De ce nu este bine să puneți copiii în premergător

TOTUL DESPRE MAME

Va învăța mai bine să meargă un copil care este pus în premergător? În niciun caz! Micuţii ţinuţi în premergător învaţă greşit mersul, se dezvoltă mai greu şi se accidentează mai uşor, atenționează medicii și Academia Americană de Pediatrie.

Studiile au arătat că bebelușii care folosesc premergătoare învață să meargă cu o lună mai târziu decât cei care nu o fac. Premergătoarele permit copiilor să se miște mai devreme decât momenul în care sunt pregăți să o facă, ceea ce poate cauza întârzieri în dezvoltarea mușchilor.

„Copiii învață să meagă privind și înțelegând cum li se mișcă picioarele. În premergător, nu vor vedea ce se întâmplă cu partea inferioasă a corpului lor și nu vor avea informațiile de care au nevoie pentru dezvoltarea lor motorie. Academia Americană de Pediatrie este împotriva folosirii premergătoarelor nu numai pentru că descurajează copiii să învețe cum să meargă pe cont propriu, dar și pentru că pot fi periculoase”, potrivit pediatrului american David Geller.

Premergătoarele pot da părinților falsa impresie că micuții lor sunt mobili și își pot controla mișcările. Mii de copii ajung în camerele de gardă ale spitalelor după ce au căzut pe scări cu premergătoarele sau pentru că s-au lovit de mobilă în timp ce erau în premergător. Studii făcute în Marea Britanie indică faptul că premergătoarele sunt principalele vinovate de accidentările bebeluşilor. 14.000 de copii ajung anual în spital din această cauză, iar 34 de copii au murit din 1972 până în prezent din cauza premergătoarelor. „Din cauza accidentelor posible – răsturnare la marginea covorului, cădere pe scări -, aceste dispozitive au fost interzise în unele ţări, iar altele au impus producătorilor măsuri de siguranţă foarte stricte”, afirmă dr. Alexis Cochino, medic pediatru.

Ce spun părinții

Printre părinți, lucrurile nu sunt foarte clare iar controversele persistă.

„Am auzit și citit că nu ar fi bine să îl punem pe bebe în premergator, ca o sa îi afecteze mersul însă am auzit si cazuri in care premergatorul l-a ajutat pe bebe să mearga mai repede si mai bine. Aș vrea să știu de la câte luni îl pot pune în premergator pentru ca eu aș vrea să îl incerc pentru bebelușul meu”, întreabă o mămică pe Forumul Totul despre mame.

„De la şase luni mi-am ţinut fetiţa în premergător, iar acum calcă pe toată talpa, normal. Părerea mea este că e mai bine să fie cât mai jos, pentru că dacă e prea înalt, nu ajunge să atingă podeaua şi calcă pe vârfuri. Am o verişoară care nu şi-a pus copilul deloc în premergător şi acum, la 2 ani, încă mai merge pe vârfuri. Cred că depinde şi de copil”, comentează o altă mamă pe forum.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa