De la scutece la oliță în cinci pași

Alexandra Ion

Nu sunt numai cinci pași, dar trecerea de la scutece la oliță se poate face destul de ușor dacă urmărești această strategie.

Trebuie să ai răbdare, să începi campania ”oliță” la momentul potrivit, să fii perseverentă, calmă, să nu-l cerți.

Câteva sfaturi suplimentare:

  • Trecerea de la scutece la oliță nu este niciodată rapidă și niciodată ușoară.
  • Nu-l certa! Deloc, niciodată indiferent care sunt dificultățile prin care treceți. Cea mai bună reacție este cea a unei mame impasibile, care nu zâmbește, dar nici nu-l ceartă.
  • Laudă-l cu moderație! Prea mult entuziasm în momentele de reușită nu este util.
  • Nu comenta reușitele și nici eșecurile. Comentează cineva ce se întâmplă în camera unde merge regele singur? Nu! De ce ai comenta experiențele copilului tău?

Iată cum arată strategia de trecere de la scutece la oliță!

Pasul 1: Pregătirea și confirmarea că este pregătit.

  • Nu poți învață un copil să folosească olița atât vreme nu au fost realizate conexiunile nervoase care fac posibil controlul sficterelor. Asta înseamnă perioada între a 20-a și a 28-a lună de viață, cu variații mici de la un copil la altul.
  • Trebuie să ai certitudinea că este pregătit pentru a începe trecerea la oliță.
  • Scutecele curate dimineața sau după somnul de după-amiază, intervale mari de timp între micțiuni (arata că vezica este maturizată și își poate controla sficterele).
  • Copilul rămâne uscat timp de cel puțin trei ore succesive în timpul zilei.
  • Te anunță prin gesturi sau cuvinte că produce ceva în scutece.
  • Poate îndeplini misiuni simple, aduce papucii, paharul, sau cana când îi ceri să facă asta.
  • Cere să fie schimbat când scutecul este murdar.
  • Cel mai bine este să începi trecerea de la scutec la oliță în perioadă caldă a anului.
  • Copilul trebuie să experimenteze senzația de a face pe el și trebuie să simtă că este un moment neplăcut. Senzația neplăcută este cea care îl va mobiliza pentru a folosi oliță.

Citește și: Când este copilul tău pregatit pentru oliță?

Pasul 2: Împrietenirea cu olița

  • După masă este momentul cel mai bun pentru a experimenta olița. Îi poți spune să ceară olița când simte că are nevoie, dar nu te baza foarte mult pe asta și, mai ales, nu-l certa, dacă nu-i iese. Oricum, nu-l certa niciodată, nici măcar atunci când ratează și face pe el. Nu-l certa și nu face niciun fel de comentariu.
  • Nu-l lasa mai mult de 10 minute pe oliță. Este intervalul optim. Nu-l certa dacă nu reușește.
  • Folosește hăinuțe care se pot desface ușor și repede. Este foarte important. De regulă, dacă te va anunța că are nevoie la oliță, o s-o facă cu câteva zeci de secunde înainte să se scape pe el.

Pasul 3: Noaptea.

Problema, în cursul nopții, se rezolvă numai după trei ani. Se poate și mai devreme, dar sunt situații rare. Folosiți olița înainte de culcare. În perioada în care se face trecerea de la scutece la oliță nu este recomandat să folosești scutece pe copil pentru noapte, ci doar un scutec de pat. Dimineața trebuie pus imediat pe oliță și încurajat să… o umple, dar mereu cu calm și multă răbdare.

Pasul 4: Regula celor trei ore.

În cursul trecerii de la scutece la oliță, cel mai bun ritm este acela în care îl așeză pe copil la fiecare trei ore pe oliță, în cursul zilei. Nu trebuie să fie un gest de joacă și nici nu trebuie tratat în glumă. Trebuie să fii fermă, dar calmă și cu un aer preocupat ca de fiecare dacă când faceți ceva important. Pauza de pipi trebuie să fie o rutină pentru cel puțin câteva luni, pentru a reuși cu adevărat trecerea de la scutece la oliță, iar regula celor trei ore este una dintre cele mai importante.

Pasul 5: Răbdare și perseverență.

Ține minte că etapa nu se finalizează în câteva zile. Chiar și când reușești pentru câteva zile, nu înseamnă că problema este rezolvată. De regulă, lecția durează două-trei luni, interval în cursul căruia regulile trebuie respectate în fiecare zi, iar eșecurile și reușitele trebuie privite cu egală măsură ca etape ale procesului de învățare.

Citește și: Mami, am făcut pipi în pat!

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, pentru a fi la curent cu cele mai interesante articole pe care le publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa