Dacă copilul nu merge până la această vârstă, mergi la doctor!

Alexandra Irimiea

Primul pas pe care-l face copilul tău este de neuitat! E un moment pe care-l aștepți cu nerăbdare, iar uneori cu… îngrijorare. Atenție! Dacă bebelușul tău nu merge până la această vârstă, ar trebui să mergi la doctor!

Să-ți vezi copilul cum crește sub ochii tăi este un miracol al vieții. Să-i ții degețelul mic în mâna ta. Să-l vezi cum se străduie să stea singur în funduleț, cum se rostogolește vioi, iar apoi vrea să stea în picioare. Să-l încurajezi să facă primul pas. Să fii acolo lângă el. Să-i vezi entuziasmul pe fața lui mică.

Ca mamă, trăiești multe astfel de momente memorabile. Îți umplu sufletul de bucurie, dar uneori și de îngrijorare. Mai ales când simți că ceva nu e în regulă. Fără să vrei compari etapele de dezvoltare ale bebelușului tău cu ale altora. Îți spui în gând că nu-i nimic, că fiecare copil este unic, dar totuși… Dacă se întâmplă ceva?

Dacă bebelușul nu merge… ce faci?

La ce vârstă ar trebui ca bebelușul tău să facă primul pas? Când este perferct normal și când este prea târziu? Știi când este momentul să consulți un doctor dacă vezi că încă nu merge?

Potrivit experților de la Baby Center, majoritatea bebelușilor fac primul pas când au între 9 și 12 luni, iar pe la 14-15 luni sunt capabili să meargă singuri pe picioare destul de bine.

Dar dacă copilului tău îi ia mai mult timp, nu te îngrijora. Sunt copii care nu merg până la 16 sau 17 luni. Însă, dacă bebelușul tău a împlinit 18 luni și tot nu merge, atunci este recomandat să consulți un doctor! Dar nu înainte de acest prag.

Bebelușul încă nu merge? Iată ce poți face!

  • Exersați mici plimbări, ținându-l de o mânuță.
  • Oferă-i bebelușului un spațiu sigur pentru a se sprijini atunci când merge (o canapea, spre exemplu)
  • Ridică-l în picioare și vezi cât de mult timp își poate ține echilibrul. Asigură-te că aterizează în siguranță, fără să se lovească.
  • Fă din mers un joc. Încurajează-l atunci când progresează.
  • Încearcă să-i oferi opțiuni de stat în picioare, chiar și sprijinit, în loc de a sta jos.

Atenție! Chiar dacă îți dorești să facă mai repede primul pas, un premergător nu îl va ajuta. Ba dimpotrivă! Academia Americană de Pediatrie descurajează în mod clar folosirea acestui dispozitiv. De ce? Pentru că face ca lucrurile să pară atât de ușoare pentru bebelușul tău și, în plus, duce la o dezvoltare slabă a musculaturii picioarelor.

Bebelușul merge mai bine desculț sau încălțat?

Încălțămintea pentru un bebeluș are rolul de a-l proteja de frig sau de suprafețe reci, murdare, etc. Însă atunci când încearcă să facă primii pași, este mai bine s-o facă desculț. Astfel își îmbunătățește echilibrul și coordonarea.

P.S. Și eu am fost destul de îngrijorată că băiețelul meu încă nu mergea singur, pe picioarele lui, deși copii mai mici ca el o făceau foarte bine. Al meu voia doar ținut de mână. Mi-a dat emoții destul de mari, însă la un an și patru luni, adică la limită, a început să meargă prin casă și după câțiva pași alerga. De la pat la masă. De la masă la frigider. Ne jucam împreună. Nu mi-a venit să cred că în sfârșit se întâmplase.

Așa că ai răbdare. Fii înțelegătoare. Blândă. Transformă totul într-un joc și atunci când el va fi pregătit, își va lua zborul. Și îi va plăcea!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa