reactioneze la acestea intr-o maniera proprie.

Dentița

Dintii bebelusului apar, in mod normal, pe la 5-6 luni. Vei observa ca bebelusul tau incepe sa saliveze ceva mai mult decat de obicei. Dentitia e un subiect destul de controversat, dar in cele mai multe cazuri se verifica faptul ca bebelusii plang mai mult si sunt mai irascibili cand le apare un dinte nou.

Daca ti se pare ca gingiile celui mic sunt inflamate, exista niste jucarii speciale pe care bebelusul le poate folosi ca sa-i mai treaca durerea atunci cand le roade. Incearca jucariile de dentitie care sunt fie reci, fie calde, moi sau cu striatii, ce vezi ca-l calmeaza mai repede.

Bebelusi ocupati

La aceasta varsta, bebelusii sunt cu adevarat activi. Capacitatea de a-si sustine capul le ofera control asupra tuturor lucrurilor care sunt in miscare si a absolut orice care le atrage atentia. De asemenea, faptul ca pot apuca si ca pot tine lucruri in mana le ofera si sansa de a studia obiecte atata timp cat isi doresc, si cu privirea, si cu mainile sau cu gura (acesta este momentul la care incep sa bage in gura jucarii si tot ce gasesc).

Daca nu dorm, sunt intr-o continua miscare, intr-un permanent proces de cunoastere, invatare si comunicare. Bebelusul va dormi in total aproximativ 14-15 ore pe zi si va trage cate un pui de somn de 2-3 ori in timpul zilei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa